Απολογισμός από την 59η Berlinale!
Πιο πετυχημένη από ποτέ με πολύ λάμψη και τη "Στρέλλα" του Πάνου Κούτρα να εντυπωσιάζει!
Δημοσίευση 17/2/2009 | 00:00
Η αυλαία έχει πλέον πέσει τυπικά και ουσιαστικά για την 59η Berlinale. Μετά την απονομή της βραδιά του Σαββάτου ολοκληρώθηκε και η καθιερωμένη 'ημέρα κοινού' όπου πολλές από τις ταινίες της διοργάνωσης προβάλλονται για το κοινό, χωρίς να ισχύει καμία από τις εκδοθείσες διαπιστεύσεις. Τα κόκκινα χαλιά έχουν πλέον μαζευτεί, τα περίπτερα των εκθετών στο European Film Market ξεστήθηκαν και οι πόρτες του Hyatt στην Potzdamer Platz ανοίγουν μόνο για τους ενοίκους του. Το ερώτημα εύλογο και καθιερωμένο: "τι μένει από τη φετινή Berlinale";
Ξεκινώντας Ελληνοκεντρικά από τη φετινή διοργάνωση μένει η παρουσία τεσσάρων ταινιών Ελλήνων σκηνοθετών. Η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα φεύγει από το Βερολίνο πιο δυνατή και με την απαραίτητη φόρα για πορεία στα Φεστιβάλ του πλανήτη αλλά και τις Ελληνικές αίθουσες. Η «Σκόνη του Χρόνου» γνώρισε τη σκληρή κριτική, δείγμα του ψηλού πήχη που έχει θέσει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τις δουλειές του. Προς το παρόν περισσότερο ενδιαφέρον από το τρίτο μέρος της τριλογίας 'Ελένη' ακούγεται το ασπρόμαυρο φιλμ χαμηλού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε ότι θα γυρίσει στον Πειραιά. Ο έτερος βετεράνος (και βραβευμένος στο Βερολίνο με το «Music Box» 19 χρόνια πριν) επιβεβαίωσε με το «Eden Is West» πως το πολιτικό σινεμά παραμένει επίκαιρο και πως στα χέρια ενός σπουδαίου σκηνοθέτη μπορεί να δώσει μια ενδιαφέρουσα ταινία χωρίς διδακτισμούς και ηθικολογικές κορώνες. Η τετράδα κλείνει με την Ελένη Αμπελακίωτου, που με το Γερμανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «Teenage Response» έδωσε φωνή σε έφηβους και έφηβες διανθίζοντας την αφήγηση με ενδιαφέρουσες αισθητικές επιλογές.
Κατά τα λοιπά το διαγωνιστικό σκέλος κινήθηκε στο σύνηθες πνεύμα των ισορροπιών, με έντονο το γυναικείο χρώμα. Γυναίκα η Claudia Llosa δημιουργός του «La Teta Asustada», γυναίκα η Maren Ade σκηνοθέτης του «Alle Anderen» βραβευμένης με το βραβείο σκηνοθεσίας. Ταυτόχρονα για μια ακόμη χρονιά (και προς επιβεβαίωση του Θόδωρου Αγγελόπουλου) η κριτική επιτροπή επέλεξε να δώσει 'τόπο στα νιάτα' κρατώντας δυο μόλις καραβάνες στη λίστα των βραβευθέντων: τον Rachid Bouchareb του «London River» και τον Andrzej Wajda για το «Tatarak». Θετικές οι εντυπώσεις από το «Gigante» του Αργεντινού Adrian Biniez και από το Ρουμάνικο «Katalin Varga» (που μάζεψε δύναμη στο τμήμα της αγοράς στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
Για μια ακόμα χρονιά τα λαμπερά ονόματα του Hollywood με τις ταινίες τους, τράβηξαν τα φλας των φωτορεπόρτερ με επιτυχία και γέμισαν την αίθουσα των συνεντεύξεων τύπου, χωρίς όμως να φέρουν μαζί τους ταινίες που να ξεχωρίσουν (είτε εντός είτε εκτός διαγωνιστικού τμήματος). Έτσι φέτος είδαμε στο Berlinale Palast τους Clive Owen, Keanu Reeves, Michelle Pfeiffer, Demi Moore, Renee Zelwegger, Willem Dafoe, Kate Winslet, Gael Garcia Bernal, Robin Wright Penn, Woody Harrelson και τον Steve Martin (με το μπάντζο του).
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι φέτος τα τιμητικά βραβεία του Φεστιβάλ απονεμήθηκαν στο σκηνοθέτη Claude Chabrol, το συνθέτη Maurice Jarre και τον αιωνόβιο αλλά πάντα δημιουργικό Manoel De Oliveira. Καλή υποδοχή από το κοινό είχε και το φετινό αφιέρωμα στα φιλμ των 70mm (κοινώς σινεμασκόπ) με την προβολή των κορυφαίων ταινιών του είδους στην πρωτότυπη μορφή τους με ειδικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε ειδικά για τις ανάγκες του φεστιβάλ.
Την επιτυχία του φετινού φεστιβάλ έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι 'αριθμοί'. Φέτος στη Berlinale προβλήθηκαν 383 ταινίες σε 1238 προβολές στις 25 αίθουσες σε διάφορα σημεία της πόλης. Ανάμεσά τους και το 1.800 θέσεων Friedrichstadtpalast που προστέθηκε φέτος στους χώρους του φεστιβάλ, μαζί με το Cinema Paris. Το ενδιαφέρον του κοινού αντικατοπτρίζεται και στα 270.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν σημειώνοντας ρεκόρ, χωρίς να προσμετρούμε τα εισιτήρια των 20.000 και πλέον διαπιστευμένων από 136 χώρες σε όλες τις κατηγορίες (τύπος, market και λοιποί καλεσμένοι). Οι εργασίες του European Film Market δεν έδειξαν να επηρεάζονται από την τρέχουσα οικονομική κρίση, η οποία μάλλον βοήθησε αναγκάζοντας πολλά project να αναζητούν συμπαραγωγούς σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Λίγο πριν το κλείσιμο του φετινού φεστιβάλ ανακοινώθηκε πως ο επιτυχημένος διευθυντής του Dieter Kosslick από το 2001, ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2013. Το ραντεβού στο Βερολίνο ανανεώνεται για το Φεβρουάριο του 2010, στην επετειακή 60η διοργάνωση με τις προσδοκίες να είναι ήδη ψηλά. Τα βραβεία δόθηκαν αναλυτικά:
Χρυσή Αρκτος (Καλύτερη Ταινία)
La Teta Asustada (The Milk Of Sorrow) της Claudia Llosa
Αργυρή Αρκτος (Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής) - Εξ Ημισείας
Alle Anderen (Everyone Εlse) της Maren Ade
Gigante του Adrian Biniez
Αργυρή Αρκτος (Καλύτερης Σκηνοθεσίας)
Asghar Farhadi για το Darbareye Elly (About Elly)
Αργυρή Αρκτος (Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου)
Birgit Minichmayr στο Alle Anderen (Everyone Εlse)
Αργυρή Αρκτος (Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου)
Sotigui Kouyate στο London River
Αργυρή Αρκτος (Καλύτερο Σενάριο)
Oren Moverman και Alessandro Camon για το The Messenger
Αργυρή Αρκτος Καλλιτεχνικής Συμβολής
Gabor Erdely και Tamas Szekely για τον ήχο στο Katalin Varga
Βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ - Εξ Ημισείας
Gigante του Adrian Biniez
Tatarak (Sweet Rush) του Andrzej Wajda
Βραβείο Για Την Καλύτερη Πρώτη Ταινία
Gigante του Adrian Biniez
(Πηγή: Cinemanews.gr )