E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φανάρια κάτω στο δρόμο, γι` αυτούς που παίζουν με το κινήτο

Η καινοτομία της πόλης του Αουγκσμπούργκ

Δημοσίευση 5/5/2016 | 12:04

Φανάρια κάτω στο δρόμο, γι` αυτούς που παίζουν με το κινήτο

Είχαμε μάθει ότι η λέξη «άνθρωπος» προέρχεται από το «άνω θρώσκω» (κοιτάω ψηλά). Είναι λάθος, βέβαια.

Στη σύγχρονη γλωσσολογία, η ανάλυση «άνδρ-ωπος», δηλαδή «αυτός που έχει όψη ή πρόσωπο άνδρα τείνει να γίνει περισσότερο αποδεκτή). Εδώ και καιρό, δεν κοιτάμε ψηλά. Κοιτάμε κάτω. Στην οθόνη του έξυπνου κινητού μας. Παντού (σχεδόν). Πάντοτε (σχεδόν).

Κι αν το να κοιτάμε την οθόνη του κινητού ακόμη και σε ραντεβού με αγαπημένο πρόσωπο δεν ενέχει κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητά μας (εκτός κι αν εκνευριστεί το ραντεβού), αυτό σίγουρα δεν ισχύει όταν ετοιμαζόμαστε να περάσουμε μία διάβαση για πεζούς.

Είναι αδικία να χρειαστεί να πάρεις τα μάτια σου απ' την οθόνη, ενώ παρακολουθείς ένα βίντεο στο You Tube με αστεία γατιά παραδείγματος χάρη, για να τσεκάρεις πότε θα ανάψει πράσινο σε διάβαση για πεζούς, με σκοπό να περάσεις απέναντι.

Όχι, δεν πρέπει να χάνουμε δευτερόλεπτο (από διασκέδαση, ενημέρωση, sharing κλπ κλπ). Και οι Γερμανοί, μανιακοί με θέματα ασφάλειας και δικαιολογώντας τη φήμη τους ως «αποτελεσματικοί», επινόησαν λύση: Φωτεινοί σηματοδότες, κάτω, στην άκρη του οδοστρώματος, μπροστά ακριβώς από το πεζοδρόμιο.

Όλα αυτά στην πόλη Άουγκσμπουργκ. Η οποία έχει στην κυριολεξία πλημμυρίσει από smobies. Τι είναι τα smobies; Δεν είναι smoking zombies, όχι, είναι smartphone zombies.

Πρόσφατα, ένα 15χρονο κορίτσι στο Μόναχο σκοτώθηκε καθώς διέσχιζε τις γραμμές του τραμ και δεν άκουσε το τραμ να έρχεται. Ήταν απορροφημένη στη μουσική που άκουγε απ' το κινητό της, με ακουστικά! Και το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στη Γερμανία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, περισπάται η προσοχή του ενός τρίτου των Αμερικανών τη στιγμή που περνούν διαβάσεις, καθώς είτε στέλνουν μηνύματα είτε ακούν μουσική απ' το κινητό τους.

Οι αρχές του Άουγκσμπουργκ σκέφτηκαν το αυτονόητο: Πειραματικά, σε δύο διαβάσεις, εγκατέστησαν κόκκινα LED στο οδόστρωμα τα οποία ενεργοποιούνται μόλις ανάψει κόκκινο για τους πεζούς (στους κανονικούς σηματοδότες).Θα μελετήσουν τη συμπεριφορά των κατοίκων της πόλης και θα εκτιμήσουν κατά πόσον θα επεκτείνουν την εφαρμογή σε όλες τις διασταυρώσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαγραφή Κασσελάκη ζητά η Γεροβασίλη μετά το εξώδικο

Πολιτική 08.10.2024
Συντροφικά «μαχαιρώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Τετραμελής οικογένεια έχασε τη ζωή της από έκρηξη μπαταρίας κινητού

Κόσμος 08.10.2024
Το κινητό τηλέφωνο φορτιζόταν στο κάτω μέρος του σπιτιού, πάνω σε έναν καναπέ, όταν πραγματοποιήθηκε έκρηξη της μπαταρίας

Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία στην Κυψέλη: «Τον σκοτώσαμε γιατί μας βίαζε»

Ελλάδα 08.10.2024
Βίντεο - σοκ από τη στιγμή της δολοφονίας

Υπόθεση Μαντλίν: Αθώος για βιασμούς ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισή της

Κόσμος 08.10.2024
Ο Christian B έχει υπάρξει ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Madeleine McCann τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα και αρνείται κάθε εμπλοκή

Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται στην Ελλάδα

Καιρός 08.10.2024
Καλοκαίρι τις επόμενες ημέρες και φθινόπωρο μετά, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία

Πώς θα λειτουργεί το ελληνικό FBI

Ελλάδα 08.10.2024
Οι αρμοδιότητες και οι υποδιευθύνσεις

Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Αυτό είναι το πρόσωπό του ‑ Τον βρήκαν μετά από 136 χρόνια

Κόσμος 08.10.2024
Ένα από τα μεγαλύτερα αστυνομικά μυστήρια λύθηκε

Ξυλοκόπησαν 13χρονη μέχρι λιποθυμίας – Την ανάγκασαν να καπνίσει κάνναβη

Ελλάδα 08.10.2024
Ακόμα ένα περιστατικό βίας ανηλίκων

Εκκενώνεται η Φλόριντα λόγω του τυφώνα Μίλτον ‑ «Αν μείνετε, θα πεθάνετε»

Κόσμος 08.10.2024
Πριν προλάβει να συνέλθει από τον τυφώνα Έλεν, η Φλόριντα στις ΗΠΑ βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για τον Μίλτον που πλησιάζει