Επιστήμονες ανακάλυψαν συντηρητικό τροφίμων που εξοντώνει καρκινικά κύτταρα
Κατέστρεψε ως και 80% των όγκων σε ποντίκια
Δημοσίευση 22/1/2016 | 00:23
Τα συντηρητικά τροφίμων δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως ένα συγκεκριμένο μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan ισχυρίζονται πως η νισίνη, ένα πεπτίδιο που παράγεται φυσιολογικά από τα βακτήρια του Lactococcus lactis και προστίθεται σε τυριά όπως το τσένταρ, το μπρι, το καμαμπέρ, καθώς και σε επεξεργασμένα κρέατα, έκανε θαύματα σε ποντίκια με όγκους στο κεφάλι και τον τράχηλο.
Η έρευνα, που μόλις δημοσιεύθηκε στο «Journal of Applied Microbiology», αναφέρει πως το συντηρητικό κατέστρεψε μεταξύ 70% και 80% των καρκινικών κυττάρων μέσα σε μόλις εννέα εβδομάδες.
Οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια 20πλάσια δόση της νισίνης από αυτήν που υπάρχει στα τρόφιμα συνήθως. Μάλιστα, το συντηρητικό αυτό περιγράφεται ως άχρωμο και άγευστο, κάτι που καθιστά ευκολότερη τη χρήση του.
Απομένει η κλινική έρευνα, για να αποδείξει τα αποτελέσματα του πεπτιδίου και στους ανθρώπους.