Multiverse, ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Cube
Δημοσίευση 20/1/2016 | 00:03
http://www.cubegallery.gr
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Τετάρτη & Σάββατο: 10.00 – 14.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
Η Γκαλερί Cube, στο πλαίσιο της εικαστικής πλατφόρμας Fresh Art, φιλοξενεί την ομαδική έκθεση “Multiverse” στην οποία συμμετέχουν οι εικαστικοί: Δήμητρα Γούση, Χριστίνα Γούσια, Λούλα Λεβέντη, Ευγενία Λώλη, Κατερίνα Μπότσαρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και επιμελούνται η Λιάνα Ζωζά και ο Μάκης Κυριακόπουλος.
Ο εικαστικός Μάκης Κυριακόπουλος γράφει για το Multiverse:
«”Δεν υπάρχει μόνο ένα, αλλά πάρα πολλά σύμπαντα –συγκεκριμένα δέκα εις την πεντακοσιοστή– και δεν αποκλείεται στο μέλλον να δημιουργούμε σύμπαντα στο εργαστήριο, ενώ δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανότατα ζούμε σε δέκα διαστάσεις” – Δημήτρης Νανόπουλος.
Συχνά παγιδευόμαστε στην προσπάθεια μας να εντοπίσουμε και να ερμηνεύσουμε έναν “σκοπό” στην καθημερινότητα, βάζοντας σε χρήση τους όρους του κόσμου που γνωρίζουμε και τις παραδόσεις που κληρονομούμε, όμως η όποια προσπάθεια να διαβάσουμε το “τώρα” με τελεολογικούς όρους εγκυμονεί τον κίνδυνο της αποτυχίας, μιας και τελική μορφή του «κόσμου» δεν υπάρχει.
Μόνο η απόπειρα μιας απόδρασης από τον μέσο όρο της κανονικότητας της ζωής μπορεί να μας δώσει τα απαραίτητα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να αντιληφθούμε τον «κόσμο», να μπορούμε να τον δούμε, να τον περιγράψουμε, να τον καταλάβουμε και να τον εξηγήσουμε στην πληρότητά του, τις πολλαπλές διαστάσεις και τα πολλαπλά σύμπαντά του.
Επτά σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί προσεγγίζουν δομικά το “τώρα”, σχηματίζοντας “φυσαλίδες πραγματικότητας” που γειτνιάζουν, δημιουργώντας “τοπικές μεταλλάξεις” στον χώρο με στόχο την αποτύπωση εννοιών και συμβόλων που αναδύονται αυτή την περίοδο, με την ελπίδα σε μια ενόραση για τις σημαντικές κοινωνικές, ηθικές και φιλοσοφικές επιδράσεις που μπορεί να επιφέρουν μια καινούργια τάξη πραγμάτων. Να βρουν δηλαδή τους νόμους, τις δομές και τις σχέσεις που το διέπουν, έστω κι αν αυτό σημάνει τον κατακερματισμό του.
Στο παρόν κατασκευάζουμε όλες τις μελλοντικές μας δυνατότητες, δημιουργώντας «εικόνες» καθρέφτες ενός ατέρμονου μέλλοντος προς το οποίο ταξιδεύουμε.
“Οι εικόνες είναι σημαίνουσες επιφάνειες. Παραπέμπουν – τις περισσότερες φορές – σε κάτι στον χωροχρόνο “εκεί έξω”, το οποίο οφείλουν ως αφαιρέσεις (ως συντομεύσεις των τεσσάρων διαστάσεων του χωροχρόνου στις δύο διαστάσεις της επιφάνειας) να το καταστήσουν παραστάσιμο σε εμάς.” – Vilém Flusser»
Η Fresh Art, σαν εικαστική πλατφόρμα της Cube, ξεκίνησε τη δράση της, το καλοκαίρι του 2012 και στόχος της είναι να παρουσιάζονται επιλεκτικά, ενδιαφέρουσες δουλειές νέων εικαστικών που τώρα αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης.