Φοιτήτριες έφτιαξαν ένα δίκτυο για γυναίκες με βελόνα και κλωστή
Με οδηγό το πλέξιμο, το «Knit2Lead» είναι γεγονός
Δημοσίευση 9/2/2016 | 00:10
Η 22χρονη φοιτήτρια Νομικής σχολής του ΑΠΘ Σοφία Καραγιάννη και η συμφοιτήτριά της Δέσποινα Σουροβίκη, 19 ετών, δημιούργησαν το δίκτυο «Knit2Lead».
Χρησιμοποιώντας τη μόδα ως εργαλείο, επισκέπτονται ευάλωτες ομάδες γυναικών –όπως κακοποιημένες, θύματα trafficking, φυλακισμένες, γυναίκες που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές– και τις διδάσκουν ράψιμο, αλλά και με ποιον τρόπο να δημιουργούν καινούργια πράγματα με χρησιμοποιημένα υλικά.
«Σε πρώτη φάση, διδάσκουμε τις γυναίκες που δεν είχαν καμία επαφή με το ράψιμο και το design στο παρελθόν, να μάθουν να χρησιμοποιούν τη ραπτομηχανή, να κόβουν πατρόν, έξυπνα κόλπα και τεχνοτροπίες όσον αφορά την κατασκευή ενός ρούχου και γενικότερα οτιδήποτε συνεπάγεται η ικανότητα του να μπορείς να ράψεις εξ ολοκλήρου μόνη σου ένα ρούχο. Τα εργαστήρια γίνονται και ζωντανά, ώστε να αλληλεπιδρούμε όλες μαζί, αλλά και μέσω Skype, για τις κοπέλες που μένουν σε άλλες πόλεις», γράφουν στο site τους.
«Όταν λοιπόν περάσουμε στη δεύτερη φάση της δουλειάς μας, που είναι η διανομή των ρούχων στο καταναλωτικό κοινό, θα έχουμε πετύχει τους εξής στόχους: αφενός θα έχουμε καλύψει τη βασική ανάγκη κάθε γυναίκας, που δεν είναι άλλη από την αίσθηση του ότι είναι μοναδική, καθώς τα ρούχα αυτά θα φτιάχνονται μία φορά και λόγω έλλειψης της ίδιας πρώτης ύλης, δεν θα μπορούν να ξαναφτιαχτούν».
Το δίκτυο «Knit2Lead» κατάφερε να είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα τύχουν οικονομικής ενίσχυσης από το Ίδρυμα Αγγελοπούλου, καθώς το πρότζεκτ τους εγκρίθηκε για το φετινό πρόγραμμα υποτροφιών. «Έχουμε ως στόχο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 να έχουμε βοηθήσει 30 γυναίκες και έπειτα να δημιουργήσουμε μια μικρή κοινότητα με τις γυναίκες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμά μας και να επικοινωνούμε μαζί τους, να μαθαίνουμε την πρόοδό τους, τα νέα τους, ώστε να μην χάσουμε την επαφή μαζί τους», λένε τα κορίτσια.
Το επόμενο βήμα των δυο φοιτητριών είναι η δημιουργία ενός e-shop μέσω του «Knit2Lead». «Θέλουμε η κάθε γυναίκα που έχει κατασκευάσει κάποιο αντικείμενο να γράφει την ιστορία της και κατόπιν να της δίνονται όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις», έχουν αναφέρει σε συνέντευξή τους.