Docudays UA: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Exile Room
Δημοσίευση 11/5/2016 | 00:03
www.exileroom.gr
Είσοδος ελεύθερη
Μετά τη Γαλλία και την Ολλάνδια, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Docudays UA κάνει μια στάση στην Ελλάδα, πριν συνεχίσει την Ευρωπαϊκή περιοδεία του στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Το Exile Room φιλοξενεί το SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR, δύο τριήμερα του Μαΐου 2016 γεμάτα ντοκιμαντέρ , συζητήσεις, μουσική και προβληματισμό.
{13-15 Μαΐου} Προβολές/συζητήσεις DOCUDAYS UA {1}
Ένα πολυταξιδεμένο ντοκιμαντέρ για το Euromaidan επανεξετάζει μια πολύ διαφορετική επανάσταση, όπου τα γκλομπ της αστυνομίας συγκρούστηκαν με κατσαρόλες! Το τριήμερο συμπληρώνει μια ανοιχτή συζήτηση για την πορεία της Ουκρανίας, 2 χρόνια μετά τα γεγονότα που τη σημάδεψαν, και 3 μικρού μήκους που θα ταξιδέψουν τους θεατές σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας!
13 ΜΑΪΟΥ: {ΠΡΟΒΟΛΗ} Euromaidan. Roughcut
Παρασκευή 13/05 στις 19:00 @ Exile Room
Σκηνοθεσία: Volodymyr Tykhyi, Andriy Lytvynenko, Kateryna Gornostai, Roman Bondarchuk, Yulia Gontaruk, Andrey Kiselyov, Roman Liubyi, Oleksandr Techynskyi, Oleksiy Solodunov, Dmitry Stoykov / Χώρα: Ουκρανία / Διάρκεια: 60’
Ένα ντοκιμαντέρ για τους τρεις μήνες της Ουκρανικής επανάστασης, από τις αγανακτισμένες διαμαρτυρίες έως την εθνική ενότητα. Κατσαρόλες στο κεφάλι ενάντια στα γκλομπ. Η εφορία της νίκης πλάι-πλάι με το θρήνο για τους πεσόντες του Euromaidan (Heavenly Hundred). Η επανάσταση ως έκρηξη μιας αποκατεστημένης αξιοπρέπειας, η μέθη της ελευθερίας και ο πόνος για το υψηλό της κόστος. Το “Euromaidan. Rough Cut” έχει ήδη προβληθεί από την Ευρώπη μέχρι τις τις ΗΠΑ και είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που κάνει ανασκόπηση στο χρονικό της Ουκρανικής διαμαρτυρίας.
Ακολουθεί Q&A με τη συντονίστρια του προγράμματος Docudays UA, Olga Birzul
14 ΜΑΪΟΥ: {ΣΥΖΗΤΗΣΗ} Πού οδεύει η Ουκρανία, δύο χρόνια μετά το Euromaidan
Σάββατο 14/05 στις 19:00 @ Exile Room
Έχουν περάσει δύο χρόνια από τις διαμαρτυρίες στο Euromaidan στην Ουκρανία, οι οποίες ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2013 και έληξαν δραματικά το Φεβρουάριο του 2014. Προς τα πού πηγαίνει τώρα η Ουκρανία, δύο χρόνια μετά τα γεγονότα, ακολουθούμενη από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την επιθετικότητά της στην Ανατολική Ουκρανία; Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της Ουκρανίας, οι οποίες μπορούν να παρατηρηθούν μετά από τα γεγονότα του 2014. Έχουν εκπληρωθεί οι προσδοκίες του Μαϊντάν;
Συμμετέχοντες:
Volodymyr Yermolenko (Ουκρανία) φιλόσοφος , δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος
Tatiana Ogarkova (Ουκρανία) ακαδημαϊκός, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος.
Νίκος Λυγερός (Ελλάδα) είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής.
Συντονίζει ο Μιχάλης Βαρλάς (Ελλάδα), ιστορικός, επιστημονικός υπεύθυνος για τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Νέας Σμύρνης.
15 ΜΑΪΟΥ: {ΠΡΟΒΟΛΗ} Πρόγραμμα Μικρού Μήκους
Κυριακή 15/05 στις 19:00 @ Exile Room
Sirs and Misters
Σκηνοθεσία: Oleksandr Techynsky / Χώρα: Ουκρανία / Διάρκεια: 35′
Ένας ξεναγός μουσείου, ένας στρατιώτης, ένας τραπεζοϋπάλληλος, ένας μηχανικός αεροσκαφών και άλλοι απελπισμένοι Ουκρανοί άνδρες από όλη τη χώρα μαζεύονται κάθε φθινόπωρο για να εργαστούν ως αχθοφόροι κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος των Hasidim στην πόλη του Uman. Κατά την διάρκεια των τεσσάρων ημερών, χιλιάδες Hasidim μαζεύονται σε αυτή τη μικρή πόλη, τραγουδώντας, χορεύοντας και φέρνοντας μαζί τους ένα τεράστιο αριθμό αποσκευών!
This Place We Call Our Home / Αυτό το Μέρος Ονομάζουμε Σπίτι μας
Σκηνοθεσία: Thora Lorentzen, Sybilla Marie Tuxen / Χώρα: Δανία / Διάρκεια: 30′
Σε αυτή την ταινία ο πόλεμος είναι περισσότερο ατμόσφαιρα, παρά δημοσιογραφικά γεγονότα. Με οδηγό τη μουσική, επισκεπτόμαστε ανθρώπους από κάθε κοινωνική τάξη μέσα από ποιητικές εικόνες που μεταδίδουν το συναίσθημα μιας ολόκληρης κοινωνίας αντιμέτωπης με μια μάχη που δεν κερδίζεται.
The Doctor Leaves Last / Ο Γιατρός Φεύγει Τελευταίος
Σκηνοθεσία: Svitlana Shymko / Χώρα: Ουγγαρία, Ουκρανία / Διάρκεια: 26′
Η Τάνια, εθελόντρια γιατρός, ήταν στη πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια των πιο αιματηρών συγκρούσεων του Μαϊντάν. Μετά την κατάπαυση του πυρός, παρέμεινε στο Κίεβο προκειμένου να βοηθήσει τους τραυματίες. Εν τω μεταξύ, ο ακήρυχτος πόλεμος με τη Ρωσική Ομοσπονδία ξεσπά στα ανατολικά της Ουκρανίας. Η Τάνια πρέπει να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή.
Ακολουθεί Q&Α με τη σκηνοθέτιδα Svitlana Shymko
{26-28 Μαΐου} Προβολές/συζητήσεις DOCUDAYS UA {2}
Τα Ουκρανικά Καρπάθια κι ένας χαμένος τρόπος ζωής , βαθιά συνυφασμένος με τις παραδοσιακές τέχνες, βρίσκεται στο επίκεντρο του ποιητικού "Living Fire" (Ζωντανή Φωτιά). Το αφιέρωμα φτάνει στο τέλος του με μια κουβέντα περί προπαγάνδας με ακτιβιστές και δημοσιογράφους, και μια προβολή του αριστουργηματικού "The Eleventh Year" (Το Ενδέκατο Έτος) του Dziga Vertov με συνοδεία live μουσικής.
26 ΜΑΪΟΥ: {ΠΡΟΒΟΛΗ} Living Fire / Ζωντανή Φωτιά
Παρασκευή 26/05 στις 19:00 @ Exile Room
Σκηνοθεσία: Ostap Kostyuk / Χώρα: Ουκρανία / Διάρκεια: 77’
Ένα πανέμορφο ντοκιμαντέρ για τη ζωή των βοσκών στα Ουκρανικά Καρπάθια και τη μοίρα των παραδοσιακών τεχνών σε μια μοντέρνα κοινωνία που όλο αλλάζει. Ένας παιάνας στον αρμονικό κόσμο που έχουμε χάσει κυνηγώντας τις σύγχρονες ανέσεις, και την παιδικότητα που αφήνουμε πίσω μας πάνω στη βιασύνη να μεγαλώσουμε.
Ακολουθεί Q&A με τον σκηνοθέτη Ostap Kostyuk
27 ΜΑΪΟΥ: {ΣΥΖΗΤΗΣΗ} Η Εξέλιξη της προπαγάνδας του Κρεμλίνου
Σάββατο 27/05 στις 19:00 @ Exile Room
Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου, που άλλαξε την παραδοσιακή αντίληψη της πραγματικότητας και της δημοσιογραφίας, όπως τη γνωρίζαμε, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο στο Donbass. Όμως αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Προσβλέπει στην παγκόσμια κυριαρχία – από την Ελλάδα έως την Γερμανία, από το ολλανδικό δημοψήφισμα προς το Brexit. Πώς λειτουργεί; Και ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη σοβιετική προπαγάνδα και σε αυτό που κάνει το Κρεμλίνο τώρα;
Συμμετέχοντες:
Yevhen Fedchenko Ph.D, (Ουκρανία), συν-ιδρυτής και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας StopFake.org
David Patrikarakos (Ελλάδα), βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος
Tatjana Gerasymova (Ουκρανία), δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια του επιστημονικού τεχνικού περιοδικού «Ανυψωτικά μηχανήματα. Ειδικός εξοπλισμός»
Συντονίζει η Ιωάννα Ηλιάδη (Ελλάδα), δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο στρατιωτικό ρεπορτάζ
28 ΜΑΪΟΥ: {ΠΡΟΒΟΛΗ} The Eleventh Year / Το Ενδέκατο Έτος (1928)
Κυριακή 28/05 στις 19:00 @ Exile Room
Σκηνοθεσία: Dziga Vertov / Χώρα: Ουκρανική ΣΣΔ, / Διάρκεια: 42′
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την πιανίστρια Yulia Vash και το συνθέτη Anton Baibakov, ο οποίος δημιούργησε ένα πρωτότυπο soundtrack, ειδικά για την περίσταση.
Το «Ενδέκατο έτος» είναι ένα ντοκιμαντέρ που βασίζεται στα Σοβιετικά επίκαιρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 και αφηγείται την ιστορία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Είναι η πρώτη ταινία του Dziga Vertov που γυρίστηκε στην Ουκρανία. Το ενδέκατο έτος της σοβιετικής κυριαρχίας ήταν μια περίοδος εκβιομηχάνισης και είδε επίσης την κατασκευή του ΥΗΣ Dnipro και άλλων γιγάντων της σοβιετικής βιομηχανίας.
Ακολουθεί Q&Α με το συνθέτη Anton Baibakov
Οργάνωση: Ukranorama