Ποιο είναι το κόστος για κάθε κρατούμενο στην Ελλάδα
127 εκ. ευρώ το κόστος συνολικά για όλους τους κρατούμενους
Δημοσίευση 19/2/2016 | 00:05
Στα 10.287,49 ευρώ ανέρχεται η μέση δημόσια δαπάνη για κάθε κρατούμενο κατ΄έτος ή 28,18 ευρώ την ημέρα. Συνολικά το κόστος για όλους τους κρατούμενους των φυλακών της Ελλάδας ξεπερνά τα 127 εκ. ευρώ ετησίως.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας, από ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Η φυλάκιση κοστίζει και, συνεπώς, η προσφυγή σΆ αυτήν πρέπει, και για το λόγο αυτό, να είναι προσεκτική και να γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαία», σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος παρουσιάζοντας τα στοιχεία που κατατάσσουν ωστόσο τη χώρα μας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που δαπανούν κατά μέσο όρο λιγότερα για το σωφρονιστικό τους σύστημα. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι η Σουηδία που βρίσκεται στη κορυφή των δαπανών, ξοδεύει 317 ευρώ την ημέρα για κάθε κρατούμενο ενώ η κοντινή μας Κύπρος 64 ευρώ.
ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στον παραπάνω υπολογισμό των 127 εκ. ευρώ ετησίως δεν συμπεριλήφθηκαν οι αποσβέσεις των επενδύσεων που έχουν γίνει σε κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και οι δαπάνες νοσηλείας των κρατουμένων σε δημόσια νοσοκομεία, λειτουργίας σχολείων στις φυλακές και διατροφής των κρατουμένων που διανυκτερεύουν σε αστυνομικά τμήματα κατά τις μεταγωγές τους. Δαπάνες που θα αύξαναν κατά πολύ το μέσο κόστος των 28,18 ευρώ ημερησίως ανά κρατούμενο.
Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, η πρώτη αυτή συστηματική προσπάθεια υπολογισμού της δαπάνης που συνεπάγεται για το ελληνικό δημόσιο η φυλάκιση ενός ανθρώπου είναι χρήσιμη τόσο στον σχεδιασμό της αντεγκληματικής πολιτικής όσο και στην υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Κατά τον κ.Φυτράκη, μέτρα αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης, όπως αυτά που προβλέφθηκαν στον ν. 4322/2015, καθώς και μέτρα αντικατάστασης της φυλάκισης, όπου αυτό είναι δυνατό, με εναλλακτικές ποινές μπορούν πλέον να υποστηριχτούν, εκτός όλων των άλλων, και με οικονομικά επιχειρήματα.. Βέβαια, η μείωση των κρατουμένων δεν συνεπιφέρει αυτόματα μια αναλογική μείωση της δημόσιας δαπάνης λόγω της ανελαστικότητας των παγίων δαπανών, αλλά και της επείγουσας ανάγκης να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Θέμα για το οποίο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί ουκ ολίγες φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως είπε ο κ.Φυτράκης την τελευταία 5ετία η χώρα μας έχει «εισπράξει» 16 καταδικαστικές αποφάσεις που μας κόστισαν 1,646 εκ. ευρώ.
Ωστόσο επεσήμανε,υπάρχουν περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να διατεθούν για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης . Ενδεικτικά ανέφερε πως η φυλακή του Μαλανδρίνου λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια χωρίς διαχείριση των λυμάτων και η μεταφορά αυτών γίνεται με βυτιοφόρα, κάτι που κοστίζει 1 εκ. ευρώ το χρόνο. «Με όσα έχουμε δαπανήσει στα 15 χρόνια θα είχαμε κατασκευάσει άλλη μία φυλακή», επισήμανε ο κ.Φυτράκης.