E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα πρόχειρα φαγητά «χαλάνε» το σπέρμα

Για όσους θέλουν να γίνουν πατέρες, κομμένο το junk food!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/8/2012 | 00:00

Τα πρόχειρα φαγητά «χαλάνε» το σπέρμα

Όσοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να αποκτήσουν και πρόγραμμα καλύτερης διατροφής και να περιορίσουν τα ανθυγιεινά πρόχειρα φαγητά. Έτσι λένε νέες έρευνες που επισημαίνουν πως η υπερκατανάλωση πίτσας, τσιπς και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη γονιμότητά τους.

Όπως αναφέρουν τα "Νέα", η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Harvard, του Πανεπιστημίου του Rochester και του Πανεπιστημίου της Murcia στην Ισπανία. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 188 άντρες ηλικίας 18-22 ετών και ανακάλυψαν πως η διατροφή μπορεί να ασκήσει άμεση επίδραση στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και όσοι τρέφονταν με φαγητά πλούσια σε τρανς λιπαρά οξέα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπογόνιμοι. Πριν αρχίσει η μελέτη όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε σειρά εξετάσεων για να βεβαιωθεί πως δεν έπασχαν από διαταραχές ή νοσήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματός τους.

Στη συνέχεια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και έτσι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε εκείνους που ακολουθούσαν την «δυτικού τύπου διατροφή» (πλούσια σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, γλυκά και ενεργειακά ποτά) και σε εκείνους που ακολουθούσαν «υγιεινή διατροφή» (έτρωγαν πολλά ψάρια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως).

Στο σπέρμα όλων έγιναν εξετάσεις αξιολόγησης της κινητικότητας, της συγκέντρωσης και του σχήματος των σπερματοζωαρίων. Το σπέρμα όσων έτρωγαν ανθυγιεινά είχε λιγότερες πιθανότητες να επιζήσει στο ταξίδι έως το ωάριο.

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη σε 100 εθελοντές  στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Harvard. Τα αποτελέσματα έδειχναν το ίδιο: μικρότερη συγκέντρωση σπέρματος σε όσους τρέφονταν με τροφές με πολλά τρανς λιπαρά, συν του ότι τα σπερματοζωάρια και το σπέρμα περιέχουν περισσότερα τρανς λιπαρά.

Υπολογίζεται, μάλιστα, πως ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας (περίπου 250.000-300.000 στη χώρα μας) αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, με το 20-30% αυτών των περιπτώσεων να οφείλονται σε πρόβλημα που εντοπίζεται μόνο στον άντρα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις το πρόβλημα εντοπίζεται είτε μόνο στη γυναίκα, είτε και στους δύο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πασίγνωστη σταρ που ως παιδί κλονίστηκε από ένα σοκ: είδε τη μητέρα της να σκοτώνει τον πατέρα της

Celebrity Stories 12.10.2024
Ο πατέρας της ήταν μέθυσος και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια

Μεγάλοι έρωτες του καλλιτεχνικού κόσμου στον 20ο αιώνα

Celebrity Stories 12.10.2024
Μια ματιά στα διάσημα ζευγάρια διάσημων

Διάσημα ροζ σκάνδαλα που είχαμε ξεχάσει

Celebrity Stories 12.10.2024
Εσύ τα θυμάσαι;

Γιάννης Μπέζος: «Ο Τσίπρας είχε σκαρί ηγέτη και ενέπνευσε, έζησα όλη μου τη ζωή ως δυσάρεστος, επειδή έλεγα την αλήθεια»

TV Buzz Χτες
Ο Γιάννης Μπέζος σχολίασε και την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ελένη Φουρέιρα: Αυτή την αλλαγή έκανε στην εμφάνισή της

Celebrity Stories Χτες
Η Ελένη Φουρέιρα «τόλμησε» κοντό καρέ και έβαψε τα μαλλιά της ροζ

Ο Αιμίλιος Χειλάκης στο Πρωινό: «Αν ξανακυλήσεις στο ίδιο λάθος, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει συγχώρεση»

Celebrity Stories Χτες
Γιωργος Λιάγκας: Η συγχώρεση έχει να κάνει και με την ειλικρίνεια του ανθρώπου που αντιλαμβάνεται το λάθος του