Ειδικό λογισμικό θα αποκαλύψει πόσα διαφορετικά πρόσωπα έγραψαν τη Βίβλο
Η πληροφορική σκοπεύει να απαντήσει ένα αναπάντητο ερώτημα αιώνων
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 5/11/2011 | 00:00
Για αιώνες θεολόγοι, ερευνητές, ακαδημαϊκοί με μελετητές της Βίβλου αναζητούν τρόπο για να εντοπίσουν πόσα διαφορετικά πρόσωπα συνέγραψαν τα ιερά κείμενα. Τη λύση, όπως φαίνεται, να δίνει η πληροφορική μέσα από έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος φιλοδοξεί να λύσει μια και καλή το μυστήριο της προέλευσης της Βίβλου. Φυσικά, το λογισμικό δεν μπορεί να κατονομάσει τον συγγραφέα, όμως μπορεί να διακρίνει πόσοι έχουν γράψει τα κείμενα και να εντοπίσει το σημείο στο οποίο αλλάζει ο συγγραφέας…
Το ειδικό λογισμικό δημιουργήθηκε από Ισραηλινούς ειδικούς, με τη βοήθεια μελετητών της Βίβλου, και λειτουργεί αναλύοντας το διαφορετικό ύφος γραφής που συναντάται σε αρκετά εδάφια. Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να διακρίνει και να αναλύσει πώς χρησιμοποιούνται διάφορες λέξεις και συνώνυμα στο κείμενο. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ειδικοί μπορούν να ανακαλύψουν πόσοι άνθρωποι έχουν γράψει ένα εδάφιο.
Οι ειδικοί έχουν ήδη δοκιμάσει με επιτυχία τον αλγόριθμο σε ιερά εβραϊκά κείμενα του Ιερεμία και του Ιεζεκιήλ, πετυχαίνοντας ακρίβεια της τάξης του 99%. Μια από τις προκλήσεις για το λογισμικό θα είναι η επιβεβαίωση (ή διάψευση) της πεποίθησης ότι τα πρώτα πέντε βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης γράφτηκαν από το ίδιο πρόσωπο (τον Μωυσή), άποψη που κάποιοι ερευνητές αμφισβητούν έντονα.
Να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Παλαιάς Διαθήκης είναι γραμμένο στα εβραϊκά, με κάποια κομμάτια της στα αραμαϊκά. Ολόκληρη η Καινή Διαθήκη είναι γραμμένη στα ελληνικά. Τα αρχαιότερα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης βρίσκονται στα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης», σε παπύρους δηλαδή που εντοπίστηκαν σε σπηλιές της περιοχής από το 1947 έως το 1956.