Επιμορφωτικά σεμινάρια στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας
Δημοσίευση 22/1/2016 | 00:23
http://www.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/default.as
Τετάρτη 3/2
Ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Ανοιχτό Σεμινάριο Μουσικής Παραγωγής
Γιώργος Κόλτσιου
Η μουσική τεχνολογία ως εργαλείο για τον σύγχρονο μουσικό - ο ρόλος του παραγωγού στη σύγχρονη μουσική
Βασισμένος στο εκπαιδευτικό πρότυπο του Berklee College of Music καθώς και σε εκτεταμένη πρακτική εμπειρία σε όλους τους τομείς της μουσικής παραγωγής και σε μεγάλο εύρος μουσικών στυλ (jazz, rock, pop, electronic, soul-funk, hip-hop, reggae, classical, world music), o μουσικός παραγωγός, κιθαρίστας, dj και εκπαιδευτικός Γιώργος Κόλτσιου θα παρουσιάσει ένα σεμινάριο που αφορά κάθε μουσικό. Με σημείο αναφοράς το περιβάλλον του home studio, θα συζητηθούν:
* Τα οφέλη της μουσικής τεχνολογίας για τον σύγχρονο μουσικό (ευκολία-μείωση χρόνου και κόστους-υψηλότερα ποιοτικά standards).
* O ρόλος του μουσικού παραγωγού στη σύγχρονη μουσική - τα βήματα από το Α στο Ω για τη δημιουργία ενός μουσικού έργου.
* Ζωντανή παρουσίαση τεχνικών ηχογράφησης και παραγωγής στο περιβάλλον του home studio (vocals - guitars - keys / synths - drum machines).
* Sampling (Δειγματοληψία): η χρήση και επεξεργασία προηχογραφημένων ηχητικών δειγμάτων και η δημιουργική αξιοποίησή τους.
Το σεμινάριο θα είναι διαδραστικό με τη συμμετοχή καλεσμένων για τα live παραδείγματα. Διάρκεια 19:00 - 21:00. H παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τετάρτη 3/2 | Τετάρτη 10/2 | Τετάρτη 17/2 | Τετάρτη 24/2
Ώρα 19:00 - 21:00
Συμμετοχή για κάθε ενότητα: 20 ¤
Κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων για όλους: Τέχνες και Πολιτισμός
Εισηγητής:
Ευάγγελος Κοκκόρης
Ενότητα Α. Μουσική και εικαστικές τέχνες την περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ
Ενότητα B. Μουσική και εικαστικές τέχνες από τον κλασικισμό στον 21ο αιώνα
Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας γίνεται για μία ακόμα φορά τόπος συνάντησης όχι μόνο για μουσικούς αλλά και για ανθρώπους με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, που επιθυμούν να κατακτήσουν ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης, να διευρύνουν και να εμπεδώσουν τις ιστορικές γνώσεις τους και να μελετήσουν σε θεωρητικό και αισθητικό επίπεδο τις Τέχνες και τον Πολιτισμό για τις περιόδους από την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα.
Ο Ευάγγελος Κοκκόρης είναι συνθέτης, ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.
* To σεμινάριο διεξάγεται κάθε Τετάρτη από τις 3 έως και τις 24 Φεβρουαρίου.
* Ενότητα Α: 3/02, 10/02. Ενότητα Β: 27/02, 24/02. Τα δίδακτρα για κάθε ενότητα είναι 20 ¤
* Στους συμμετέχοντες χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Σάββατο 6/2 | Σάββατο 12/2 | Σάββατο 20/2
Ώρα 15:00 – 19:00
Συμμετοχή 80¤ | Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ενεργά μέρος
Η μουσική ανάλυση θεωρητικά, πρακτικά και εφαρμοσμένα
Σεμινάριο του Κώστα Χάρδα
Στόχοι του σεμιναρίου είναι:
-H κριτική ανάλυση μουσικών έργων από διαφορετικές εποχές είτε σε θεωρητικό είτε σε πρακτικό επίπεδο (προετοιμάζοντας την εκτέλεση)
-H εισαγωγή σε καθιερωμένα συστήματα μουσικής ανάλυσης με απλό τρόπο (H. Schenker για τη μουσική σε τονική αρμονία, A. Forte για την ατονική μουσική κ.ά.)
-H ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής / αναλυτικής ακρόασης
-H κατανόηση της δημιουργικής δύναμης της ανάλυσης ως συνθετικού και ερμηνευτικού εργαλείου.
Απευθύνεται σε:
Καθηγητές μουσικής όλων των βαθμίδων μουσικής εκπαίδευσης και ειδικοτήτων
Μαθητές όλων των οργάνων (από Γ' Μέση και επάνω)
Μαθητές ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης
Ο Κώστας Χάρδας είναι επίκουρος καθηγητής συστηματικής μουσικολογίας με έμφαση στη μουσική θεωρία και ανάλυση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Αθηναϊκό Ωδείο και μουσικολογία στο Α.Π.Θ.. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην πιανιστική εκτέλεση στο Trinity College of Music του Λονδίνου, Master in Performance and Related Studies στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Surrey με θέμα την ανάλυση του πιανιστικού έργου του Γ. Α. Παπαϊωάννου (το 2010 εκδόθηκε από γερμανικό εκδοτικό οίκο). Έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα και κεφάλαια σε
συλλογικούς τόμους στα παρακάτω ερευνητικά πεδία: ανάλυση και θεωρία της μουσικής, νεοελληνική μουσική, μουσική του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα. Δίδαξε στο Ελεύθερο Εργαστήριο Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2011-2013).
Ως πιανίστας εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος του συνόλου Piandemonium
(6 πιάνα - 12 πιανίστες). Ηχογράφησε έργα για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου του Γ. Α. Παπαϊωάννου για τη διεθνή δισκογραφική εταιρία Naxos.
* To σεμινάριο θα διεξάγεται κάθε Σάββατο από τις 6 έως και τις 20 Φεβρουαρίου, ώρες 15:00 - 19:00. Τα συνολικά δίδακτρα είναι 80 ¤
* Όλοι οι συμμετέχοντες καλούνται να λάβουν ενεργά μέρος στο σεμινάριο.
Χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης.
ΠΕΜΠΤΗ 11/02
Berklee College of Music
Ακροάσεις για υποτροφίες
Σεμινάρια - Συναυλίες
Ο καλύτερος πρεσβευτής ενός σχολείου είναι οι απόφοιτοί του. Μέχρι σήμερα, 100 απόφοιτοι του Berklee College of Music έχουν κερδίσει 253 Βραβεία Grammy.
Στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας αισθανόμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με το μεγαλύτερο κολέγιο μοντέρνας μουσικής στον κόσμο, που ανάμεσα στους αποφοίτους του έχει να επιδείξει ονόματα όπως οι John Scofield, Al DiMeola, Steve Vai, Quincy Jones, Melissa Etheridge, Gary Burton, Branford Marsalis.
Η γέφυρα μεταξύ Βοστόνης και Αθήνας χτίστηκε πριν από είκοσι δύο χρόνια, με την επίσημη έναρξη της συμφωνίας σύνδεσης του Ωδείου Φίλιππος Νάκας με το Berklee College of Music. Έκτοτε καθηγητές του Berklee διαφόρων ειδικοτήτων επισκέπτονται σε ετήσια βάση το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Για 22η χρονιά το Ωδείο αποτελεί σταθμό στην παγκόσμια περιοδεία του Berklee για τη χορήγηση υποτροφιών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.
Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από τις ακροάσεις, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας και το Berklee απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο:
17:00 Συνάντηση με την υπεύθυνη εγγραφών του Berklee, Ana Calvillo
Ενημερωθείτε για τα προγράμματα σπουδών του Berklee College of Music, για τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσετε υποτροφία και για τη συνεργασία του Ωδείου Φίλιππος Νάκας με το Berklee
18:30 Οδικός Χάρτης για τον Συνθέτη και τον Ενορχηστρωτή
O Jason Camelio θα αποκαλύψει τεχνικές και στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους στιχουργούς, ενορχηστρωτές, συνθέτες να ολοκληρώσουν ένα μουσικό κομμάτι.
20:00 Σεμινάριο φωνητικής (Christine Fawson)
Η καθηγήτρια φωνητικής και τρομπέτας, Christine Fawson, θα διδάξει τους τραγουδιστές και μουσικούς οργάνων πώς να 'λάμψουν' στη σκηνή. Οι rhythm section μουσικοί θα πάρουν πολύτιμες συμβουλές για το πώς να συνοδεύουν καλύτερα τους τραγουδιστές.
Υποτροφίες:
Οι καθιερωμένες ετήσιες ακροάσεις για τη χορήγηση υποτροφιών φοίτησης στο Berklee College of Music θα διεξαχθούν την Παρασκευή 12 & το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016.
Πέμπτη 11/02
Ώρα 18:00
Είσοδος ελεύθερη
Ανοιχτό μάθημα - Παρουσίαση του Σεμιναρίου Σύγχρονου Αμερικάνικου Μιούζικαλ:
Adam Guettel
Michael John LaChiusa
Jason Robert Brown
Διδάσκουν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δημόπουλος σε συνεργασία με τον μαέστρο και πιανίστα Μιχάλη Παπαπέτρου.
Το μιούζικαλ αποτελεί ίσως το μοναδικό καθαρόαιμο αμερικάνικο είδος μουσικού θεάτρου, με μία αισθητική πολύ συγκεκριμένη. Μετά από ένα αιώνα παρουσίας στην ιστορία του θεάτρου, επηρεάζει πια τη δημιουργία μουσικοθεατρικών έργων αυτής της αισθητικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια όμως το είδος αρχίζει να εξερευνά νέες μορφές και δομές.
Το σεμινάριο σύγχρονου αμερικάνικου μιούζικαλ θα εξερευνήσει αυτές τις νέες δομές, και ειδικότερα τα μιούζικαλ δωματίου που έχουν δημιουργήσει οι συνθέτες ¶νταμ Γκέτελ, Μάικλ Τζον ΛαΚιούζα και Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν. Κοινό γνώρισμα και των τριών συνθετών, η ανάγκη να παίζονται τα έργα τους από ερμηνευτές που είναι τόσο τραγουδιστές όσο και ηθοποιοί.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε λυρικούς τραγουδιστές που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με ρόλους που θα τους βοηθήσουν να οξύνουν τα ερμηνευτικά εργαλεία που απαιτούνται να έχουν ως ηθοποιοί και σε ηθοποιούς με τραγουδιστικές ικανότητες που θέλουν να ανακαλύψουν πιο περίπλοκες μουσικοδραματικές δομές του σύγχρονου θεάτρου.
Ο Δημήτρης Δημόπουλος ως ηθοποιός και τραγουδιστής έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την εταιρεία μουσικού θεάτρου Οι Όπερες των Ζητιάνων, με το ελεύθερο θέατρο και σε μεταγλωττίσεις.
Έχει γράψει το λιμπρέτο για τις όπερες «ΑirRossini» και «Yasou Aida!» για το οποίο βραβεύτηκε με το Έπαινο «Κάρολος Κουν» 2012 Δραματουργίας Ελληνικού Έργου από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Σκηνοθέτησε τα μουσικοθεατρικά δρώμενα «Kafka-Fragmente» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), «Das Schubert Diploma» (Ωδείο Φίλιππος Νάκας) και «Νυχτερινά Τραγούδια» (Knot Gallery). Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή με τις μεταφράσεις του για τα έργα «Νυχτερίδα», «Πιμπινόνε» και «Ορφέας στον ¶δη».
O Μιχάλης Παπαπέτρου σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά, μουσικολογία και διεύθυνση ορχήστρας στο Μόναχο. Έχει συνεργαστεί με τη Βαυρική Ακαδημία Θεάτρου, το Ευρωπαϊκό κέντρο Όπερας, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα και έχει διευθύνει ορχήστρες και χορωδίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το σεμινάριο θα διεξάγεται σε σταθερή βάση από την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου και κάθε Πέμπτη (ώρες 18:00 - 21:00) και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 7 Απριλίου.
Δικαίωμα συμμετοχής: 150 ¤
Στους συμμετέχοντες χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Τρίτη 23/2
ΩΡΑ 19:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τροπολόγιο
Σεμινάριο του Βασίλη Σαλτίκη
Το σεμινάριο αυτό είναι μια πρωτότυπη προσέγγιση των μουσικών τρόπων ως βασικού εργαλείου για τον αυτοσχεδιασμό. Είναι ανοικτό για όλα τα μουσικά όργανα και τους τραγουδιστές που θέλουν να κατανοήσουν τη δομή της σύγχρονης μουσικής και να κατακτήσουν το σύγχρονο ρεπερτόριο.
Ο Βασίλης Σαλτίκης σπούδασε σαξόφωνο και αυτοσχεδιασμό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και παρακολούθησε σεμινάρια στην Αγγλία, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Διδάσκει σαξόφωνο και μουσικά σύνολα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Τετάρτη 24/2
Σεμιναριακός κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία με τη μουσικοθεραπεύτρια Πελίνα Ευαγγέλου
Ξεκινά ο σεμιναριακός κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία με υπεύθυνη την μουσικοθεραπεύτρια Πελίνα Ευαγγέλου, Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ). Τα σεμινάρια (βιωματικά και θεωρητικά) γίνονται κάθε Τετάρτη 5-7μ.μ. στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα. Ο σεμιναριακός κύκλος περιλαμβάνει ένα επιπλέον σεμινάριο διάρκειας τριών ωρών με επίτιμη προσκεκλημένη την Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου, Λέκτορα Μουσικοθεραπείας στο ΤΜΣ της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Ακόμη περιλαμβάνει 4 ώρες παρακολούθηση συνεδριών μουσικοθεραπείας που πραγματοποιεί η Π. Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, "Aμυμώνη".
Οι σεμιναριακοί κύκλοι απευθύνονται σε σπουδαστές μουσικής ή επαγγελματίες μουσικούς, φοιτητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και της ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, καθώς και σε γονείς που επιθυμούν να γνωρίσουν το αντικείμενο της μουσικοθεραπείας και τη φιλοσοφία της. Ακόμα απευθύνονται σε όσους χρησιμοποιούν ή επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική ως εργαλείο στη θεραπεία ή στην εκπαίδευση και σε όσους θέλουν να προετοιμαστούν για περαιτέρω σπουδές στη μουσικοθεραπεία. Τέλος, τους σεμιναριακούς κύκλους μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν το πώς η μουσική μπορεί να διευκολύνει την έκφραση, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία (λεκτική ή μη) και το πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αναπτύξει τις συναισθηματικές, επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες καθώς και τη δημιουργική του ικανότητα και να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του. Στους συμμετέχοντες χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Ο σεμιναριακός κύκλος θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου 2016.
Παρασκευή 26/02
Ημερίδα Φλάουτου με ράμφος με τον Δημήτρη Κούντουρα - Σχολή Παλαιάς Μουσικής
Στις 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα για το φλάουτο με ράμφος στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου:
- 11:00 - 12:00 παρουσίαση οργάνων
- 12:00 - 14:00 διάλεξη για την εικονογραφία, την ιστορία και το ρεπερτόριο του οργάνου σε ιστορική προοπτική
- 14:30 - 19:00 ατομικά / ομαδικά μαθήματα
- 20:30 συναυλία με έργα από την Αναγέννηση, το Μπαρόκ μέχρι και τον 20ό αιώνα, με τη συμμετοχή της τάξης φλάουτου με ράμφος του Ωδείου Φίλιππος Νάκας
Εισηγητής: Δημήτρης Κούντουρας
Συμμετοχή 40 ευρώ - 10 ευρώ (ακροατές)