Νέα, επαναστατική μέθοδος αντισύλληψης για άντρες
Τη συσκευή κατασκεύασε ένας Γερμανός ξυλουργός
Δημοσίευση 11/1/2016 | 14:26
Ένας Γερμανός ξυλουργός, ο Clemens Bimek, φαίνεται πως κατασκεύασε έναν διακόπτη αντρικής αντισύλληψης, δηλαδή μια βαλβίδα, η οποία μπορεί να σταματήσει ή να ξεκινήσει τη ροή του σπέρματος. Η επαναστατική συσκευή, αν εγκριθεί ιατρικά, μπορεί να αλλάξει το τοπίο της αντισύλληψης.
Η μικροσκοπική βαλβίδα έχει μέγεθος δυόμισι εκατοστών και θεωρητικά μπορεί να τοποθετηθεί στο όσχεο μέσω μιας χειρουργικής επέμβασης 30 λεπτών.
Μετά την τοποθέτηση του εν λόγω διακόπτη, όταν αυτός θα είναι κλειστός, θα εμποδίζεται η ροή του σπέρματος, καθιστώντας στείρο τον άντρα. Με την ενεργοποίηση του διακόπτη, όμως, η ροή θα καθίσταται και πάλι φυσιολογική.
Ο κατασκευαστής της καινοτόμου συσκευής δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»: «Πολλοί από τους γιατρούς που συμβουλεύτηκα δεν με πήραν στα σοβαρά. Αλλά υπήρχαν κάποιοι που με ενθάρρυναν να κατασκευάσω τον διακόπτη και με βοήθησαν, ο καθένας με την ειδικότητά του».
Ο Bimek είναι ως τώρα ο μόνος άντρας στον οποίο έχει εγκατασταθεί η συσκευή, την οποία ονόμασε «Bimek SLV», και ο ίδιος φαίνεται πως πιστεύει ότι η συσκευή του θα ρίξει το βάρος της αντισύλληψης στους άντρες, απελευθερώνοντας τις γυναίκες.
Ο ουρολόγος Hartwig Bauer, ο οποίος πραγματοποίησε την εγχείρηση, σχολίασε πως κατά τη γνώμη του η εν λόγω συσκευή μπορεί να αντικαταστήσει την αγγειεκτομή (στείρωση του άντρα), δηλαδή την εγχείρηση στείρωσης του άντρα.
Παρ' όλα αυτά, όπως κάθε νέο προϊόν, ο νέος διακόπτης έχει κάποια ελαττώματα. Σύμφωνα με τον Wolfgang Buhmann, εκπρόσωπο της Ένωσης Επαγγελματιών Γερμανών Ουρολόγων, τυχόν τραυματισμός από τη συσκευή είναι πιθανό προκαλέσει πρόβλημα στη ροή του σπέρματος, ακόμα και αν ο διακόπτης είναι ανοιχτός. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε: «Η εκτίμησή μου είναι πως το συγκεκριμένο εμφύτευμα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον σπερματικό πόρο».
Η συσκευή αναμένεται να εμφυτευτεί σε 25 άντρες, όταν ξεκινήσουν οι πρώτες ιατρικές δοκιμές αργότερα φέτος, και σε περίπτωση έγκρισης, αναμένεται να γίνει προσβάσιμη στο ευρύ κοινό από το 2018.