Απαγορεύται η σοκολάτα για αυτά τα κορίτσια... λόγω πάθησης
Ο κίνδυνος για σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο
Δημοσίευση 22/1/2016 | 00:23
Δυο μικρές αδερφούλες από το Newcastle της Αγγλίας φαίνεται ότι πάσχουν από μια σπάνια γενετική ασθένεια, με το όνομα φαινυλκετονουρία –επίσης γνωστή και ως PKU– κατά την οποία ο οργανισμός έχει έλλειψη σε ένα ένζυμο που διασπά τα αμινοξέα, που υπάρχουν στις τεχνικές γλυκαντικές ουσίες και όλα τα ένζυμα.
Έτσι λοιπόν, η 35χρονη μητέρα τους τους φτιάχνει ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας, σύμφωνα με την καθοδήγηση των γιατρών, το οποίο είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη. Η 10χρονη Kathryn Connolly και η 7χρονη αδερφή της, Ruby, δεν μπορούν να απολαύσουν πολλές τροφές, μεταξύ και των οποίων την σοκολάτα, την πίτσα, τα κέικ, τα παγωτά, καθώς και τα μπέργκερ.
Επίσης, τα κορίτσια αποφεύγουν και την αρκετά συχνή κατανάλωση τροφών όπως τα ψάρια, το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, η σόγια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και το σιτάρι! Και όλα αυτά, επειδή οι παραπάνω τροφές μπορούν να κάνουν τη φαινυλαλανίνη να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα για το σώμα και να οδηγήσει μέχρι και σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και επιληψία.
Η μητέρα των κοριτσιών, όπως και ο πρώην σύζυγός της, γεννήθηκαν με την ίδια πάθηση, χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να γεννηθεί και η 10χρονη Kathryn έτσι. Συμπτωματικά όμως, και ο δεύτερος σύζυγος της Sarah έπασχε από την ίδια διαταραχή, με αποτέλεσμα να την κληρονομήσει και η δεύτερη κόρη της, Ruby.
Όπως εξομολογείται η 35χρονη μητέρα, περνάει πολύ δύσκολες στιγμές ως γονιός και η καρδιά της ραγίζει ακούγοντας τις κόρες της να της ζητούν λίγη σοκολάτα και εκείνη να μην μπορεί να τους δώσει. Ακόμα, αναφέρει πως νιώθει ενοχές που οι κόρες της έχουν αυτήν την διαταραχή και που δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τις βοηθήσει. Η Sarah, που έχει άλλα δυο παιδιά, μιλάει συνεχώς στις κόρες της για την πάθησή τους και τους εξηγεί πως αυτή δεν θα σταθεί εμπόδιο στη ζωή τους. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα πάντως, τα κοριτσάκια μπορούν να τρώνε άφοβα τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα, συγκεκριμένα γαλακτοκομικά, τυρί και ειδικά ζυμαρικά, αλεύρι, ψωμί και γάλα.