E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διαθήκη για την ψηφιακή μας περιουσία

Τα αρχεία που ανεβάσαμε στο διαδίκτυο έχουν αξία

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/10/2011 | 00:00

Διαθήκη για την ψηφιακή μας περιουσία

Πλέον οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ψηφιακά... κληρονομικά στοιχεία.

Καθώς καθημερινά αποθηκεύονται ολοένα και περισσότερες φωτογραφίες, βιβλία, μουσική και άλλα δεδομένα στο Διαδίκτυο και σε ψηφιακή μορφή, το ερώτημα που τίθεται και γίνεται πιο σημαντικό όσο περνάει καιρός, είναι τι θα γίνει με αυτά όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν. Αυτά έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους ιδιοκτήτες τους και, απ΄ότι φαίνεται, πλέον όλο και περισσότεροι θέλουν να τα σώσουν, μετά θάνατον.

H ιστοσελίδα iCroak έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τους μετά το θάνατό τους. Η ετήσια συνδρομή είναι μεταξύ 10 - 15 λιρών ή 150 λίρες για μία εφ' όρου ζωής συνδρομή. Ο χρήστης μπορεί να κατηγοριοποιήσει τα ψηφιακά περιουσιακά του στοιχεία και να δημιουργήσει ένα λογαριασμό σε έναν "Προστάτη" για όσα θέλει να διατηρήσει και μετά το θάνατό του. Ο "Προστάτης", μόλις καταθέσει πιστοποιητικό θανάτου του προσώπου, τότε θα πάρει τους κωδικούς και θα μπορεί να διαχειριστεί τα αρχεία.

Φυσικά ορισμένοι άνθρωποι θα έχουν λογαριασμούς με ένα αμφισβητήσιμο ή ντροπιαστικό περιεχόμενο, οπότε θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν να σβήνονται αυτοί οι λογαριασμοί με το θάνατό τους.

Όπως αναφέρει η "kathimerini.gr", σε μία έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία με το κέντρο Δημιουργική και Κοινωνικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου, βρήκε ότι «καθόμαστε» πάνω σε ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με την έρευνα, όσα οι Βρετανοί αποθηκεύουν στο Διαδίκτυο κοστίζουν πλέον 2,3 δισεκ. ευρώ, ενώ ένας στους δέκα Βρετανούς έχει βάλει τους κωδικούς των λογαριασμών του στη διαθήκη του προκειμένου οι συγγενείς του να έχουν πρόσβαση στους ψηφιακούς θησαυρούς του.

Επιπλέον, σχεδόν το ένα τρίτο των 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι σκέφτονταν να βάλουν στη διαθήκη τους την ψηφιακή περιουσία τους, ενώ πάνω από τους μισούς πίστευαν ότι υπηρεσίες όπως το Facebook, το YouTube και το Flickr ανήκαν στα περιουσιακά τους στοιχεία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή