E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα 10+1 καλύτερα (!) νεκροταφεία του κόσμου

Αναζητήσαμε τους πιο ξεχωριστούς τόπους τελευταίας κατοικίας

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 1/12/2011 | 00:00

Τα 10+1 καλύτερα (!) νεκροταφεία του κόσμου

Τα καλύτερα (!) νεκροταφεία του κόσμου

Η τελευταία κατοικία είναι ένα θέμα συζήτησης που κανείς δεν συμπαθεί. Όμως το κλασικό ρητό του Real Estate λέει «location, location, location», δηλαδή η τοποθεσία έχει σημασία για κάθε ακίνητο. Κάπως έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που δίνουν ιδιαίτερη σημασία σΆ αυτά τα τελευταία μέτρα γης που θα μας φιλοξενήσουν. Με μια έρευνα στο διαδίκτυο βρήκαμε για εσάς τα πιο «ενδιαφέροντα» νεκροταφεία, από την Αθήνα ως το μακρινό Los Angeles! Η επιλογή δική σας… αν όχι για «διαμονή», τότε σίγουρα για μια επίσκεψη ως τουρίστες.

1. Père Lachaise, Γαλλία
Πρόκειται για το πρώτο νεκροταφείο που έγινε τουριστικό αξιοθέατο, παίρνοντας μια θέση σε όλους τους οδηγούς για το Παρίσι. Έχοντας συμπληρώσει 200 χρόνια λειτουργίας, το Père Lachaise διαθέτει μέσα στα 44 στρέματα της έκτασής του πάνω από 1 εκατομμύριο τάφους. Μεταξύ τους οι τάφοι των: Μολιέρου, Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, Όσκαρ Γουάιλντ, Μαρσέλ Προυστ, Μοντιλιάνι, Ντελακρουά, Σοπέν, Τζιμ Μόρισσον, Υβ Μοντάν, Εντίθ Πιαφ και της «δικής μας» Μαρίας Κάλλας.

2. Highgate Cemetery, Μεγ. Βρετανία
Μεγάλο, γοτθικό και άκρως ατμοσφαιρικό, φιλοξενεί τους Καρλ Μαρξ, Τζορτζ Έλιοτ και Τσαρλς Ντίκενς. Το λονδρέζικο νεκροταφείο το έχουμε δει και σε ταινίες, όπως ο «Κόμης Δράκουλας» το 1972. Θα λέγαμε ένα απόκοσμο νεκροταφείο, που καλύπτει μια έκταση 15 στρεμμάτων με 53.000 τάφους.

3. Hollywood Forever Cemetery, ΗΠΑ
Ανακαινισμένο, καταπράσινο και λουλουδιασμένο, φιλοξενεί σε μια έκταση περίπου 62 στρεμμάτων τις τελευταίες κατοικίες αστέρων του κινηματογράφου και της μουσικής. Μάλιστα επιτρέπει κάθε ιδιοτροπία ως προς την εμφάνιση του τάφου, σύμφωνα με τις τελευταίες επιθυμίες των νεκρών. Αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο του Λος ¶ντζελες, με τους επισκέπτες να κάνουν ουρές για μια επίσκεψη.

4. Waverley Cemetery, Αυστραλία
Εγκαινιάστηκε το 1877 και έχει το μεγάλο προνόμιο να βρίσκεται δίπλα στα βράχια της περιοχής Bronte, έξω από το Σύδνεϋ. Σε μια έκταση 17 στρεμμάτων βρίσκονται περίπου 50.000 τάφοι, κάποιοι εκ των οποίων ανήκουν σε διάσημους Αυστραλούς. Το μεγαλύτερο όμως ατού του Waverley Cemetery είναι η μοναδική του θέα στον ωκεανό, που παίρνει απίστευτα χρώματα την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

5. Capuchin Crypt, Ιταλία
¶κρως ανατριχιαστικός ο χώρος, καθώς πρόκειται για μια κρύπτη που φιλοξενεί σε εμφανή σημεία  τα οστά και τα κρανία 4.000 Καπουτσίνων μοναχών. Μάλιστα το φως που βγαίνει ανάμεσά τους ενισχύει την απόκοσμη αίσθηση… Βρίσκεται κάτω ακριβώς από την εκκλησία Santa Maria della Concezione dei Cappuccini στη Via Veneto της Ρώμης και προφανώς και δεν δέχεται νέους φιλοξενούμενους…

6. Montparnasse, Γαλλία
Το δεύτερο πιο γνωστό νεκροταφείο του Παρισιού, με μόλις 35.000 τάφους (σε 19 στρέμματα). Φιλοξενεί ηθοποιούς, μουσικούς και πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Ήρεμο περιβάλλον και λίγοι επισκέπτες, δίπλα στον πολύβουο σιδηροδρομικό σταθμό Montparnasse του Παρισιού.

7. Panteon Civil de Dolores, Μεξικό
Το μεγαλύτερο νεκροταφείο του Μεξικού, έχει έκταση 2,3 εκ τετραγωνικών μέτρων (238 στρέμματα) και φιλοξενεί 700.000 τάφους! Ξεχωρίζει η Rotonda de las Personas Ilustres, ένας ξεχωριστός χώρος για τους επιφανείς «φιλοξενούμενους» όπως πρώην πρόεδροι, ήρωες της επανάστασης και επιστήμονες. Από το 1975 είναι κλειστό.

8. La Recoleta Cemetery, Αργεντινή
¶νοιξε τις πύλες του το 1822 ως το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο στο Μπουένος ¶ιρες . Την παράσταση κλέβει η εντυπωσιακή πύλη με τους ελληνοπρεπείς κίονες. Στους μόλις 4.800 τάφους του φιλοξενούνται δεκάδες εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας, με πιο φημισμένους την Evita Peron και τον Raul Alfonsin, μαζί με αρκετούς από τους πρώην αρχηγούς της Αργεντινής.

9. Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος
Σίγουρα δεν δέχονται νέους «ενοίκους», ενώ αποτελούν το σπουδαιότερο τουριστικό αξιοθέατο της Αιγύπτου. Το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, παραμένει αγέρωχο 4.500 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, το σύμπλεγμα των Πυραμίδων χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε κατά την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων.

10. Maqbaratoshoara, Ιράν
Γνωστό ως «Μαυσωλείο των Ποιητών», το Maqbaratoshoara βρίσκεται στην Ταυρίδα του Ιράν [φωτογραφία]. Χτίστηκε το 1970 και σε αυτό μεταφέρθηκαν σταδιακά από άλλα σημεία της χώρας τα απομεινάρια διάσημων ποιητών με πρώτο τον Asadi Tusi (999-1072). Επίσης αργότερα προστέθηκαν και μνημεία στη μνήμη επιστημόνων και άλλων επιφανών προσώπων της χώρας, οι τάφοι των οποίων χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων (κυρίως από σεισμούς).

11. Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, Ελλάδα
Η λίστα μας κλείνει με το «πρώτο» και πιο φημισμένο νεκροταφείο της Αθήνας, που βρίσκεται πίσω από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το Πρώτο Νεκροταφείο εγκαινιάστηκε το 1837 και στο χώμα του αναπαύονται μερικές από τις γνωστότερες προσωπικότητες της Ελλάδας: Κολοκοτρώνης, Παλαμάς, Ελύτης, Σεφέρης, Μερκούρη, Κατράκης, Παξινού, Ξυλούρης, Τσιτσάνης και η λίστα δεν έχει τέλος. Εντός του νεκροταφείου βρίσκονται δύο ορθόδοξες και μία καθολική εκκλησία, καθώς και χωριστές περιοχές για Προτεστάντες και Εβραίους. Ξεχωριστής ομορφιάς είναι αρκετά από τα επιτύμβια αγάλματα, με κορυφαία την περίφημη «Κοιμωμένη» που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς για τον τάφο της Σοφίας Αφεντάκη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπρους Γουίλις: Νέες φωτογραφίες από δημόσια εμφάνισή του ‑ Απαθανατίστηκε στο Λος Αντζελες

Tabloid 12.10.2024
Ο Μπρους Γουίλις συνεχίζει την μάχη του με την αφασία και την άνοια

Ο γητευτής των πουλιών ‑ Παιδί «μιλάει» με πτηνά και σοκάρει το ίντερνετ

Social 12.10.2024
Η μοναδική ικανότητα του 10χρονου έχει ξετρελάνει το διαδίκτυο

Η Κατερίνα Λέχου απαντά στο δημοσίευμα που την εμπλέκει σε τσακωμό με την Αθηναΐδα Νέγκα

TV Buzz 12.10.2024
«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος»

Σίσσυ Χρηστίδου για Γιώργο Λιάγκα: «Ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να μας κάνει να χάνουμε το μέτρο και την ηθική μας»

TV Buzz 12.10.2024
«Θυμόμαστε ότι και στο παρελθόν σε αντίστοιχη θέση που έχει βρεθεί ο Γιώργος δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρη η συγγνώμη»

Αννα Βίσση: Τραγούδησε στη Ματούλα Ζαμάνη ‑ «Θα βγάλω κι εγώ τη μπλούζα»

Tabloid 12.10.2024
Πως αντέδρασε η Ματούλα Ζαμάνη στο «πείραγμα» της Αννας Βίσση

«Πυρά» κατά Γιώργου Λιάγκα από χρήστες του Χ: «Στα πόσα συγγνώμη καίγεσαι; Στις πόσες «γκάφες»;»

Social 12.10.2024
Τα οργισμένα σχόλια μετά το ρεπορτάζ για τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ

Ο Χιου Τζάκμαν έγινε 56: Οι ελληνικές ρίζες και η απροσδόκητη απόρριψη του Τζέιμς Μποντ

Tabloid 12.10.2024
Πέντε πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τη ζωή του

Η πασίγνωστη σταρ που ως παιδί κλονίστηκε από ένα σοκ: είδε τη μητέρα της να σκοτώνει τον πατέρα της

Celebrity Stories 12.10.2024
Ο πατέρας της ήταν μέθυσος και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια

Μεγάλοι έρωτες του καλλιτεχνικού κόσμου στον 20ο αιώνα

Celebrity Stories 12.10.2024
Μια ματιά στα διάσημα ζευγάρια διάσημων

Διάσημα ροζ σκάνδαλα που είχαμε ξεχάσει

Celebrity Stories 12.10.2024
Εσύ τα θυμάσαι;

Γιάννης Μπέζος: «Ο Τσίπρας είχε σκαρί ηγέτη και ενέπνευσε, έζησα όλη μου τη ζωή ως δυσάρεστος, επειδή έλεγα την αλήθεια»

TV Buzz Χτες
Ο Γιάννης Μπέζος σχολίασε και την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.