O χρυσός κανόνας «3‑6‑9‑12» Γάλλου ψυχαναλυτή για τα παιδιά
Πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία
Δημοσίευση 26/1/2016 | 00:32
Ο Serge Tisseron, Γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ εξήγησε τον διάσημο κανόνα του «3-6-9-12» όσον αφορά τα παιδιά και την τηλεόραση και το διαδίκτυο.
Όπως αναφέρει, η τηλεόραση δεν ωφελεί τα παιδιά πριν από την ηλικία των τριών. Φυσικά, ένας γονιός μπορεί να παρακολουθεί ένα πρόγραμμα για δέκα λεπτά μαζί με ένα μικρό παιδί, αν αυτή είναι μια ευκαιρία να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Όμως πριν από από την ηλικία των τριών, είναι η σχέση που έχει σημασία, όχι η οθόνη.
Ο Tisseron προτείνει στους γονείς να μη δίνουν στο παιδί ένα προσωπικό tablet ή μία προσωπική κονσόλα παιχνιδιού πριν από τα έξι χρόνια του. Από την ηλικία των εννιά και μετά, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ένα δικαίωμα, όμως με κάποια καθοδήγηση και επίβλεψη. Με τη λέξη επίβλεψη ο Tisseron εννοεί πως, μεταξύ έξι και εννέα χρόνων, πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί τους τρεις βασικούς κανόνες του Ίντερνετ:
- Ό,τι τοποθετείς εκεί μπορεί να γίνει δημόσιο.
- Ό,τι τοποθετείς εκεί θα μείνει για πάντα.
- Δεν πρέπει να πιστεύεις όλα όσα βρίσκεις.
Για παιδιά από τριών μέχρι έξι χρονών οι γονείς μπορούν να περάσουν προοδευτικά από τη μια ώρα στις δύο ώρες την εβδομάδα, με στόχο να φτάσουν στη συνέχεια προοδευτικά στις έξι ώρες την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων. Ο στόχος είναι ο χρόνος ψυχαγωγίας μέσω της οθόνης να μην ξεπερνάει ποτέ τις δύο ώρες την ημέρα, όποια κι αν είναι η ηλικία.