Η απολογία του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι που δεν έγινε
«Ο Παππάς δεν ήθελε να γίνει το ματς»
Δημοσίευση 27/11/2015 | 14:38
Δύο ώρες με αρκετούς έντονους διαλόγους περιλάμβανε η απολογία του Παναθηναϊκού στο πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League για τα γεγονότα του ντέρμπι που δεν έγινε ποτέ.
Οι «πράσινοι» ζήτησαν την ακύρωση του φύλλου αγώνα και τον ορισμό του ντέρμπι εντός 15 ημερών, ενώ παράλληλα επέρριψαν ευθύνες στον διαιτητή για τη μη διεξαγωγή της αναμέτρησης, απόφαση που χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη, ενώ πρόσθεσαν πως ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να αγωνιστεί. Η απόφαση δεν αναμένεται πριν τη Δευτέρα, καθώς ο Ολυμπιακός-που ζήτησε μέσω του δικηγόρου του, Θόδωρου Γιαννίκου, να παρέμβει-θα πρέπει να καταθέσει υπόμνημα για να κάνει πρόσθετη παρέμβαση, ενώ ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.
Ο δικηγόρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Κάρμης, στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε: «Η απόφαση του διαιτητή δεν ήταν μόνο εσφαλμένη, αλλά και επιπόλαιη, διότι προκάλεσε όλα όσα απαράδεκτα ακολούθησαν. Στην αγωνία του ο Παππάς να μην διεξάγει το παιχνίδι, διανθίζει το φύλλο αγώνα με περιστατικά που δεν είχαν να κάνουν με τη διεξαγωγή του ματς». Παράλληλα επισήμανε ότι ενδεχόμενη διατήρηση της απόφασης για οριστική ματαίωση του ντέρμπι θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, με την ενεργοποίηση ρητρών στα συμβόλαια με Nova, ΟΠΑΠ και εισιτήρια.
Συνεχίζοντας την απολογία του Παναθηναϊκού, ο κ. Κάρμης ανέφερε: «Αρνούμαστε το κομμάτι του κατηγορητηρίου που αναφέρει σπασμένο λουκέτο στη 13 και σπασμένα κιγκλιδώματα. Αυτά συνέβησαν μετά την απόφαση του διαιτητή να μην ξεκινήσει το ματς και όχι πριν. Έχει εκτεθεί ο κ. Παππάς. Ζήτησε από την αστυνομία να εγγυηθεί κάτι που δεν μπορεί να διασφαλιστεί: Ότι δεν θα εκτοξευτεί άλλο αντικείμενο. Ο κ. Παππάς προσπάθησε να παρουσιάσει ότι η αστυνομία θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει αγώνας, ενώ στην πραγματικότητα η αστυνομία είπε ότι διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή του. Υπήρξε η εντύπωση σε όλους ότι το ματς θα ξεκινήσει. Και, ω τι έκπληξη, ο διαιτητής αποφάσισε αυθαίρετα να μην το ξεκινήσει».
Η νομική σύμβουλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αθηνά Μπαλωμένου, ανέφερε: «Η ΠΑΕ δεν έχει καμία υπαιτιότητα για την απόφαση του διαιτητή να μην ξεκινήσει ο αγώνας. Ο διαιτητής βγήκε έξω για 35 δευτερόλεπτα. Δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα. Δεν πρέπει να εξοντώσετε μια ομάδα με μια τόσο μεγάλη οικονομική βλάβη», ενώ οι δικηγόροι του Παναθηναϊκού προσκόμισαν το δεδικασμένο του 2005 για το Πανιώνιος-Ολυμπιακός όπου δεν προέκυψε υπαιτιότητα για καμία από τις δύο ομάδες.
Ο υπεύθυνος για το γήπεδο της Λεωφόρου και υπάλληλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Παναγιωτίδης, κατέθεσε σαν μάρτυρας. «Όταν βγήκε η ομάδα του Ολυμπιακού εκτοξεύτηκαν πέντε φωτοβολίδες και μία βρήκε τον Φινμπόγκασον. Τότε ο κ. Θεοδωρίδης απέσυρε την ομάδα του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια. Από την πρώτη στιγμή ο κ. Θεοδωρίδης έλεγε ότι με τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει το παιχνίδι. Βρισκόμαστε σε διαδικασία εντόπισης των δραστών. Συνεργαζόμαστε με την αστυνομία σε αυτό. Είναι θέμα χρόνου να ταυτοποιηθούν. Αλλά το υλικό είναι στη διάθεση της αστυνομίας».
Ο κ. Παναγιωτίδης κατηγόρησε το διαιτητή και τον Ολυμπιακό πως δεν ήθελαν να γίνει το ματς. «Ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να γίνει το παιχνίδι. Φαντάζομαι για να έχει ξεκούραστους τους παίκτες του γιατί είχε ένα δύσκολο ματς με τη Μπάγερν. Πιστεύω ότι ο διαιτητής δεν ήθελε να γίνει το παιχνίδι και έψαχνε τρόπους για να μην το ξεκινήσει. Από τις 18:30 δεν άνοιξε ρουθούνι. Ήταν… εκνευριστικά ήρεμο το γήπεδο. Είναι ο ηθικός αυτουργός των επεισοδίων. Δημιούργησε τεράστια έκρηξη σε όλο το γήπεδο με την απόφασή του. Αν άρχιζε το ματς θα διεξαγόταν χωρίς πρόβλημα. Θεωρώ παντελώς αδικαιολόγητη τη μη διεξαγωγή του ματς».
Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με αφαίρεση τριών βαθμών, ποινή 2-3 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και βαρύ πρόστιμο (ως 150.000 ευρώ, ενώ μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με 1 εκατ. ευρώ από τον υφυπουργό). Οι «πράσινοι» θεωρούν πως θα πρόκειται για σκάνδαλο αν δεν αποφασιστεί η διεξαγωγή του ντέρμπι εντός 15 ημερών και αν τους επιβληθεί ποινή αφαίρεσης βαθμών και βαριά τιμωρία έδρας. Οι «ερυθρόλευκοι» προσδοκούν να επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται από το νόμο κι αυτό θα προσπαθήσουν να πετύχουν με την παρέμβασή τους στη διαδικασία.