Η επιστήμη απαντά: Σχετίζεται τελικά η ευτυχία με την υγεία;
Νέα έρευνα δίνει καινούργια στοιχεία
Δημοσίευση 21/12/2015 | 00:49
Μπορεί μέχρι τώρα να ήταν ευρέως διαδεδομένο πως η δυστυχία και το άγχος αρρωσταίνουν τον οργανισμό, οδηγώντας τον μέχρι και στα πρόθυρα του θανάτου, όμως μια νέα επιστημονική έρευνα που διεξήχθη σε Βρετανία και Αυστραλία, απέδειξε ότι ούτε η δυστυχία, αλλά ούτε και η ευτυχία έχουν εν τέλει άμεση επίπτωση στη θνησιμότητα.
Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Richard Peto, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, μελέτησαν σχεδόν 700.000 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 59 χρόνια, οι 30.000 εκ των οποίων, απεβίωσαν μέσα σε μια δεκαετία.
Τα αποτελέσματα, αποκάλυψαν ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που είχαν δηλώσει μέσα από ερωτηματολόγια ότι ένιωθαν ευτυχισμένες, από εκείνων που ένιωθαν δυστυχισμένες. Επιπλέον, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, οι προηγούμενες μελέτες, είχαν αντιστρέψει αυτήν την σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει συνήθως, δεν είναι ότι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι αρρωσταίνουν περισσότερο, αλλά το αντίθετο, δηλαδή οι πιο άρρωστοι νιώθουν δυστυχία και άγχος. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η κακή υγεία είναι αυτή που προκαλεί την δυστυχία, για αυτό και το εν λόγω συναίσθημα έχει συνδεθεί με τον θάνατο.
Από μόνη της όμως, η ίδια η δυστυχία, φαίνεται ότι δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο από καρκίνο, καρδιοπάθεια ή κάποια άλλη ασθένεια. Η ερευνήτρια Bette Liu, λέει οτι η αρρώστια είναι αυτή που προκαλεί την δυστυχία στον άλλον, ενώ στην δεκαετή μελέτη που συμμετείχε, δηλώνει πως δεν βρέθηκε καμία άμεση επίπτωση της δυστυχίας ή του στρες πάνω στην θνησιμότητα.
Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα άγχος και η λύπη μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο, όμως πολύ απλά, μπερδεύουν το αίτιο με το αποτέλεσμα, κατά τον Peto.
Είναι επόμενο οι άρρωστοι άνθρωποι να νιώθουν πιο δυστυχισμένοι από τους υγιείς, όμως η συγκεκριμένη μελέτη, απέδειξε ότι ούτε η ευτυχία, ούτε η δυστυχία, μπορούν να έχουν κάποια επίπτωση στο ποσοστό των θανάτων, από μόνες τους. Συνοψίζοντας λοιπόν, η δυστυχία για μια γυναίκα, σχετίζεται μεταξύ άλλων, με την μοναξιά, την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα κ.α. (γενικά οι καπνίζοντες δηλώνουν πιο δυστυχείς από τους μη καπνίζοντες).