565.000 Ευρώ για ένα ψάρι 269 κιλών!
Η δημοπρασία στην ψαραγορά του Tsukiji έφερε νέο ρεκόρ
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 2/2/2012 | 00:00
Αυτό το ψάρι διαφέρει από τα άλλα καθώς «έπιασε» την απίστευτη τιμή των 56,49 εκ. γιεν (περίπου 565.000 Ευρώ) και πλέον πρόκειται για τον πιο ακριβό τόνο στην ιστορία της Ιαπωνίας. Η τιμή αυτή ξεπέρασε με διαφορά το προηγούμενο ρεκόρ των 32,49 εκ. γεν που είχαν διατεθεί πέρυσι για ένα (μεγαλύτερο) ψάρι 342 κιλών. Πρόκειται για ένα μαύρο τόνο («kuro maguro» στα ιαπωνικά)…
Το αστρονομικό ποσό αποφάσισε να διαθέσει ο Κιγιόσι Κιμούρα, ιδιοκτήτης της διάσημης αλυσίδας εστιατορίων Sushi-Zanmai στο Τόκιο. Όπως δήλωσε αργότερα: «Ήθελα να πάρω τον καλύτερο τόνο για να τον φάνε οι Γιαπωνέζοι πελάτες και όχι ξένοι». Αν λάβουμε υπόψη την τιμή αγοράς, τότε για να βγάλει κέρδος το εστιατόριο θα έπρεπε να πουλά το κομμάτι του φιλέτου σε σασίμι για περίπου 5.000 γεν (50 Ευρώ). Όμως ο πλειοδότης ανακοίνωσε ότι θα το πωλεί στην κανονική τιμή των 418 γεν (4 ευρώ), σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Η ψαραγορά του Tsukiji του Τόκιο (όπου έγινε η δημοπρασία) είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη. Να σημειώσουμε ότι στην Ιαπωνία καταναλώνεται το 80% των ερυθρών τόνων που αλιεύονται στον κόσμο, κυρίως για σούσι. Όμως ο τόνος ανώτερης ποιότητας αρχίζει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο κοινό στην Κίνα και η συμμετοχή Κινέζων στις δημοπρασίες ανεβάζει τις τιμές.