Tι κάνει μια γυναίκα αστροναύτης όταν είναι στο διάστημα και έχει... περίοδο;
Φαίνεται πως οι διαστημικές αποστολές και η έμμηνος ρύση δεν ταιριάζουν
Δημοσίευση 4/5/2016 | 00:34
Μπορεί οι γυναίκες στη Γη να λένε ότι οι ημέρες της περιόδου τους είναι ένα μαρτύριο κάθε μήνα, σκεφτήκατε όμως ποτέ πως είναι αυτές οι ημέρες για τις γυναίκες αστροναύτες που βρίσκονται στον Παγκόσμιο Διαστημικό Σταθμό (ISS); Το να βρίσκεται κανείς στο διάστημα δυσκολεύει αυτομάτως το θέμα της υγιεινής λόγω της ιδιαιτερότητας με την βαρύτητα. Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα με το υδραυλικό σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανακυκλώνει μεν το νερό από τα ούρα, το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και με το αίμα, επομένως υπάρχουν όντως λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αστροναύτες καλύτερα να μην έχουν περίοδο κατά την διάρκεια των αποστολών τους.
Για αυτό και όταν πρόκειται να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο ταξίδι επιλέγουν να πάνε τις ημέρες που δεν θα έχουν περίοδο - όταν φυσικά η διάρκεια του ταξιδιού είναι μικρή - και παίρνουν αντισυλληπτικά για να ρυθμίσουν τον κύκλο τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη όμως, σχετικά με τα μεγάλα ταξίδια στο διάστημα, το να μην έχουν καθόλου περίοδο, είναι το προτιμότερο. Πολλές γυναίκες έχουν αρχίσει να ακολουθούν αυτήν την τακτική παγκοσμίως και όλο και περισσότεροι γιατροί την αποδέχονται, όμως το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: αν αυτές οι μέθοδοι θα καταφέρουν να λειτουργήσουν εκεί ψηλά, όπως γίνεται στη γη. Όπως δήλωσε η γιατρός Varsha Jain, που συμμετείχε στην έρευνα του Centre of Human & Aerospace Physiological Sciences του Λονδίνου, όσο περισσότερο οι γυναίκες πηγαίνουν στο διάστημα, τόσο περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να διαδίδονται για αυτές τις μεθόδους, ώστε οι ίδιες να γνωρίζουν τις επιλογές τους.
Μέχρι στιγμής πάντως, ο πιο γνωστός τρόπος για την καταστολή του κύκλου μιας γυναίκας είναι να πάρει αντισυλληπτικά. Αυτά τα χάπια όμως, μπορούν να επηρεάσουν για παράδειγμα την οστική πυκνότητα, κάτι που στο διάστημα αποτελεί πρόβλημα. Επίσης, οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν κάθε μέρα και από ένα χάπι, επομένως αν ένα ταξίδι διαρκέσει 1.000 μέρες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το αντίστοιχο απόθεμα και το θέμα είναι πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η σταθερότητα στην επιρροή των φαρμάκων μπορεί να διαρκέσει για τόσο πολύ.
Μια άλλη επιλογή για τις γυναίκες αστροναύτες, είναι οι ενδομήτριες συσκευές και τα εμφυτεύματα κάτω από το δέρμα, τακτικές που μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει να επηρεάζουν την πυκνότητα των οστών, ίσα ίσα μάλιστα ,που μειώνουν τα προβλήματα του έξτρα όγκου από τα χάπια που θα έπρεπε να κυβαλήσουν, αλλά και τα όσα θα προκαλούσαν αυτά. Βέβαια, οι ερευνητές σκέφτονται μήπως οι συσκευές μετακινηθούν μέσα στο σώμα, λόγω της βαρύτητας, κατά την απογείωση και την προσγείωση. Πάντως, προς το παρόν υπάρχουν δύο τύποι ενδομήτριων συσκευών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Ο ένας περιέχει μικρή ποσότητα ορμονών τις οποίες απελευθερώνει στο σώμα για να καθυστερήσει τον κύκλο της γυναίκας και ο άλλος εμποδίζει την εγκυμοσύνη, χωρίς όμως να διακόπτει την περίοδο. Τα εμφυτεύματα λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο, απελευθερώνοντας λίγες ορμόνες ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάτω από το δέρμα, στην περιοχή του μπράτσου. Και μιας και δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ρούχα των γυναικών στη γη, πιθανότατα να μην υπάρχει κάποιο θέμα και με τις διαστημικές στολές. Όποια και από τις δύο επιλέξει κάποια αστροναύτης βέβαια, θα πρέπει να την αρχίσει σχεδόν 1.5-2 χρόνια πριν φύγει σε αποστολή.