Σαν σήμερα: Ξεκινά ο εμφύλιος στη Συρία
Στις 15 Μαρτίου του 2011
Δημοσίευση 15/3/2016 | 00:07
Πριν από πέντε χρόνια ακριβώς ξεκίνησε ένας πόλεμος που έμελλε να επηρεάσει την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ο εμφύλιος της Συρίας ξεκίνησε ουσιαστικά στις 15 Μαρτίου του 2011, αν και είχαν προηγηθεί αρκετά γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό το κακό.
Το 2000, μετά το θάνατο του προέδρου Χαφέζ αλ Ασάντ, τον διαδέχεται ο γιός του Μπασάρ. Η διακυβέρνηση του Ασάντ ξεκίνησε με καλούς οιωνούς καθώς άρχισε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας, σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο με χαρακτηριστικότερη κίνηση της απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Συγχρόνως δημιουργήθηκαν και μερικές ομάδες που αντάλλασσαν απόψεις για πολιτικο-κοινωνικά θέματα. Οι λεγόμενες «δεξαμενές σκέψης».
Όλα αυτά κράτησαν για λίγο. Οι πολιτικοί κρατούμενοι φυλακίστηκαν ξανά από την κυβέρνηση και οι «δεξαμενές σκέψης» διαλύθηκαν. Στο εσωτερικό επικράτησε έκρυθμη κατάσταση. Εξτρεμιστικές οργανώσεις ήταν στα σκαριά και οι ΗΠΑ ήταν εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού. Ο Ασάντ οδηγεί τη χώρα σε εκλογές με τη χρήση ειδικού δημοψηφίσματος. Λαμβάνει 97% και επανεκλέγεται.
Συγχρόνως η Συρία, αλλά και γενικότερα η Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Η έλλειψη του νερού είναι καταστροφική για τον αγροτικό πληθυσμό που βλέπει πως δεν μπορεί να παράξει σοδειά και προϊόντα. Η λειψυδρία αυτή ανάγκασε περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να χάσουν τις πηγές εισοδημάτων τους και να αρχίσουν να μετακινούνται στα αστικά κέντρα. Με αυτή τη μαζική μετακίνηση στις πόλεις, η αποσταθεροποίηση στη Συρία επιδεινώνεται.
Το Μάρτιο του 2011 ξεκινούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η καταστολή των διαδηλώσεων είναι εξαιρετικά βίαιη. Σε έκθεση του, ο ΟΗΕ διαπίστωσε πως η συριακή κυβέρνηση έχει διαπράξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αφού κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είχαν αφήσει πίσω τους περίπου 4.000 νεκρούς.
Αμέσως οργανώνονται στη χώρα αντάρτικες ένοπλες ομάδες που ονομάζονται «Ελεύθερος Συριακός Στρατός». Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και Συριακού στρατού, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να ανακοινώσει ότι η χώρα βρισκόταν επίσημα σε κατάσταση εμφυλίου.
Ο Συριακός εμφύλιος συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει ήδη κρατήσει πέντε χρόνια. Ολόκληρες πόλεις έχουν καταστραφεί με τους νεκρούς να ανέρχονται συμφωνά με το Συριακό παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από 271.000 έως 366.000 τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψε τη χώρα έχει φτάσει πλέον στα 4.000.000. Η εμπλοκή του ISIS (Islamic State in Iraq and Syria) στη Συρία γενίκευσε τη σύρραξη μεταξύ του Ισλαμικού κράτους και της πολιτοφυλακής των ανταρτών.
Η πόλη Χόμς του 2010. Πριν τον εμφύλιο ο πληθυσμός της πόλης ήταν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι
Η πόλη Χομς το 2016 με τη βοήθεια ενός drone.
Η επικινδυνότητα του ISIS εκτός της Μέσης Ανατολής αλλά και το προσφυγικό, έχουν ταράξει ολόκληρη της Ευρώπη. Η προσφυγική κρίση είναι πρώτη στην ατζέντα της ΕΕ την ίδια ώρα που οι πρόσφυγες βρίσκονται σε μια τραγική κατάσταση, έχοντας στην πλάτη τους ένα εμφύλιο, τον ξεριζωμό τους και την περιπλάνηση σε ξένους τόπους, με τους πολιτικούς να τους μετατρέπουν σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η ένταση του πολέμου έχει μειωθεί μετά την συμφωνία τερματισμού των εχθροπραξιών, αλλά η λύση δεν έχει ακόμα βρεθεί.