Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Όχι» στο φιλτράρισμα πειρατικού περιεχομένου
Η απόφαση θα αποτελέσει οδηγό για αντίστοιχα περιστατικά σε όλη την Ε.Ε.
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 18/12/2011 | 00:00
Με μια απόφαση-ορόσημο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι διαδικτυακοί πάροχοι (οι γνωστοί μας ISP) δεν είναι υποχρεωμένοι να μπλοκάρουν προληπτικά το κατέβασμα πειρατικών αρχείων από τους συνδρομητές τους, όπως είχαν ζητήσει δισκογραφικές και κινηματογραφικές εταιρείες. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να ζητούν από τους παρόχους (ISP) να μπλοκάρουν συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους με αποδεδειγμένα πειρατικό περιεχόμενο…
Σύμφωνα με την απόφαση, το να ελέγχονται όλα τα αρχεία που κατεβάζουν οι χρήστες θα παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Συγκεκριμένα, θα επιβάρυνε τους ISP με υπέρογκα έξοδα για την εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων παρακολούθησης. Επιπλέον, τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να φιλτράρουν κατά λάθος και νόμιμα αρχεία, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των χρηστών στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας.
Η απόφαση το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προέκυψε κατά την εξέταση της υπόθεσης «SABAM». Η SABAM είναι μια εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της μουσικής (αντίστοιχη της δικής μας ΑΕΠΙ), η οποία υποχρέωσε τη βελγική εταιρεία παροχής Ιnternet 'Scarlet' να μπλοκάρει με ειδικό φίλτρο την ανταλλαγή και το κατέβασμα αρχείων που παραβιάζουν τα δικαιώματά της (κυρίως μέσω p2p). Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών δικαίωσε τη SABAM, ωστόσο η Scarlet υπέβαλε έφεση.
Επτά χρόνια αργότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέτρεψε την αρχική απόφαση. Όπως αναφέρεται στην απόφασή του, οι απαιτήσεις της SABAM θα επηρέαζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Scarlet, αφού θα την υποχρέωναν να «εγκαταστήσει ένα περίπλοκο, δαπανηρό και μόνιμο σύστημα με δικά της έξοδα». Επιπλέον, το φιλτράρισμα των αρχείων «θα μπορούσε δυνητικά να υπονομεύσει την ελευθερία της πληροφορίας δεδομένου ότι το σύστημα αυτό ενδέχεται να μην μπορούσε να κάνει επαρκείς διακρίσεις μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου περιεχομένου, με αποτέλεσμα [...] την παρεμπόδιση νόμιμων επικοινωνιών».
Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν ενσωματώνεται «αυτόματα» στο δίκαιο των κρατών-μελών, πλην όμως αποτελεί ένα σαφή οδηγό και για τα εθνικά δικαστήρια καθώς οποιαδήποτε αντίστοιχη προσφυγή θα είχε την ίδια τύχη.
Για όσους ενδιαφέρονται, περαιτέρω το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης (επίσημη μετάφραση) βρίσκεται σε αυτό το link, ενώ η πλήρης απόφαση (επίσης σε επίσημη μετάφραση) βρίσκεται σε αυτό το link.