O Μισάνθρωπος του Μολιέρου από το Θεατρικό εργαστήρι Elephas Tiliensis
Δημοσίευση 25/6/2016 | 00:33
https://polychorosket.gr/
Ωρα προσέλευσης: 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Μεσα σ’ έναν κόσμο που ανάγει την υποκρισία, το εύκολο κέρδος και την κοινωνική αναρρίχηση σε ύψιστους κανόνες συμπεριφοράς, η ειλικρίνεια, η απλότητα και η ανιδιοτέλεια του Αλσέστ, φαντάζουν κωμικές και αξιοκαταφρόνητες. Ο Αλσέστ επιμένει να ζει σύμφωνα με τις αρχές του σ’ έναν κόσμο εχθρικό, προδίδεται όμως από το μόνο πράγμα που μπορεί να τον κάνει ευάλωτο: τον έρωτα. Αγαπά με τρυφερό πάθος μια κοσμική νεαρή χήρα, τη Σελιμέν, γυναίκα κοκέτα και φιλάρεσκη που επιδίδεται στις τέχνες του σαλονιού με μαεστρία. Την αδυναμία του αυτή θα την εκμεταλλευτεί ο κοινωνικός περίγυρος προκειμένου να τον γελοιοποιήσει και να τον βάλει στο περιθώριο. Κι ο Αλσέστ, για να μείνει πιστός στον εαυτό του, θα επιλέξει τη φυγή από τον κόσμο, τη μοναξιά και την κοινωνική ερημιά.
Αν και δεν γνώρισε επιτυχία στην εποχή του, ο Μισάνθρωπος του 1666 αναγνωρίστηκε εξαρχής ως ένα από τα κορυφαία θεατρικά του Μολιέρου, μια εξαίσια, γραμμένη σε ρίμα, σάτιρα του υποκριτικού lifestyle της γαλλικής αριστοκρατίας του 17ου αιώνα.
Έργο της ωριμότητας του συγγραφέα που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία, είναι ένα ποιητικό κείμενο που δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο λόγου που φανερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία διανοητικής και συναισθηματικής επεξεργασίας που μπορούν να χτίσουν την τεχνική του και να ελευθερώσουν το φαντασιακό του χώρο. Η ομοιοκατάληκτη φόρμα του γίνεται ένα επιπλέον εργαλείο που δεσμεύει αλλά και ανοίγει πεδία έρευνας στον ηθοποιό.
Το θεατρικό εργαστήρι Εlephas Tiliensis ερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του προκειμένου να συνδεθεί με τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της συγκινησιακής του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.
Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου είναι το αντικείμενο εργασίας του εργαστηρίου υποκριτικής της ομάδας Elephas Tiliensis για την περίοδο 2015/16.
Το εργαστήριο διανύει την έκτη χρονιά λειτουργίας του. Τις προηγούμενες χρονιές αντικείμενο εργασίας ήταν κείμενα Μπόρχες, Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μπέκετ, Σαίξπηρ. Οι ανοιχτές παρουσιάσεις στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων ολοκληρώνουν τη διαδικασία. Το εργαστήριο αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Συντονιστές: Δέσποινα Αναστάσογλου, Δημήτρης Αγαρτζίδης
Ηθοποιοί: Νικολέττα Γιαλελάκη, Ματίνα Ζαφείρη, Αντώνης Καββαδίας, Κάτια Καντούρη, Μαρία Κοντογούρη, Ιωάννα Μπογδάνου, Αλεξάνδρα Όσπιτση, Μαριλένα Ρούσσου
Φωτογραφίες: Δέσποινα Αναστάσογλου