Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν η θερμοκρασία αυξηθεί 2 ή 4 βαθμούς και η στάθμη της θάλασσας ανέβει
Tι δείχνει διαδραστικός χάρτης
Δημοσίευση 10/11/2015 | 10:28
Τα σπίτια 500.000.000 ανθρώπων μπορεί να βυθιστούν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ανακοίνωσε σήμερα μια μεγάλη έρευνα Αμερικανών, η οποία έχει απασχολήσει όλα τα μέσα του πλανήτη.
Ολόκληρες περιοχές και μεγάλες πόλεις είναι καταδικασμένες, μακροπρόθεσμα, σε μερική εξαφάνιση κάτω από το νερό, ακόμη κι αν ο κόσμος περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, υπογραμμίζουν οι ερευνητές σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στους +2 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει, για να καλύψει περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 280 εκατ. ανθρώπους, σημειώνει η μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Climate Central που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι.
Ωστόσο στους +4 βαθμούς Κελσίου το φαινόμενο θα πλήξει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ανθρώπους.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ταχύτητα με την οποία η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί και το πότε θα γίνει αισθητή η καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχιστούν οι ρυπογόνες εκπομπές με τον ίδιο ρυθμό, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς, η στάθμη των ωκεανών θα ανεβεί κατά 8,9 μέτρα (κατά μέσο όρο), επισημαίνει η μελέτη.
Με μια υπερθέρμανση κατά 3 βαθμούς, που είναι η πορεία που σκιαγραφείται από τις τωρινές υποσχέσεις των κρατών για τον περιορισμό των εκπομπών, η επιφάνεια της θάλασσας θα ανεβεί κατά 6,4 μέτρα, καλύπτοντας περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 400 και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους.
Με +2 βαθμούς, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά προσέγγιση 4,7 μέτρα και θα επηρεάσει τη ζωή υποδιπλάσιου αριθμού ανθρώπων.
Με +1,5 βαθμό κατ' ανώτατο όριο, στόχος που ζητείται από τις πιο ευάλωτες χώρες, όπως είναι τα μικρά νησιωτικά κράτη, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά 2,9 μέτρα και θα επηρεάσει 137 εκατομμύρια ανθρώπους.
Το Climate Central, το πρότζεκτ το οποίο περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της έκθεσης, δίνει στη δημοσιότητα έναν διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος παρουσιάζει με λεπτομέρεια τις αλλαγές που θα φέρει η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 ή 4 βαθμούς.
Η περιήγηση στον εν λόγω χάρτη δείχνει τι θα συμβεί σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής, αλλά και όλης της Ελλάδας, αν η θερμοκρασία ανέβει κατά 4 βαθμούς (αριστερά) και αν ανέβει 2 βαθμούς (δεξιά). Παρακάτω είναι ενδεικτικά μερικές συγκρίσεις σε περιοχές της Αττικής και όλης της Ελλάδας, όπως παρουσιάζονται από το δεδομένα του Climate Central.