Περιστέρη: Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά έχει ακόμη να δώσει πολλά
Νέα στοιχεία για τον τάφο της Αμφίπολης και τα μυστικά του
Δημοσίευση 29/1/2016 | 13:39

Η Κατερίνα Περιστέρη, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τον τάφο της Αμφίπολης και τα μυστικά του.
Η επικεφαλής της ανασκαφής βρίσκεται στη Λευκωσία από χθες, προσκεκλημένη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θέμα της διάλεξης είναι το εξής: «Μακεδονικό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά, Αμφίπολη: Ανασκαφική έρευνα 2012-2014». Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσκεψη της Κατερίνας Περιστέρη στην Κύπρο για να παρουσιάσει την πορεία και τα αποτελέσματα της έρευνας.
Η κυρία Περιστέρη αποκάλυψε σε Κύπριους φοιτητές πως η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά έχει ακόμη να δώσει πολλά.
«Η μοναδικότητα της κατασκευής του περιβόλου του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης από θασίτικο μάρμαρο, καθώς και η σημαντική χρονική περίοδος, οδηγούν τη σκέψη μας στην ύπαρξη σημαντικών ταφών στο εσωτερικό του περιβόλου, που μια ανασκαφική συνέχεια θα αποκαλύψει», υπογράμμισε η Κατερίνα Περιστέρη στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφήνοντας να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά έχει τη δυνατότητα να δώσει πολλά περισσότερα, όπως περιγράφει σε σχετικό ρεπορτάζ το thousandnews.gr.
Το ρεπορτάζ αναφέρει:
«Μάλιστα σημείωσε ότι από τα έως τώρα αποτελέσματα των ηλεκτρικών τομογραφιών, η ομάδα της γνωρίζει πολύ καλά που πρέπει να σκάψουν.
Η ανασκαφέας του Μακεδονικού μνημείου της Αμφίπολης έδωσε μια γεύση από νέα στοιχεία, που προφανώς η συνέχειά τους θα υπάρξει στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, ενώ αυτά έχουν άμεση σχέση με την ανασύνθεση της ταυτότητας των νεκρών. Πολύ σημαντική θεωρείται η ιστορία του ήρωα που εξελίσσεται ζωγραφισμένη στη ζωφόρο του μνημείου.
«Υπάρχουν μορφές που ορισμένες είναι πάνω σε άρματα. Βλέπουμε όπλα πολεμιστή με θώρακα. Ένα άρμα με μια μορφή. Εδώ βλέπουμε έναν ταύρο στο κέντρο, ενώ δεξιά και αριστερά βρίσκονται δυο κένταυροι. Υπάρχει η φτερωτή Νίκη πάνω στην πλώρη ενός πλοίου, που φαίνεται ξεκάθαρα, και δίπλα οι τρίποδες... Υπάρχουν και σφίγγες. Εδώ υπάρχουν και μορφές που ξεχωρίζουν. Οι φτερωτές μορφές κρατούν ένα κόκκινο πανί και πάνω του μεταφέρουν κάτι. Παραδίπλα υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων θεών. Εκεί μεταφέρεται ο νεκρός, σε κάποια συγκέντρωση θεών».
Αναφερόμενη στον νεκρικό θάλαμο, αποκάλυψε ότι δίπλα στη θήκη του τάφου υπάρχει η ειδική διαμόρφωση ενός χώρου με τη μορφή Π. «Είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίπλα υπάρχει ένα Π, που θα μπορούσαν να μπαίνουν και να βλέπουνε τον χώρο αυτό. Μέσα στον θάλαμο αυτό βρέθηκαν υπολείμματα νεκρικής κλίνης. Στολίδια από γυαλί και κόκαλο και χρυσά κυκλικά διακοσμητικά, με μορφές όπως νύφες. Μιλάμε για γυναικείες μορφές που τρέχουν ή στέκονται. Παρόμοια οστέινα βρέθηκαν στην Πέλλα, στη Βεργίνα και στον μακεδονικό τάφο Γ στον ¶γιο Αθανάσιο. Με τους σκελετούς δεν έχουμε κανένα στοιχείο ακόμη, είναι προς μελέτη. Δεν ξέρουμε αν είναι σκελετοί ανδρών ή γυναικών, δεν έχουμε στοιχεία. Είναι προς μελέτη, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει».
Η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρθηκε και στα χάλκινα νομίσματα που βρέθηκαν στον χώρο της ανασκαφής και παρουσίασε ως κυρίαρχο αυτό του Μέγα Αλέξανδρου. «Έχουμε νομίσματα χάλκινα του Αλέξανδρου του Γ' (336-323 πΧ) από την Αμφίπολη και φέρουν το μονόγραμμα του Αλέξανδρου. Βρέθηκαν επίσης νομίσματα Κασσάνδρου (319-317 πΧ) και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς και χάλκινα νομίσματα των Αμφιπολιτών».