Γυναίκα με τεχνητό κόλπο ζει μια φυσιολογική ζωή
Δεν πίστευε πως θα μπορούσε να θεραπευτεί, και όμως η επιστήμη τη διέψευσε
Δημοσίευση 6/12/2015 | 00:13
Μια κοπέλα που συμμετείχε σε μια μελέτη για έφηβες οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τεχνητούς κόλπους, μίλησε ανοιχτά στο δίκτυο ABC για το πόσο έχει αλλάξει η ζωή της μετά από την επέμβαση που έκανε.
Η νεαρή από το Μεξικό, που έπασχε από το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), κατά το οποίο ο γυναικείος κόλπος δεν αναπτύσσεται στην εντέλεια, συμμετείχε στο παραπάνω πρόγραμμα, μαζί με άλλες τρεις ασθενείς, ηλικίας 13-18 ετών.
Πλέον, όπως δηλώνει, νιώθει πολύ τυχερή που μετά την επέμβαση μπορεί και έχει μια φυσιολογική ζωή και ως η πρώτη που δοκίμασε αυτήν τη θεραπεία, ενημερώνει τις υπόλοιπες κοπέλες που πάσχουν από το ίδιο πρόβλημα πως μπορούν να αποκτήσουν τη ζωή που ονειρεύονται.
Όταν μάλιστα ενημερώθηκε στα 18 της για τη μελέτη, δεν πίστευε πως ήταν αλήθεια και πως μέσα σε ένα εργαστήριο μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόλπος.
Η συγκεκριμένη διαταραχή προσβάλει 1 στις 4.500 γυναίκες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, προκαλώντας τη μη ανάπτυξη μέρους ή και ολόκληρου του κόλπου, ενώ γίνεται αντιληπτή από τους γιατρούς στα τέλη της εφηβείας της ασθενούς. Για τη διεκπεραίωση της θεραπείας, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Wake Forest και Metropolitan Autonomous του Μεξικού πήραν κύτταρα από τις ασθενείς, ώστε να δημιουργήσουν τα όργανα στο εργαστήριό τους.
Σύμφωνα με την Δρ Anthony Atala, από το ιατρικό κέντρο του Wake Forest, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μικρό κομμάτι ιστού και έπειτα το όργανο.
Μόλις το όργανο σχηματιστεί, τοποθετείται σε μια συσκευή που έχει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του ανθρώπινου σώματος, ώστε να ωριμάσει περισσότερο, πριν μεταμοσχευθεί.
Με τη χρήση των κυττάρων της ασθενούς οι γιατροί δημιουργούν ένα όργανο με τον ίδιο ιστό που θα είχε αν ήταν στη θέση του εξαρχής. Μετά από 8 χρόνια, οι επιστήμονες ενημερώνουν το κοινό πως ο κόλπος της κοπέλας λειτουργεί κανονικά, χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.