Σαν σήμερα: Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζει το Ποτάμι
Στις 4 Μαρτίου του 2014
Δημοσίευση 4/3/2016 | 00:18
Στις 26 Φεβρουαρίου του 2014, ο Σταύρος Θεοδωράκης ιδρύει ένα νέο κόμμα που θα πάρει το όνομα «Το Ποτάμι», όμως κανένας δεν γνωρίζει πότε και κάτω από ποιες συνθήκες το νεοσύστατο κόμμα θα είναι έτοιμο. Μόλις έξι ημέρες αργότερα, στις 4 Μαρτίου του 2014, σε συνέντευξη τύπου, ο αρχηγός του κόμματος ανακοινώνει τα ονόματα 30 προσωπικοτήτων που στηρίζουν αυτή τη νέα του κίνηση, με «Το Ποτάμι» να παίρνει και τυπικά «σάρκα και οστά». Ο πολιτικός σχηματισμός του νέου κόμματος, είναι και αυτός που θα συμμετείχε στις επερχόμενες ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2014, όπου «Το Ποτάμι» πήρε ποσοστό της τάξεως του 6,61% και εξέλεξε 2 ευρωβουλευτές.
Το κόμμα δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα και αρκετοί το χαρακτήρισαν νέα ΠΟΛ.ΑΝ. ή νέο ΔΗ.Κ.ΚΙ, κόμματα που στο παρελθόν έκαναν ένα γερό κρότο αρχικά, αλλά μετά χάθηκαν από το πολιτικό σκηνικό. Η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2015 (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος), επιβεβαίωσε εν μέρει αυτό τον ισχυρισμό, αφού «Το Ποτάμι» έχασε δύναμη σε σχέση με το ποσοστό του στις ευρωεκλογές (6,05% και 4,09% αντίστοιχα). Οι τωρινές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έχει χάσει ακόμα περισσότερη από την αρχική του ισχύ.
Στην ανακοίνωση της σύνθεσης του κόμματός του, σαν σήμερα πριν από δυο χρόνια, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως το νέο κόμμα στο οποίο θα ηγηθεί «κλέβει ιδέες και από την αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις». Η πτώση του Ποταμιού, ίσως λοιπόν οφείλεται στην μετριοπάθειά του, σε μια περίοδο που στην Ελλάδα υπήρξαν πολιτικές πόλωσης, αποτελούμενες από δυο πόλους, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ίσως πάλι να οφείλεται στην αδυναμία του να παίξει σημαντικό και καίριο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου
Αυτή τη στιγμή, «Το Ποτάμι» εκπροσωπείται στην βουλή από 11 βουλευτές. Επίσης, μόλις διοργάνωσε το 2ο συνέδριό του στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, με την επανεκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη στην αρχηγία του κόμματος. «Το Ποτάμι» είναι ένα κόμμα που δημιουργήθηκε γρήγορα, είχε άμεσο αντίκτυπο στο εκλογικό σώμα αλλά και άμεση πτωτική τάση. Για το αν θα «στερέψει» γρήγορα και άμεσα, θα το δείξει το μέλλον αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις, που καθημερινά είναι ραγδαίες.