Ποια είναι η επίδραση του καφέ στο στομάχι μας
Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα του τμήματος Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Δημοσίευση 22/10/2015 | 00:04
Πολλά ακούγονται σε σχέση με το πώς ο καφές επιδρά στη λειτουργία του στομάχου και το πώς επηρεάζει την πέψη των τροφών που καταναλώνουμε.
Είναι βαρύς ο στιγμιαίος καφές για το στομάχι; Μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζανάκι ελληνικό μετά το φαγητό; Πόση ώρα μετά το γεύμα μπορώ να πιω έναν φραπέ ή ένα ζεστό στιγμιαίο; Αυτές είναι κάποιες πολύ συχνές απορίες, που πολλοί καταναλωτές διατυπώνουν.
Ας δούμε λοιπόν πώς έχουν τα πράγματα και τι μας λένε οι ειδικοί:
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το τμήμα Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, διερευνήθηκε η επίδραση που έχουν διάφοροι τύποι καφέ –εκ των οποίων και ο κρύος στιγμιαίος καφές– στο γαστρεντερικό σύστημα, την πίεση και το στρες. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα ή αυτοαναφερόμενο στρες, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ότι ο καφές, και ιδιαίτερα ο κρύος στιγμιαίος, προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, σε ανθρώπους φυσικά που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα.
Παράλληλα, η κατανάλωση καφέ, ιδίως μετά από μεγάλα γεύματα, είναι μια συνήθεια που θα σας βοηθήσει να χωνέψετε καλύτερα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η καφεΐνη αυξάνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού μας σωλήνα, ενισχύοντας τη δυνατότητα του οργανισμού να πέψει την τροφή.
Ακόμη, αν θέλουμε να δούμε και σε πιο κλινικό επίπεδο τη σχέση του καφέ με το γαστρεντερικό μας σύστημα, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ (με καφεΐνη) μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης καρκίνου του εντέρου μετά από θεραπεία και γενικότερα βελτιώνει την πιθανότητα θεραπείας του ασθενούς. Το γεγονός αυτό φάνηκε κυρίως σε ασθενείς που έπιναν τουλάχιστον τέσσερις καφέδες τη μέρα (460 mg καφεΐνης). Δύο έως τρεις καφέδες την ημέρα είχαν μικρότερο όφελος, ενώ σχεδόν αμελητέο ήταν το όφελος με έναν καφέ ημερησίως, ή λιγότερο.
Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν «η προστατευτική δράση του καφέ δεν αφορά τον ντεκαφεϊνέ», αν και, όπως είπαν, δεν είναι σαφές γιατί η καφεΐνη φαίνεται να δρα προστατευτικά για το έντερο.