Το 95% της διακίνησης μουσικών αρχείων γίνεται παράνομα!
Τα στοιχεία για την πειρατεία είναι εντυπωσιακά, ενδεχόμενο επιβολής του νόμου "3 strikes" και στην Ελλάδα!
Δημοσίευση 20/1/2009 | 00:00
«Σχεδόν ολόκληρη η διακίνηση της μουσικής στο Ιντερνετ γίνεται παράνομα», λέει η IFPI (Διεθνής Ενωση Παραγωγής Ηχογραφημάτων) και καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών να παρέμβουν αν θέλουν να δουν τη μουσική βιομηχανία να έχει μέλλον. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Το 95% της διακίνησης μουσικών αρχείων στο Διαδίκτυο γίνεται παράνομα και μόνο το 2008 περισσότερα από 40.000.000.000 αρχεία ανταλλάχθηκαν σε όλο τον κόσμο με ένα κλικ! Παρόλο που η διάθεση ψηφιακής μουσικής έχει αυξηθεί τα τελευταία έξι χρόνια (μόνο πέρυσι ανέβηκε κατά 25% σε σχέση με το 2007), οι χρήστες του Ιντερνετ προτιμούν το παράνομο downloading. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IFPI, οι ψηφιακές πωλήσεις αντιπροσωπεύουν πλέον το 1/5 των συνολικών πωλήσεων των μουσικών προϊόντων αγγίζοντας τα 3,7 δισ. δολάρια σε κέρδη. Ομως, παρά την αύξηση των ψηφιακών πωλήσεων κατά 25% το 2008 οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες στις συνολικές πωλήσεις, που έπεσαν για ακόμη μια χρονιά κατά 7%.
Ο πρόεδρος της IFPI κ. Τζον Κένεντι τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλη συζήτηση αυτή την περίοδο σχετικά με το περιβάλλον μέσα στο οποίο η μουσική βιομηχανία και όλοι όσοι σχετίζονται με αυτή λειτουργούν». Προσθέτει ότι «οι κρατικές αρχές αποδέχονται πλέον ότι δεν γίνεται να μένουν άπραγες αν επιθυμούν να έχει μέλλον το ψηφιακό εμπόριο».
Στην ελληνική αγορά το τοπίο είναι συγκεχυμένο και δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να εξαχθούν τέτοιου είδους στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, το ελληνικό τμήμα της ΙFPI βλέπει με θετικό μάτι το γαλλικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της ψηφιακής πειρατείας - τον επίμαχο νόμο «3 strikes», που έπειτα από τρεις προειδοποιήσεις διακόπτει την παροχή Ιντερνετ! «Πιστεύω ότι αν ένας χρήστης λάβει επανειλημμένες προειδοποιήσεις για το παράνομο downloading, θα σταματήσει», ισχυρίζεται ο τεχνικός προϊστάμενος της IFPI κ. Νίκος Στεφανάκης στον Ελεύθερο Τύπο. Προσθέτει ότι «το γαλλικό μοντέλο κάποια στιγμή θα περάσει και στη χώρα μας. Γίνονται κάποιες επαφές με την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων) για να υπάρξει συνεργασία επί του θέματος».