Εκεί στο Μπανγκλαντές, αυτά τα παιδιά ράβουν τα ρούχα σου
Για 0,28 ευρώ την ημέρα ράβουν τα τζιν που φοράμε
Δημοσίευση 2/12/2015 | 16:05
Καθημερινά, και σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέσα σε εργοστάσια με εκατοντάδες ραπτομηχανές, μικρά παιδιά εργάζονται σκληρά, ράβοντας ετικέτες για τα ρούχα του δυτικού κόσμου και παίρνοντας ως αντάλλαγμα το ελάχιστο μεροκάματο.
Έτσι ζουν τα παιδιά του Μπανγκλαντές, που εργάζονται για 0,28 ευρώ την ημέρα. Εκτός από τα ρούχα που κατασκευάζουν τα εργοστάσια για την τοπική και ινδική αγορά, πολλές φορές κατασκευάζουν και ρούχα για μεγάλες εταιρείες.
Ο φωτογράφος Claudio Montesano Casillas μέσα από τη δουλειά του αποκαλύπτει αφενός τη σοκαριστική έλλειψη ελέγχων ασφαλείας που επικρατούν μέσα σε μικρά εργοστάσια, αφετέρου τις απίστευτες ώρες που εργάζονται τα μικρά παιδιά. Μια τέτοια επιχείρηση τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει ένα δωμάτιο με 15 ραπτομηχανές, συνήθως χωρίς εξόδους κινδύνου, πυροσβεστήρες ή σχέδια πυρασφάλειας.
Όσο για τους μικρούς εργαζομένους, δεν έχουν χρόνο να πάνε στο σχολείο, μιας και έχουν δουλειές όπως το κέντημα, τη βαφή υφασμάτων και τον καθαρισμό των μηχανημάτων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο φωτογράφος, μέσα στα εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων οι εργάτες δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα, από τις οποίες τις μισές απασχολούνται από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου για τον κατώτατο μισθό, ενώ κοιμούνται μέσα στα εργοστάσια ή νοικιάζουν δωμάτια δίπλα σε αυτά.
Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται για μια καλύτερη ζωή από τα χωριά στις πόλεις, αναζητώντας δουλειά. Στοιχεία της UNICEF δείχνουν πως υπάρχουν σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 10-14 ετών που δουλεύουν ως εργάτες στο Μπανγκλαντές.
Εξασφαλίζουν τα βασικά, και πέρα από τη δουλειά τους δεν έχουν άλλη ζωή. Σε μια από τις φωτογραφίες φαίνεται ένα αγόρι να κάνει μπάνιο μέσα στο εργοστάσιο. Εκεί τρώει, πλένεται και κοιμάται.
Η βιομηχανία ένδυσης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο Μπανγκλατές, ενώ ακολουθεί η Κίνα.
Παραπάνω από 1.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο όπου δούλευαν. Αυτό μάλιστα ήταν ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά ατυχήματα στη χώρα.