70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων (1945 ‑ 2015)
Δημοσίευση 29/1/2016 | 00:21
https://www.romantso.gr/
Ωρα προσέλευσης: 18:30
Είσοδος ελεύθερη
Ο εορτασμός των 70 χρόνων δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων από την Ένωση Ελλήνων Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ και τη διαδικτυακή πύλη GREEKANIMATION ολοκληρώνεται με την απονομή βραβείου καλύτερης ελληνικής παραγωγής κινουμένων σχεδίων.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου τα μέλη της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ θα βραβεύσουν την καλύτερη ανάμεσα σε 50 ελληνικές παραγωγές κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκαν στα ελληνικά φεστιβάλ το 2015, έτος-σταθμός για τα ελληνικά κινούμενα σχέδια, αφού συμπληρώνονται 70 χρόνια από την προβολή της πρώτης ελληνικής ταινίας κινουμένων σχεδίων («Ο Ντούτσε αφηγείται» του Σταμάτη Πολενάκη, 1945).
Η βράβευση θα έχει και χαρακτήρα απολογισμού των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από 10.9 - 20.12.2015 στο πλαίσιο της δράσης «70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων (1945 - 2015)». Η απονομή του βραβείου θα συνοδευτεί από προβολές ταινιών που υλοποιήθηκαν από παιδιά 8-12 ετών στη διάρκεια παιδικών εργαστηρίων και από την κοπή της πίτας για το 2016.
Οι διοργανωτές της δράσης, ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ και greekanimation, σηματοδοτούν έτσι τη συσπείρωση που επιδιώκουν στον τομέα της παραγωγής κινουμένων σχεδίων με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και την προσέλκυση συμπαραγωγών από όλον τον κόσμο. Για το λόγο αυτό, όλες οι εκδηλώσεις της δράσης (σεμινάριο επαγγελματιών, αναδρομική έκθεση, παιδικά εργαστήρια, προβολές ταινιών και ομιλίες δημιουργών) θα αποτυπωθούν σε δίγλωσσες εκδόσεις, ψηφιακή (e-book) και έντυπη (κατάλογος), ώστε να προωθηθεί διεθνώς η ελληνική δυναμική στον τομέα.
Στο τεύχος Φεβρουαρίου του αμερικάνικου περιοδικού «Animation Magazine», του μεγαλύτερου διεθνώς περιοδικού για τα κινούμενα σχέδια, φιλοξενείται ένα τρισέλιδο άρθρο για τα 70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων με ειδική αναφορά στο εξώφυλλο, βάζοντας για τα καλά την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας. Οι εκδηλώσεις της δράσης θα συνεχιστούν έως τις 30/9/2016 με προβολές ανθολόγιων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι προβολές αυτές έχουν μεγάλη επιτυχία όπου προβάλλονται,
αφού το διεθνές κοινό ανακαλύπτει την μεγάλη ποικιλομορφία και τη δυναμική της ελληνικής παραγωγής. Οι προβολές υποστηρίζονται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ το βραβείο που θα απονεμηθεί έχει αθλοθετηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει με δωρεά του την υλοποίηση των παιδικών εργαστηρίων και της αναδρομικής έκθεσης, του σεμιναρίου επαγγελματιών και των μαθητικών προβολών, καθώς και τη δημιουργία υποδομών για την προώθηση της παραγωγής ελληνικών κινουμένων σχεδίων.
Η διοργάνωση της δράσης ευτύχησε να έχει ενεργούς υποστηρικτές σε κάθε βήμα (Samsung, Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ΑΣΚΤ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΑΚΤΟ, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γραφείο Creative Europe- MEDIA, CARTOON, όλα τα ελληνικά φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων), που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάπτυξη ενός τομέα, ο οποίος μπορεί να προσφέρει σταθερή δημιουργική εργασία στους νέους Έλληνες δημιουργούς κινουμένων σχεδίων, χάρη σε συστηματική δουλειά με στόχο την εξωστρέφεια. Το σύνθημα της σύμπραξης των δυνάμεων έχει δοθεί και αρχίζει να αποφέρει αποτελέσματα.