E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ηλεκτρομαγνητικοί οι πόλεμοι στο μέλλον

Ένα όπλο που ακινητοποιεί τεθωρακισμένα, αχρηστεύει πυραύλους και αεροσκάφη

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/10/2011 | 00:00

Ηλεκτρομαγνητικοί οι πόλεμοι στο μέλλον

Ακόμα και αν κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα γίνονται πόλεμοι χωρίς τα «κλασικά» όπλα, όπως οι βόμβες, οι σφαίρες και οι πύραυλοι, οι ηλεκτρομαγνητικοί εξοπλισμοί θα είναι αναπόσπαστο τμήμα των μελλοντικών πολέμων.

Όπως αναφέρει άρθρο στην "kathimerini.gr", τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν διαπιστώθηκε η καταστρεπτική ισχύς του Ηλεκτρομαγνητικού Παλμού (ΗΜΠ-EMP, Electromagnetic Pulse), παραγώγου της πυροδότησης ενός πυρηνικού όπλου, εναντίον του ηλεκτρονικού εξοπλισμού: μία πυρηνική έκρηξη ψηλά στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση των δικτύων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών μίας αντίπαλης χώρας - ακόμα και οι κινητήρες των οχημάτων θα επηρεάζονταν.

Πολλές δοκιμές που έχουν γίνει έχουν υποδείξει ότι ο ΗΜΠ είναι το μέλλον. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να ακινητοποιήσει τεθωρακισμένα, να αχρηστέψει πυραύλους και αεροσκάφη και να νεκρώσει πλοία, αναγκάζοντας τους χειριστές και τα πληρώματα να ματαιώσουν τις αποστολές τους.
Οπτικά, τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα θυμίζουν ραντάρ. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία αναπτύσσει ένα είδος ραντάρ ονόματι AESA (Activa Electromagnetically Scanned Array) το οποίο διαθέτει μία εναλλακτική λειτουργία: τη συγκέντρωση της ενέργειάς του σε ένα σημείο, που έχει ως αποτέλεσμα την αχρήστευση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του στόχου.

Τα AESA μικρότερου μεγέθους (όπως αυτά που υποτίθεται ότι θα τοποτετηθούν στα F-35) θα χρησιμοποιούνται κυρίως από αεροσκάφη για προστασία από πυραύλους..
Στην περίπτωση χρήσης σε πλοία, υπάρχει το High Powered Microwave για αχρήστευση στολίσκων ταχύπλοων (για προστασία απέναντι σε επιθέσεις όπως αυτή του USS Cole το 2000 ή των Σομαλών πειρατών τα τελευταία χρόνια).

Αυτού του είδους η «προσεκτική» αντιμετώπιση του εχθρού -αχρηστεύοντας τους κινητήρες και τα όπλα των οχημάτων του- έχει μεγάλα πλεονεκτήματα, με βασικό το ότι μπορεί να πληγεί μεγαλύτερο εύρος στόχων (περιπτώσεις εγκαταστάσεων σε αστικά κέντρα) χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Ένας «αναίμακτος» πύραυλος, με ηλεκτρομαγνητική αντί εκρηκτικής κεφαλής αναπτύσσεται ήδη στην αεροπορική βάση Κέρτλαντ στο Νιου Μέξικο.

Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσονται ηλεκτρομαγνητικά όπλα για χρήση κατά προσωπικού: το Active Denial System θερμαίνει την υγρασία στο ανθρώπινο δέρμα -σαν να ανοίγει κάποιος ένα φούρνο που λειτουργεί- αναγκάζοντας τον αντίπαλο στρατιώτη να απομακρυνθεί. Ωστόσο, αν και υποτίθεται πως αυτά τα όπλα είναι μη θανατηφόρα και δεν προκαλούν μόνιμες ζημιές, όταν το Μάιο του 2010 ένα τέτοιο σύστημα εστάλη στο Αφγανιστάν, κατέληξε να επιστραφεί πίσω για αδιευκρίνιστους λόγους -κάποιοι θεωρούν πως οι λόγοι ήταν δημοσίων σχέσεων, καθώς η εικόνα της χρήσης μίας «θερμικής ακτίνας» κατά του εχθρού θα έκανε άσχημη εντύπωση στο ευρύ κοινό.

Σε εξέλιξη φυσικά βρίσκονται και οι έρευνες πάνω σε αντίμετρα σε ηλεκτρομαγνητικά όπλα, όπως ο κλωβός Φάραντεϊ -μία «ασπίδα» η οποία σταματά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τέτοιου είδους θωράκιση (η οποία ωστόσο είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους) έχει αναπτύξει η σουηδική EMP-tronic, για το μαχητικό Gripen. Επίσης, σε εξέλιξη είναι έρευνες για τη δημιουργία τσιμέντου που μπορεί να μπλοκάρει τους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς αν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλοία. Εκεί υπάρχει η πρόταση της χρήσης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των ιόντων νατρίου και χλωρίου που υπάρχουν στο θαλασσινό νερό για τη δημιουργία ενός προστατευτικού «νέφους» γύρω από ένα πλοίο που δέχεται ηλεκτρομαγνητική επίθεση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκράτι: Ποινική δίωξη σε βάρος υπαλλήλου του μπαρ για τη φωτιά – Η κατηγορία που αντιμετωπίζει

Ελλάδα 25.11.2024
Αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί στον εισαγγελέα - Από το περιστατικό έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ καλεί τους επιχειρηματίες να προετοιμαστούν για «σενάριο πολέμου»

Κόσμος 25.11.2024
«Αφελείς αν εμπιστευόμαστε Κίνα και Ρωσία - Οι οικονομίες είναι αυτές που κερδίζουν τους πολέμους»

Φοροδιαφυγή: Διπλασιάζεται το φορο‑μπόνους για όσους παίρνουν απόδειξη ‑ Τι αλλάζει

Οικονομία 25.11.2024
Το φορο-μπόνους διπλασιάζεται από τα 2.000 ευρώ στα 4.400 ευρώ

Μέση Ανατολή: «Ναι επί της αρχής» από τον Νετανιάχου για εκεχειρία στον Λίβανο

Κόσμος 25.11.2024
Το τελικό κείμενο πρέπει να περάσει και από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ

Βόλος: 40χρονος χτύπησε την κόρη του και έστειλε στο νοσοκομείο τον αστυνομικό που πήγε να τον συλλάβει

Ελλάδα 25.11.2024
Με καλώδια χτύπησε την ανήλικη κόρη του ο μεθυσμένος άνδρας, όπως διαπίστωσαν οι γιατροί

Κολωνός ‑ Υπόθεση βιασμού της 12χρονης: Εξελίξεις στην υπόθεση

Ελλάδα 25.11.2024
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη δίκη για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό και μπαίνει στην τελική ευθεία με το δικαστήριο να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Χαμενεΐ ζητάει θανατική ποινή για τους ηγέτες του Ισραήλ

Κόσμος 25.11.2024
Νέος γύρος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Δεν επιστρέφει τις πινακίδες η τροχαία για τα Χριστούγεννα

Ελλάδα 25.11.2024
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθούν οι πινακίδες

Ντομινίκ Πελικό: Φυλάκιση 20 ετών προτείνει ο εισαγγελέας

Κόσμος 25.11.2024
Αυτή είναι η μέγιστη ποινή, εξήγησε η εισαγγελέας

Χανιά: Στη ΜΕΘ με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ανήλικος οδηγός μηχανής

Ελλάδα 25.11.2024
Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων ο 16χρονος ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα σε τροχαίο