E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αυτό είναι το απαγορευμένο spot του Gay Pride από το ΕΣΡ

Μια περήφανη κουβέντα για το bullying, την ομοφοβική βία, το ΕΣΡ και τα συνθήματα

Δημοσίευση 15/6/2016 | 00:12

Αυτό είναι το απαγορευμένο spot του Gay Pride από το ΕΣΡ

Μετά το Athens Pride, μιλάμε με την ομάδα του Thessaloniki Pride, λίγες μέρες πριν το πολύχρωμο πάρτι λάβει χώρα και στη συμπρωτεύουσα. Οι αλλαγές της κοινωνίας, τα προβλήματα της LGTB κοινότητας, η απαγόρευση του σποτ από το ΕΣΡ και τα φετινά μηνύματα.

Τι αλλαγές βλέπετε στην συμμετοχή του κόσμου απο το πρώτο Pride μέχρι σήμερα;

To Thessaloniki Pride ξεκίνησε το 2012 με 3.000 συμμετέχοντες/ουσες. Πέρυσι ξεπεράσαμε τις 12.000 το οποίο δείχνει πως είναι ένας θεσμός που τον έχει αγκαλιάσει η πόλη και πλέον είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Βόρεια Ελλάδα.

Φέτος το σύνθημα της Αθήνας ήταν "Άντρας και γυναίκα, δεν γεννιέσαι, γίνεσαι", ενώ της Θεσσαλονίκης το "Αγαπάτε Αλλήλ@ς". Πείτε μας μερικά παραπάνω για τις θεματικές αυτές.

Το σύνθημα "Άντρας και γυναίκα, δεν γεννιέσαι, γίνεσαι" αφορά στην διοργάνωση του φετινού Athens Pride που είναι αφιερωμένο στην τρανς κοινότητα κι ουσιαστικά δηλώνει πως το φύλο είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα κι όχι κάτι που υπάρχει εκ φυσικού. Το 5ο Thessaloniki Pride είναι αφιερωμένο στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και κεντρικό σύνθημα είναι το "Αγαπάτε Αλλήλ@ς". Εμπνευσμένη από την Βίβλο είναι η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στους απανταχού αρνητές των LGBTI δικαιωμάτων και κήρυκες του ομο/τρανσφοβικού μίσους που συχνά επικαλούνται την θρησκεία, παρερμηνεύοντάς την φυσικά, για να στιγματίσουν τους LGBTI ανθρώπους.

Το φετινό Thessaloniki Pride επιθυμεί να αναδείξει την παθογένεια του φαινομένου της ρητορικής μίσους, μιας κι αποδεδειγμένα συνδέεται με την έξαρση της ομο/τρανσφοβικής βίας αλλά και με τις αρνητικές επιπτώσεις στην ευαίσθητη ψυχολογία των LGBTI νέων όπως η κατάθλιψη κι οι αυξημένες αυτοκτονικές τάσεις. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει την ανάγκη η κοινωνία να αντιδρά και να καταδικάζει τα κηρύγματα μίσους απ' όπου και να προέρχονται κι η άφυλη κατάληξη @ δηλώνει πως η ρήση που προτρέπει για αγάπη απευθύνεται σε όλους κι όλες χωρίς διακρίσεις.

Το σποτ του Athens Pride απαγορεύτηκε από το ΕΣΡ. Κάποιο σχόλιο;

Για άλλη μια φορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μας δείχνει τον συντηρητισμό του και κάνει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της στάσης του στην προβολή των κοινωνικών μηνυμάτων υπέρ των LGBTI δικαιωμάτων ακόμα πιο επιτακτική. Ήρθε η ώρα οι υπεύθυνοι της Αρχής να σταματήσουν να δικαιώνουν έμμεσα με τις αποφάσεις τους όσους ακραίους καταπατούν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας και να αναλογιστούν τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ως εκ της θέσεώς τους, στο δύσκολο και μακροχρόνιο αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων και τον περιορισμό των περιστατικών βίας που υφίστανται οι πολίτες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και ταυτότητα φύλου, ενώνοντας δυνάμεις με την κοινωνία των πολιτών προς αυτό τον σκοπό.

Αν μπορούσαμε να θέσουμε τα 3 μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι LGBT σε σχέση με την ελληνική κοινωνία, ποια κατά τη γνώμη σας θα ήταν αυτά;

Ο σχολικός εκφοβισμός των LGBTI παιδιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Από το bullying υποφέρουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και ταυτότητα φύλου, είναι το ένοχο μυστικό των περισσότερων ελληνικών σχολείων με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς να μην μπορούν να αναγνωρίσουν το φαινόμενο και να κάθονται άπραγοι. Η ομο/τρανσφοβική βία είναι άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι LGBTI στην Ελλάδα. Πιο συχνή η λεκτική έναντι της σωματικής, δυστυχώς όμως οι τελευταίες έρευνες μας δείχνουν πως η σωματική βία κατά των LGBTI βρίσκεται σε έξαρση. Τέλος, η αδυναμία της Πολιτείας να νομοθετήσει ουσιαστικούς νόμους που θα άρουν τις διακρίσεις και θα οδηγήσει σε ισονομία και μακροπρόθεσμα σε κοινωνική ισότητα. Κάποια πρώτα βήματα έγιναν με το Σύμφωνο Συμβίωσης, εκκρεμούν όμως κι άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των LGBTI όπως η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου για τους τρανς ανθρώπους κι ο πολιτικός γάμος κι η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιοι celebrities εχουν στο σπίτι τους ακριβά έργα τέχνης

Stories 29.11.2024
Αυτοί οι διάσημοι δεν βλέπουν την τέχνη μόνο ως διακόσμηση, αλλά και ως επένδυση

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο των Αρχαίων Ελλήνων

Ιστορικά 29.11.2024
Μια παράδοση με ρίζες στην αρχαιότητα

Λύθηκε το μυστήριο με το τέρας του Λοχ Νες

Stories 29.11.2024
Ένας ειδικός έχει μια απλή εξήγηση για το... θρυλικό θηρίο

Ένα από τα ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης βρίσκεται στη Δράμα

Περιβάλλον 29.11.2024
Ένας παράδεισος φύσης και πολιτισμού στην καρδιά της Δράμας

Γάμοι χωρισμού: Το κοινωνικό φαινόμενο της Ιαπωνίας που εξαπλώνεται

Stories 29.11.2024
Πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια λύση; Οι Ιάπωνες θα σου πουν

Η σεναριογράφος του Grey`s Anatomy και η ψεύτικη ζωή που διατηρούσε

Πρόσωπα Χτες
Παρίστανε ότι έχει καρκίνο για χρόνια

Ψυχική υγεία στο κόκκινο για εκατομμύρια Ευρωπαίους εργαζόμενους

Νέα Εποχή Χτες
Σχεδόν δύο στους πέντε Ευρωπαίους εργαζόμενους κινδυνεύουν να πάθουν πάθηση ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το ακατοίκητο νησί που όποιος πάει ... πεθαίνει

Stories Χτες
Η τραγική ιστορία του μεγαλύτερου ακατοίκητου νησιού στον κόσμο

Αυτές θεωρούνται οι δουλειές του μέλλοντος

Νέα Εποχή Προχτές
Οι δουλειές του μέλλοντος συνδέονται άρρηκτα με την τεχνολογία, την καινοτομία και την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη

Η κομμώτρια που χαρίζει χαμόγελα στα παιδιά του Λιβάνου

Stories Προχτές
Προσπαθεί να ομορφύνει την κόλαση του Λιβάνου