E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

8 μέρη στον κόσμο που απαγορεύεται να πάνε γυναίκες

Το Άγιο Όρος δεν είναι το μόνο άβατο στην Γη

Δημοσίευση 2/6/2016 | 00:35

8 μέρη στον κόσμο που απαγορεύεται να πάνε γυναίκες

Δεν είναι μόνο το Άγιο Όρος το μέρος όπου οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν και άλλα μέρη, που στην πλειοψηφία τους οι λόγοι είναι θρησκευτικοί και σε μία περίπτωση γυναικολογικοί...

1. Άγιο Όρος

Είναι άβατο για τις γυναίκες τα τελευταία περίπου 1000 χρόνια αλλά και για τους άνδρες που δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί.

2. Όρος Omine, Ιαπωνία

Μαζί με το “Περιβόλι της Παναγίας” είναι τα μοναδικά βουνά στον πλανήτη που δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες. Και εδώ φεμινιστικές οργανώσεις έχουν καταφέρει να “σπάσουν” το άβατο χωρίς να υπάρξουν κάποιες ποινές. Κάθε φορά που το όριο παραβιάζεται, ο ναός και η τοπική κοινωνία θα εκδώσουν ανακοίνωση όπου θα ζητούν από τις γυναίκες να σεβαστούν την παράδοση 1.300 χρόνων. Η μοναστική κοινότητα του όρους Omine είναι η τελευταία στην Ιαπωνία που παραμένει άβατη για τις γυναίκες. Όπως και στην Ελλάδα – και σε άλλες περιοχές του πλανήτη – υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια όπου απαγορεύονται οι επισκέψεις από το αντίθετο φύλλο, ανοίγουν όμως τις πόρτες σε όλους κάποιες ημέρες τον χρόνο.

3. Ναός Ayyapa, Ινδία

Σύμφωνα με την παράδοση ο θεός Ayyapa – που γεννήθηκε τόσο Σίβα όσο και Βισνού – ήρθε στην γη για να καταστρέψει έναν θηλυκό δαίμονα. Όταν εκπλήρωσε το πεπρωμένο του από το σώμα του δαίμονα αναδύθηκε μια όμορφη γυναίκα η οποία του ζήτησε να τον παντρευτεί. Αυτός αρνήθηκε ότι αποστολή του ήταν να πάει στο Sabarimala και να απαντάει στις προσευχές των πιστών. Της έδωσε όμως υπόσχεση ότι θα την παντρευτεί όταν σταματήσουν οι πιστοί να έρχονται. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε και σε μία προσπάθεια να μην αποσπάται περισσότερο η προσοχή του θεού Ayyapa οι αρχές αποφάσισαν το 1991 να απαγορεύσουν την είσοδο των γυναικών. Το θέμα της απαγόρευσης έφθασε μέχρι το Ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας όπου όμως το μοναστήρι δικαιώθηκε για την κίνηση του.

4. Τέμενος Haji Ali Dargah, Ινδία

Το τέμενος που είναι αφιερωμένο στον εύπορο έμπορο του 15ου αιώνα Pir Haji Ali Bukhari ο οποίος απαρνήθηκε τα υπάρχοντα του και πραγματοποίησε προσκύνημα στην Μέκκα. Στο τζαμί όπου βρίσκεται και ο τάφος του υπάρχει σημείωμα σύμφωνα με το οποίο “η προσέγγιση των γυναικών σε τάφο άνδρα αγίου της μουσουλμανικής θρησκείας αποτελεί μέγιστη αμαρτία για το Ισλάμ”.

5. Jain Temple, Ινδία

Οι περιορισμοί για τις γυναίκες δεν περιορίζονται στους δύο παραπάνω θρησκευτικούς τόπους στην Ινδία, υπάρχει μία σειρά από άλλους εμβληματικούς θρησκευτικούς τόπους, τόσο ινδουιστικούς όσο και μουσουλμανικούς όπου απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες. Μεταξύ αυτών ο ναός Jain στο Ranakpur, από όπου προέρχεται και η φωτογραφία, το Jama Masjid που είναι το μεγαλύτερο τζαμί της Ινδίας και ο ναός Lord Kartikeya στο Pushkar.

6. Σαουδική Αραβία

Είναι πιο εύκολο για μία γυναίκα να κλείσει εισιτήριο για τον Άρη το 2020 παρά για να ταξιδεύσει στη Σαουδική Αραβία. Η είσοδο – εάν δεν συνοδεύεται από τον σύζυγο της ή άλλο άνδρα του στενού οικογενειακού της κύκλου – θα της απαγορευτεί. Επίσης ειναι γνωστό ότι για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας ισχύουν μια σειρά από απαγορεύσεις ακόμη και “φωτογραφικές” όπως η τελευταία που δεν τους επιτρέπει την είσοδο στα Starbucks στην πρωτεύουσα Ριάντ.

7. Γήπεδα ποδοσφαίρου, Ιράν

Κάτι από αρχαία Ελλάδα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την παρουσία των γυναικών σε αθλητικές εκδηλώσεις, θυμίζει το σημερινό Ιράν. Μέχρι πρόσφατα οι αθλητικοί χώροι ήταν άβατο για τις γυναίκες θεατές όμως μετά από την διεθνή κατακραυγή που υπήρξε μετά από την φυλάκιση μιας Βρετανο-Ιρανής που προσπάθησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα τα μέτρα κάπως χαλάρωσαν. Πλέον επιτρέπεται σε ένα περιορισμένο αριθμό γυναικών να παρακολουθούν ανδρικούς αγώνες σε βόλεϊ, χάντμπολ, μπάσκετ και τένις όχι όμως σε ποδόσφαιρο, κολύμπι και πάλη.

8. Muirifield Golf Club, Σκωτία

Την συνέχιση της παράδοσης 272 χρόνων, να είναι μόνο ένα ανδρικό κλαμπ αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες το East Lothian Club με αποτέλεσμα η αρχή του αθλήματος να του απαγορεύσει την φιλοξενία του τουρνουά Open.

9. Galaxy Rutschenparadies, Γερμανία

Σε αυτό το πάρκο έξω από το Μόναχο, οι γυναίκες απαγορεύονται να πλησιάσουν μία συγκεκριμένη (high speed) νεροτσουλήθρα. Σύμφωνα με την διεύθυνση η απαγόρευση αυτή προέκυψε μετά από τραυματισμούς που είχαν τουλάχιστον 6 γυναίκες στα γεννητικά τους όργανα. Για να χαρούν και οι γυναίκες την νεροτσουλήθρα που στοίχισε 100.000 ευρώ για να κατασκευαστεί (σ.σ. οι χρήστες της αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 72 χλμ. την ώρα) η διοίκηση του πάρκου δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργήσει μία ειδική φόρμα για αυτές, εμπνευσμένη από τα προστατευτικά που έχουν οι εμφανίσεις των αθλητών του χόκεϊ επί πάγου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από μια αποθήκη στον κήπο στις μεγαλύτερες γκαλερί: Η απίστευτη διαδρομή της Makenzy Beard

Πρόσωπα 18.01.2025
23.000 λίρες για έναν πίνακα – Η έφηβη καλλιτέχνης που σπάει τα όρια της τέχνης

Το «λεωφορείο των χίπις» που πήγαινε από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ

Stories 18.01.2025
Μια επική διαδρομή λεωφορείου που διέσχιζε 20.000 μίλια και 12 χώρες

Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε ίντερνετ για 24 ώρες;

Νέα Εποχή 18.01.2025
Από την αποδιοργάνωση στο χάος

Το ίντερνετ ανέδειξε τις χειρότερες ελληνικές πόλεις για να ζεις: Ποιες συγκέντρωσαν τα περισσότερα αρνητικά σχόλια;

Νέα Εποχή 18.01.2025
Υποκειμενικές απόψεις για τις ελληνικές πόλεις που κατακρίνουν οι χρήστες του διαδικτύου

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά 18.01.2025
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Yφεση της φιλίας: Tι είναι αυτό το φαινόμενο που εμφανίστηκε τελευταία

Πρόσωπα 18.01.2025
Πώς τα social media και το YouTube έκαναν μια γενιά να πιστέψει ότι έχει φίλους

Τα θρυλικά εξώφυλλα του Playboy

Retro 18.01.2025
Αφησαν εποχή...

«Τραγωδία της Νιάλας»: Μια χιονοθύελλα που ένωσε τους Έλληνες

Stories Χτες
Σε έναν σκληρό πόλεμο, όπου τα μίση χώριζαν οικογένειες και χωριά, μια χιονοθύελλα στα Αγραφα απέδειξε ότι, μπροστά στη δύναμη της φύσης, όλοι είμαστε ίσοι