E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακαρπο και το EuroWorking Group

Μίλησε με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ ο Τσίπρας

Δημοσίευση 9/11/2015 | 00:15

Ακαρπο και το EuroWorking Group

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής, η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, στην οποία μετείχε, από την Αθήνα, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ. ευρώ παραμένει «στον αέρα».

Η ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup προέτρεψε να υπάρχει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη για το πρώτο «πακέτο» με προαπαιτούμενα, ώστε να γίνει άλλο ένα EuroWorking Group μέχρι την Παρασκευή -ενδεχόμενως και με φυσική παρουσία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά ότι έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα και, μολονότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ακόμα υπάρχουν θέματα ανοιχτά, με βασικότερο τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, Αθήνα και δανειστές είναι σε διαρκείς επαφές, προκειμένου να υπάρξει, έστω την ύστατη ώρα, σύγκλιση στα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, με κυριότερο το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Οι δανειστές θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς είναι «γενναιόδωρη», μολονότι η ελληνική πλευρά φέρεται να υποχώρησε εκ νέου στις θέσεις της. Η νέα ελληνική πρόταση, κατά πληροφορίες, είχε πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, προβλέποντας ότι η προστασία από τους πλειστηριασμούς δεν θα ισχύει για το 40% των πρώτων κατοικιών, από το 2016. Μάλιστα, το ποσοστό των πρώτων κατοικιών που δεν θα προστατεύονται, σύμφωνα με τη νέα ελληνική πρόταση, θα αυξάνεται με τα χρόνια. Και πάλι, ωστόσο, οι εταίροι δεν ικανοποιήθηκαν με την εισήγηση της κυβέρνησης.

Τα άλλα τρία ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Νωρίτερα την Κυριακή, το οικονομικό επιτελείο πραγματοποίησε μαραθώνια (από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα) τηλεδιάσκεψη με τους τεχνοκράτες των Θεσμών, η οποία επίσης δεν γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Θεσμών.

Μίλησε με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ ο Τσίπρας

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και, για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε γύρο τηλεφωνικών επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο ¶νγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός απέναντι στα ελληνικά αιτήματα, ενώ η κυρία Μέρκελ υπήρξε θετική στην πρόταση της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» και είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα μετάσχει στο αυριανό Eurogroup.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Κοινοτικές πηγές, προσκείμενες στον κ. Γιούνκερ, επιβεβαίωσαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και την προετοιμασία του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν την επίσπευση της χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί σχετικά με το προσφυγικό, καθώς επίσης και την εντατικοποίηση των συζητήσεων με την Τουρκία.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε πολιτική στήριξη από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αν δεν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ κατά το αυριανό Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στη Μάλτα την ερχόμενη Τετάρτη, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία.

Και οι τρεις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με τη γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Παραμυθίας Τίτος

Ελλάδα 13.03.2025
Ο Μακαριστός, κατά κόσμον Σωτήριος Παπανάκος, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1931

Ανασχηματισμός: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «κλείδωσε» για υπουργός Οικονομικών ‑ Όλα τα ονόματα

Πολιτική 13.03.2025
Το νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώνει αύριο Παρασκευή, 14 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αίγυπτος: Τρένο παρέσυρε επιβατικό βαν, τουλάχιστον 8 νεκροί και 12 τραυματίες

Ελλάδα 13.03.2025
Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το επιβατικό βαν επιχείρησε να διασχίσει αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση

Τέμπη: Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συναυλία στην πλατεία Συντάγματος

Ελλάδα 13.03.2025
Συναυλία στη μνήμη των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών

Ολυμπιακός ‑ Μπόντο Γκλιμτ 0‑1: Για την ανατροπή οι ερυθρόλευκοι ‑ Live ο αγώνας


LIVE Αθλητικά Νέα 13.03.2025
Δεν πέφτει καρφίτσα στο κατάμεστο καμίνι του «Καραϊσκάκης»

Βουλευτής Νίκης: «Αυτά δεν είναι τέχνη, είναι διαβολικά περιττώματα ‑ Θα πάω να τα κατεβάσω ξανά»

Ελλάδα 13.03.2025
«Αποφάσισα να τα κατεβάσω όταν έμαθα ότι πηγαίνουν σχολεία», ανέφερε μεταξύ άλλων για το περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη, ο βουλευτής της «Νίκης», Νίκος Παπαδόπουλος

Νέα στοιχεία για τη γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη ‑ Τη σκότωσε με 4 διαφορετικά μαχαίρια

Ελλάδα 13.03.2025
Στη γειτονιά που έμενε το ζευγάρι κανείς δεν κατάλαβε το έγκλημα

Τραγωδία στη Λάρισα: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε οικόπεδο

Ελλάδα 13.03.2025
Έρευνα για τα ακριβή αίτια του περιστατικού διεξάγουν δυνάμεις της Αστυνομίας

Αλεξανδρούπολη: 38χρονη έδωσε ζωή με το θάνατο της

Ελλάδα 13.03.2025
Ζωή με το θάνατό της έδωσε μία 38χρονη που νοσηλευόταν εγκεφαλικά νεκρή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

«Ευχαρίστως ναι, αλλά προς το παρόν όχι» η απάντηση Πούτιν στις ΗΠΑ για εκεχειρία

Κόσμος 13.03.2025
Χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση και απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα, υποστηρίζει ο Πούτιν