Τα 10 πιο μυστηριώδη αρχαία μνημεία του κόσμου
Μετά από εκατομμύρια χρόνια αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα
Δημοσίευση 16/2/2016 | 00:43
Μπορεί να υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το παρελθόν και την ιστορία των πολιτισμών που υπήρξαν στον πλανήτη, όμως σαφώς και υπάρχουν ορισμένα σημεία που δημιουργούν ερωτηματικά, εξάπτοντας πολλές φορές τη φαντασία του κόσμου.
Ένα αφιέρωμα στα 10 πιο μυστηριώδη αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου ετοίμασε το κανάλι Hybrid Librarian του YouTube. Μάλιστα, το πρώτο στη λίστα είναι ελληνικό!
Τύμβος Καστά (Ελλάδα): Ο τάφος στην Αμφίπολη έκανε τα ελληνικά και ξένα μέσα να βρεθούν σε αναβρασμό, καθώς συσχετίζεται με την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου – αν και η ταυτότητα του ή της ενοίκου παραμένει ακόμα άγνωστη. Βέβαια, το να έχει θαφτεί εκεί ο γνωστός στρατηλάτης μάλλον δεν ισχύει, λόγος όμως γίνεται για το ότι πρόκειται για την τελευταία κατοικία του αδελφικού του φίλου, Ηφαιστίωνα.
Πούμα Πούνκου (Βολιβία): Το τεράστιο μνημείο, που βρίσκεται στην αρχαία πόλη του Τιαουανάκο, αποτελείται από μεγάλες πέτρες, οι οποίες έχουν κοπεί με απίστευτη λεπτομέρεια, φανερώνοντας εξελιγμένες γνώσεις μαθηματικών και γεωμετρίας, καθώς και την ύπαρξη εκπληκτικών μηχανικών της εποχής.
Μασούντα Νο Ιουαφούνε (Ιαπωνία): Το εν λόγω μνημείο γρανίτη που υπάρχει στην Ιαπωνική πόλη Ασούκα, του οποίου η τεχνοτροπία δεν ταιριάζει καθόλου με το βουδιστικό στιλ των ναών της περιοχής, είναι άγνωστου δημιουργού, καθώς επίσης άγνωστος είναι και ο τρόπος κατασκευής τους, αλλά και ο λόγος δημιουργίας του.
Κύκλος του Γκόσεκ (Γερμανία): Οι περίεργοι αυτοί σχηματισμοί βρέθηκαν το 1991, ενώ η διάταξή τους υποδεικνύει ότι μάλλον χρησιμοποιούνταν σαν ηλιακό ή σεληνιακό ημερολόγιο. Θεωρείται ότι κατασκευάστηκαν το 4.900 π.Χ. από έναν πανάρχαιο πολιτισμό, πριν τον Μινωικό και τις Πυραμίδες, ενώ εκεί κοντά βρέθηκε και ένας παράξενος δίσκος που απεικονίζει το σύμπαν.
Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζώρτζια (ΗΠΑ): Αποκαλείται «αμερικανικό Στόουνχεντζ» και κατασκευάστηκε το 1980, χωρίς να υπάρχουν πολλές πληροφορίες γι' αυτό. Την κατασκευή του ζήτησε ένας άντρας εν ονόματι R.C. Christian, εκπρόσωπος μια ανώνυμης οργάνωσης. Πάνω τους έχουν σε 8 σύγχρονες γλώσσες 10 εντολές για έναν κόσμο που θα αναγεννηθεί μέσα από την καταστροφή.
Η πελώρια λίθινη κεφαλή στη Γουατεμάλα: Πρόκειται για ένα ανθρώπινο κεφάλι τεραστίων διαστάσεων, που προκαλεί ερωτηματικά, καθώς διαθέτει καυκάσια χαρακτηριστικά, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα χαρακτηριστικά των αρχαίων πληθυσμών της Αμερικής.
Γκόμπεκλι Τεπέ (Τουρκία): Ένας αρχαιολογικός χώρος με προϊστορικούς ναούς της νεολιθικής εποχής, οι οποίοι χρονολογούνται περί το 11.500 π.Χ. και προκαλούν τρομερή εντύπωση με το μέγεθος, αλλά και με τις εκπληκτικές απεικονίσεις ζώων και ανθρώπων που διαθέτουν.
Μονόλιθος Sayhuite (Περού): Έχει επάνω του περισσότερα από 200 γεωμετρικά σχήματα και ζωόμορφα γλυπτά, ενώ ο σκοπός ύπαρξής του είναι άγνωστος, αν και πιστεύεται ότι ίσως ήταν μοντέλο για δοκιμές των ιδιοτήτων του πάνω σε σχετικά έργα. Παρ' όλα αυτά, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος και πότε δημιούργησε αυτό το μνημείο.
Τεοτιουακάν (Μεξικό): Πρόκειται για μια πόλη στην Κεντρική Αμερική, της οποίας η ιστορία είναι άγνωστη, όπως και η προέλευση των κατοίκων και των δημιουργών της. Θεωρείται ότι άκμασε κατά το 450 μ.Χ. και έπεσε τον 7ο ή 8ο αιώνα μ.Χ., ίσως λόγω εσωτερικής επανάστασης. Μάλιστα, η «Πυραμίδα του Ήλιου», όπως ονομάστηκε από τους Αζτέκους, έκρυβε από κάτω της ένα τούνελ με υδράργυρο.
Ναός Παντμαναμπχασουάμι (Ινδία): Αποτελεί τον πλουσιότερο και πιο χλιδάτο ινδουιστικό ναό σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία, όμως διαθέτει κάποια μυστηριώδη χαρακτηριστικά, όπως η τεράστια «6η Πόρτα», που εμποδίζει την είσοδο σε έναν χώρο του ναού που μόνο ελάχιστοι έχουν δει. Τα γλυπτά ερπετών αποτελούν τους φύλακές του και εικάζεται ότι μέσα εκεί υπάρχουν μικρότερα δωμάτια, που έχουν αμύθητους θησαυρούς.