Σαν σήμερα: Ο φονικός σεισμός στο Σιτσουάν της Κίνας που άφησε πίσω του 87.000 νεκρούς
Στις 12 Μαΐου του 2008
Δημοσίευση 12/5/2016 | 00:23
Η Κίνα είναι ίσως η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από σεισμούς παγκοσμίως. Ο «εγκέλαδος» κάνει συχνά την εμφάνισή του, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κίνα έχουν γίνει οι 5 από τούς 10 φονικότερους σεισμούς όλων των εποχών.
Τέτοιο ήταν και το χτύπημα του «εγκέλαδου» στις 12 Μαΐου του 2008. Το μέγεθος του σεισμού έφτασε τα 8 ρίχτερ και άφησε πίσω του, κυριολεκτικά, συντρίμμια. 87.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους και 10.000 παιδιά που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα σχολεία τους. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή του Σιτσουάν και έγινε στις 2:28 το μεσημέρι. Οι κάτοικοι των περιοχών δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και το μέγεθος δεν τους άφησε κανένα περιθώριο. Η ενέργεια που απελευθέρωσε ο σεισμός ήταν ίση με εκείνη 500 ατομικών βομβών και η ένταση του ήταν 30 φορές μεγαλύτερη από έναν άλλον καταστροφικό σεισμό, εκείνον που συνέβη στο Κόμπε της Ιαπωνίας το 1995. 4.7 εκατομμύρια σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περίπου 10.000.000 άνθρωποι. Οι ζημιές υπολογίστηκαν στα 86 δις. δολάρια.
Σιτσουάν, 2008. Λίγο πρίν από το σεισμό...
Οι πόλεις που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο καταστράφηκαν ολοσχερώς. Βουνά κατέρρευσαν και οι εικόνες που ακολούθησαν έδειχναν μια ολοκληρωτική καταστροφή. Οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους κατεστραμμένες και έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, δεν αντέδρασαν βίαια και δεν κατηγόρησαν κανέναν, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία λεηλασία στα κατεστραμμένα σπίτια. Πρωτοφανής ήταν η κινητοποίηση του κόσμου και των εθελοντών. Λίγη ώρα μετά το σεισμό, ο δρόμος που οδηγούσε στην περιοχή κατακλύστηκε από ανθρώπους που έσπευσαν να βοηθήσουν. Στο τόπο της τραγωδίας βρέθηκε δυο ώρες μετά τον σεισμό και ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιεν Τζιαμπάο.
Η άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήρθε να απαλύνει τις βαθιές πληγές που υπέστη η επαρχία της Σιτσουάν. Στρατός, γιατροί και διασώστες, έκαναν υπεράνθρωπη προσπάθεια να σώσουν όσους περισσότερους μπορούσαν από τα συντρίμμια. Και τα κατάφεραν σε πολλές περιπτώσεις. Βέβαια, η κυβέρνηση κατηγορήθηκε δημόσια για έλλειψη υποδομών, όμως το θέμα «θάφτηκε» γρήγορα, ύστερα από τον εκφοβισμό που επέβαλλε στα μέσα η τελευταία.
Η επαρχία μετρά πληθυσμό περίπου 80 εκατομμυρίων. Σκεφτείτε ότι, το 2008, ένας στους οχτώ κατοίκους της, βρέθηκε άστεγος μέσα σε λίγα λεπτά. Σήμερα, οχτώ χρόνια μετά τον φονικό σεισμό, η περιοχή προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από το χτύπημα. Οι 87.000 νεκροί που άφησε πίσω τους ο «εγκέλαδος», κατατάσσουν τον σεισμό στο Σιτσουάν στην έβδομη θέση με τους φονικότερους σεισμούς όλων των εποχών. Ο πρώτος, έγινε πάλι στην Κίνα, το 1556, στην επαρχία του Σαανσί. Εκείνος είχε αφήσει πίσω του 830.000 νεκρούς...