Σαν σήμερα: 24ωρη απεργία και μαζικά συλλαλητήρια για το κλείσιμο της ΕΡΤ
Δυο μέρες μετά το «μαύρο» – Στις 13 Ιουνίου του 2013
Δημοσίευση 13/6/2016 | 01:12
Στις 11 Ιουνίου του 2013, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε στο ελληνικό κοινό, πως η ΕΡΤ επρόκειτο να κλείσει τα μεσάνυχτα και οι 2.656 εργαζόμενοι θα απολύονταν. Κλείνοντας την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο Κεδίκογλου κατέληξε πως η ΕΡΤ θα άνοιγε ξανά μετά από ένα χρονικό διάστημα, με άλλο όνομα και με λιγότερους από 1.000 υπαλλήλους.
Η ΕΡΤ έκλεισε με υπουργική απόφαση. Ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε την δημόσια τηλεόραση ως ένα «καταφύγιο αποβλήτων», που κόστιζε στον μέσο τηλεθεατή πολύ περισσότερο από τα ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούσαν νόμιμα στον ελλαδικό χώρο από το 1990. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Και από πολιτικούς και από κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.
Τα τελευταία λεπτά πρίν από το κλεισιμο της ΕΡΤ
Η ΕΡΤ έκλεισε τυπικά τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου, όταν και διεκόπη το σήμα αναμετάδοσης του καναλιού. Μαζί και υπόλοιπα κανάλια που αναμετέδιδαν από τους ίδιους πομπούς. Μάλιστα η κυβέρνηση, προέτρεψε τους πάντες να μην συνεχίσουν το τηλεοπτικό τους πρόγραμμα γιατί κάτι τέτοιο ήταν παράνομο. Οι ιστοσελίδες της ΕΡΤ διαγράφηκαν από τα μητρώα και μόνο ορισμένοι εργαζόμενοι συνέχισαν να αναμεταδίδουν εκπομπές από το ΕΡΤ Live, χρησιμοποιώντας ως «βήμα» διαφορετικούς δικτυακούς ιστοτόπους.
Την αμέσως επόμενη μέρα, τα συνδικάτα προκήρυξαν 24ωρη απεργία. Πολλοί είχαν φθάσει έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για να συμπαρασταθούν σε όσους δεν έβγαιναν από το το κτίριο. Το επόμενο πρωί, την 13η Ιουνίου, περισσότεροι από 10.000 κόσμος μαζεύτηκαν έξω από το κτίριο της Λ. Μεσογείων. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΣΗΕΑ και πλήθος κόσμου συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από το εξωτερικό με τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα να επικρίνουν το κλείσιμο, και ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο έγινε. Η ΔΗΜΑΡ, που ήταν ένας από τους τρείς κυβερνητικούς εταίρους, μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επέκρινε επίσης την απόφαση (όπως και το ΠΑΣΟΚ) και αποχώρησε από την συγκυβέρνηση.
Ο χειρισμός της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν βιαστικός. Δυνάμεις καταστολής εισέβαλλαν στα δυο κτίρια της δημόσιας τηλεόρασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές μαζεύτηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας, με τις αντιδράσεις να πληθαίνουν.
Λίγο καιρό αργότερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε προσλήψεις στην ΕΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση). Η ΕΔΤ ξεκίνησε την λειτουργία της το καλοκαίρι του 2013 και συνέχισε μέχρι τον Μάιο του 2014, όταν και έδωσε την σκυτάλη στη ΝΕΡΙΤ.
Το τελευταίο κεφάλαιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, παίχτηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2013, όταν ο εισαγγελέας εισήλθε στο ραδιομέγαρο με σκοπό να το αδειάσει από τους εργαζόμενους που εξέπεμπαν ακόμα ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σήμα, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, είτε μέσω άλλων δικτύων. Έγιναν τέσσερις προσαγωγές. Ύστερα από πέντε μήνες, η παράνομη εκπομπή είχε σταματήσει. Μικρή μερίδα συνέχισε να εκπέμπει μέσω του ΕΡΤ Open, ενώ άλλοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στην ΝΕΡΙΤ.
Τον Ιανουάριο του 2015, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποφάσισε να επαναπροσλάβει τον μεγαλύτερο αριθμό των απολυμένων στην δημόσια τηλεόραση και την επαναφορά του ονόματος «ΕΡΤ».
Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ
Η ΕΡΤ επανήλθε σε πλήρη λειτουργία, στις 11 Ιουνίου του 2015, στην επέτειο δυο ετών από το κλείσιμό της. Η ΕΡΤ συνεχίζει να εκπέμπει κανονικά μέχρι σήμερα...