Ο υπολογιστής που θα είναι 100 εκατομμύρια φορές ταχύτερος από το δικό σου!
Τι ετοιμάζει η Google και η Nasa
Δημοσίευση 12/12/2015 | 01:48
Η Google και η NASA εργάζονται για έναν ταχύτατο κβαντικό υπολογιστή που είναι 3.600 φορές πιο γρήγορος απ' ό,τι ένας υπερυπολογιστής για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων.
Ο υπολογιστής D-Wave 2X, της καναδικής εταιρείας D-Wave Systems φαίνεται πως προχωράει και έχει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η Google και η NASA ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται για τον κβαντικό υπολογιστή D-Wave Χ2, ο οποίος λένε ότι είναι 100 εκατομμύρια φορές ταχύτερος από ένα συμβατικό επεξεργαστή του 2013, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.
Ο διευθυντής μηχανολογίας της Google, Hartmut Neven, δήλωσε σχετικά: «Για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα μπορούμε να πετύχουμε 100 εκατομμύρια φορές πιο αυξημένη ταχύτητα». Για να τεστάρει τον νέο της αλγόριθμο σύμφωνα με το engadget.com, η Google έβαλε τον D-Wave απέναντι σε συμβατικούς υπολογιστές που έτρεχαν τον ίδιο αλγόριθμο «κβαντικής ανόπτησης» (quantum annealing) και τους έδωσε να λύσουν μία συνάρτηση με 1.000 δυαδικές μεταβλητές. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν ότι ο κβαντικός υπολογιστής D-Wave ήταν μέχρι και 100 εκατομμύρια φορές πιο γρήγορος από τους άλλους υπολογιστές.
Ωστόσο, υπάρχουν επιστήμονες που αμφισβητούν το κατά πόσο όλα αυτά έχουν υπολογιστεί με το σωστό τρόπο και τι ρόλο παίζουν συγκεκριμένοι αλγόριθμοι. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χρήση κβαντικών υπολογιστών θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις σε κάθε ερευνητικό τομέα, αλλά και στην ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο μάλλον η δημιουργία ενός λειτουργικού κβαντικού υπολογιστή δεν φαίνεται να είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον παρά τα σημαντικά βήματα που κάνει η συνεργασία της Google με τη Nasa. Οι εταιρείες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν πριν αυτή η έρευνα, γίνει πράξη και να είναι έτοιμη για την καταναλωτική αγορά. Ωστόσο εκπρόσωποι αναφέρουν ότι θα φέρει μια πραγματική επανάσταση στην τεχνολογία και στο μέλλον θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν πολλούς σημερινούς υπολογιστές.