Το «σούπερ κρέας» δεν προέρχεται από ζώα!
Το Beyond Meat και η φιλοσοφία του Ethan Brown
Δημοσίευση 11/12/2015 | 00:18
Αυτή η τροφή έχει περισσότερη πρωτεΐνη από ένα μπιφτέκι, περισσότερο σίδηρο από ένα κομμάτι κρέας, περισσότερα ωμέγα λιπαρά από τον σολομό, περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και περισσότερα αντιοξειδωτικά, από τα μούρα. Είναι ένα σούπερ κρέας!
Αν κοιτάτε το κρέας και σκέφτεστε πως προέρχεται από αγελάδες, κότες και γουρούνια, σκεφτείτε επίσης πως το οικοσύστημα μπορεί να σας δώσει πολλά παρπάνω, αρκεί να το χρησιμοποίσετε σωστά. «Πρέπει λοιπόν, να σκεφτείτε διαφορετικά» , όπως λέει ο Ethan Brown, CEO της εταιρείας τροφίμων Beyond Meat, της οποίας αποστολή είναι η δημιουργία κρέατος αποκλειστικά από φυτά.
Για δεκαετίες, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να παράγουν τρόφιμα παρόμοια με το κρέας από τα φυτά, όμως οι τροφές αυτές δεν βρήκαν μεγάλη απήχηση, καθώς οι «απομιμήσεις» ποτέ δεν φτάνουν δυστυχώς το αυθεντικό προϊόν.
Για τους ανθρώπους της Beyond Meat, το κρέας είναι η ουσία του, αυτά που περιέχει, δηλαδή το λίπος του, τα αμινοξέα, οι υδρογονάνθρακες, τα θρεπτικά συστατικά του και το νερό, στοιχεία που υπάρχουν και σε άλλες τροφές, εκτός από τη σάρκα των ζώων. Μπορούν να βρεθούν και στην χλωρίδα, για αυτό και η παραπάνω εταιρεία, τα αντλεί από εκεί και έπειτα, αφού τα «δέσει» μεταξύ τους, δίνοντας του την μορφή των μυών των ζώων, προσφέρουν στον κόσμο φυτικό κρέας.
Αυτό που διαφοροποιεί την Beyond Meat από τους προηγούμενους παρασκευαστές παρόμοιων τροφών, είναι ότι αντί να πλασάρουν το προϊόν τους σαν κρέας, μόνο στην εμφάνιση, δίνουν βάση στην ουσία του, δηλαδή το περιεχόμενο του. Αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που κάνει το κρέας και το αναπαράγουν.
Μπορεί να σκέφτεστε ότι το μυστικό για την παραγωγή ενός πιστικού «αντιγράφου» του κρέατος, είναι να επιτευχθεί η σωστή γεύση, όμως όπως αποδεικνύεται εν τέλει, δεν πρόκειται για το πιο σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση. Σύμφωνα με τον Brown, το θέμα είναι η ζωική πρωτεΐνη, η αίσθηση που αφήνει στα δόντια, στοιχεία που η εταιρεία του φροντίζει να προσαρμόσει στα προϊόντα της.
Η Beyond Meat πουλά δύο είδη κρέατος, από κοτόπουλο και μοσχαρίσιο, ενώ ετοιμάζει και το επόμενο είδος, που θα αποτελέσει μια έκπληξη για όλους τους λάτρεις του κρέατος, ένα χάμπουργκερ.
Αυτό που πιστεύει ο Brown και η ομάδα του, είναι ότι βασισμένοι σε κάποιες αρχές, μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα καλύτερες τροφές. Και αν τελικά, καταφέρουν να παράγουν όλα αυτά τα εκπληκτικά φυτικά κρέατα, μήπως στο μέλλον το κρέας διαγραφεί εντελώς από τη ζωή μας;
Ο ίδιος λέει πως δεν του φαίνεται και τόσο ρεαλιστική αυτή η σκέψη. Το θέμα είναι πως πολλές από τις πιο σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιολογικά προβλήματα προέρχονται από την υπερβολική κατανάλωση κρεάτος. Επίσης, η κλιματική αλλαγή σχετίζεται και αυτή με τα παραπάνω, λόγω της ζωής που θανατώνεται καθημερινά.
Ο Brown, ελπίζει πως με τη δουλεία του θα καταφέρει να βελτιώσει τους παραπάνω τομείς. Το θέμα της εταιρείας πάντως δεν είναι να σας κάνει να σταματήσετε το κρέας, αλλά να γίνετε λίγο παραπάνω χορτοφάγοι, σκεπτόμενοι ότι αφενός κάνετε καλό στην υγεία σας και αφετέρου, βοηθάτε το περιβάλλον.
Have You Met 'Super Meat'?* *No Animals Where Harmed During The Production Of 'Super Meat'.Would You Like This On Your Dinner Plate In A Near Future?
Posted by Gongobonk on Wednesday, December 9, 2015