«Εικονικοί γάμοι» στη Ρόδο για ομόφυλα ζευγάρια
Πρώτη τελετή περί τα τέλη Ιουλίου
Δημοσίευση 30/6/2016 | 09:57
«Για έναν μοναδικό αξέχαστο γάμο δεν υπάρχει πιο ιδανικός χώρος από τις Πηγές Καλλιθέας. Ενας μοναδικής ομορφιάς χώρος, ένα ονειρικό σκηνικό για ένα ξεχωριστό γάμο, που θα μείνει αξέχαστος σε σας και στους καλεσμένους σας».
Αυτά αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας «ΔΕΡΜ ΑΕ», που κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδά της και από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στις Πηγές Καλλιθέας της Ρόδου, προγραμματίζοντας μια σειρά από νέες δράσεις, που αποσκοπούν στην προσέλκυση περισσότερων πελατών ακόμη και από το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, μετά την ζήτηση που υπήρξε, στο τελευταίο κυρίως διάστημα, αποφάσισε να προχωρήσει στην μίσθωση του ακινήτου των Πηγών Καλλιθέας, για την πραγματοποίηση και εικονικών γαμήλιων τελετών σε ομόφυλα ζευγάρια από το εξωτερικό.
Ηδη στην σελίδα της εταιρείας στο facebook, οι εικονικοί γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών προωθούνται δεόντως με σχετική φωτογραφία, ενώ ήδη προγραμματίζεται η πραγματοποίηση της πρώτης τελετής περί τα τέλη Ιουλίου.
Ο πρώτος εικονικός γάμος, τελετή ανταλλαγής όρκων ουσιαστικά, θα γίνει μεταξύ δύο Άγγλων, ενώ προγραμματίζονται κι άλλοι στο προσεχές διάστημα αφού το ενδιαφέρον, όπως ανέφερε χθες σε συντάκτη της «δημοκρατικής» ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γ. Κούρτης, είναι μεγάλο.
Σημειώνεται ότι το όλο θέμα προβλημάτισε το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης, που απευθύνθηκε στον νομικό της σύμβουλο κ. Κώστα Χαλκιά, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά.
Με δεδομένο συγκεκριμένα ότι οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών δεν επιτρέπονται στην Ελλάδα και περαιτέρω το σύμφωνο συμβίωσης επιτρέπεται μόνο μεταξύ μόνιμων πολιτών της Ρόδου, αποφασίστηκε να δοθεί έγκριση για την εκμίσθωση του χώρου στους ενδιαφερόμενους χωρίς να υπάρξει καμία άλλη ανάμειξη στο τελετουργικό, που προφανώς θα είναι εικονικό, από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, επιφορτισμένους με τη διενέργεια των πολιτικών γάμων.
Το νησί της Ρόδου προσφέρει μια ποικιλία από ρομαντικές τοποθεσίες για τελετές πολιτικών γάμων, για επετείους, για ανανεώσεις όρκων ή για ένα υπέροχο ταξίδι του μέλιτος.
Ο Δήμος Ρόδου τελεί περίπου χίλιους πολιτικούς γάμους κατά τη διάρκεια του έτους. Διαθέτει αποκλειστικά γραφεία γάμων στο Δημαρχείο και στις κατά τόπους Δημοτικές Ενότητες του νησιού με σκοπό την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων. Στην πόλη της Ρόδου, την Καλλιθέα, την Ιαλυσό και την Λίνδο τελείται ήδη μεγάλος αριθμός γάμων, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Στο μεταξύ από την 23η Δεκεμβρίου 2015 που ψηφίστηκε το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ομοφύλων ζευγαριών με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτέλεσε την πρώτη νομική διάταξη υπέρ των ομοφυλόφιλων, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία σχετική νομοθεσία, έχει καταχωρηθεί στο Ληξιαρχείο του Δήμου Ρόδου, μόλις ένα μεταξύ δύο γυναικών, κατοίκων του νησιού. Με νεότερη διάταξη και σχετική εγκύκλιο, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 24η Ιουνίου 2016, τα ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης καταχωρούνται πλέον στην ίδια οικογενειακή μερίδα.
Η Ελλάδα είναι σχετικά ανεκτική με τους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανς, ωστόσο ήταν φανερή μέχρι πρόσφατα η απουσία νόμων και διατάξεων που δίνουν βασικά δικαιώματα που οι ομοφυλόφιλοι απολαμβάνουν στις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Πιο συγκεκριμένα, στα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σημαντική πρόοδος και απελευθέρωση των ηθών, με αποτέλεσμα η ομοφυλοφιλία να γίνεται σταδιακά περισσότερο αποδεκτή κοινωνικά και οι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί να αποκτούν περισσότερα δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2008 έχει ξεκινήσει στην ελληνική κοινωνία συζήτηση με αντικείμενο τη νομική κατοχύρωση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών.
Αφορμή για τη συζήτηση αυτή στάθηκε τόσο η προώθηση την άνοιξη του 2008 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του λεγόμενου «συμφώνου συμβίωσης» όσο και η τέλεση στις 3 Ιουνίου 2008 δύο γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών από τον αείμνηστο δήμαρχο της Τήλου Τάσο Αλιφέρη.
Το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν το κύρος των γάμων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου είναι ότι οι σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα κάνουν λόγο γενικά για το «πρόσωπο» των μελλονύμφων, χωρίς να απαιτούν ρητά αυτοί να ανήκουν σε αντίθετο φύλο.
Αντίθετα, η άλλη πλευρά στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ιστορική ερμηνεία του Αστικού Κώδικα και δέχεται ως προϋπόθεση για έναν έγκυρο γάμο την ετερότητα του φύλου μεταξύ των μελλονύμφων.
Σημειώνεται ότι ο Αρειος Πάγος έχει κρίνει ότι οι γάμοι μεταξύ των προσώπων του ιδίου φύλου, που τελέσθηκαν στην Τήλο, είναι ανυπόστατοι.
Και τούτο με τη σκέψη ότι η διαφορά φύλου, ακόμα και αν δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο, συνιστά αναγκαίο στοιχείο για την τέλεση ενός γάμου.