10 βασίλισσες που άφησαν ιστορία
Σκάνδαλα, φόνοι και γάμοι, στο όνομα της εξουσίας!
Δημοσίευση 23/7/2016 | 00:13
Μέσα στους περασμένους αιώνες, ο κόσμος γνώρισε πολλές βασίλισσες, οι οποίες άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία, άλλες για καλούς και άλλες για κακούς λόγους! Διαβάστε για 10 τέτοιες περιπτώσεις γαλαζοαίματων γυναικών, που επηρέασαν τους ανθρώπους και άλλαξαν μια για πάντα τα δεδομένα.
Βασίλισσα Ranavalona I, Μαδαγασκάρη: Την αποκαλούσαν «τρελή μονάρχη», καθώς εκτός του ότι πιθανότατα να δηλητηρίασε τον σύζυγο της για να τον διαδεχθεί, εξαπέλυσε και μια βίαιη εκστρατεία για εκείνους που αρνούνταν να εγκαταλείψουν τον χριστιανισμό.
Ειρήνη, η Αθηναία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία: Λάτρευε τον θρόνο της, ενώ υπήρχαν ακόμα και νομίσματα με το πρόσωπο της χαραγμένο επάνω. Πέντε χρόνια μετά την διακυβέρνηση της, εκδιώχθηκε από τον θρόνο, λόγω του ότι ήταν γυναίκα και τελικά πέθανε στην εξορία.
Βασίλισσα Νεφερτίτη, Αίγυπτος: Είναι γνωστή για την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε, όταν μαζί με τον σύζυγο της, Φαραώ Αμενχοτέπ IV, αντικατέστησαν όλους τους θεούς με τον Ατόν, τον Θεό του Ήλιου και έστρεψαν την χώρα στον μονοθεϊσμό.
Βασίλισσα Didda, Κασμίρ: Ανέβηκε στον θρόνο της χώρας της, αφού εξόντωσε και τους τρεις εγγονούς της, χρησιμοποιώντας μεσαιωνικής μορφής τιμωρίες, όπως τα βασανιστήρια για την μαγεία, ενώ έπειτα κυβέρνησε για 23 χρόνια.
Βασίλισσα Nandi, Αυτοκρατορία των Ζουλού: Έμεινε έγκυος στο τρίτο παιδί του αρχηγού των Ζουλού Senzangakhona και αν και χλευάστηκε, ως η τρίτη σύζυγος του, μεγάλωσε τον γιο της Shaka, ώστε να γίνει ένας καλός πολεμιστής. Τελικά, εκείνος έγινε αυτοκράτορας και μιας και δεν έκανε οικογένεια, η εξουσία πέρασε στη μητέρα του.
Ιουλία Αγριππίνα, Ρώμη: Μετά το σκάνδαλο με την Messalina, συζύγου του Αυτοκράτορα Κλαύδιου, η θέση της αυτοκράτειρας ήταν κενή, οπότε η Ιουλία, αποπλάνεισε τοον θείο της, ώστε να γίνει η τέταρτη σύζυγος του. Κατάφερε να κάνει τον γιο της Νέρωνα -τον οποίο είχε από προηγούμενο γάμο- διάδοχο του, οπότε όταν εκείνος πέθανε από τροφική δηλητηρίαση, που πιθανότατα εκείνη προκάλεσε, ο γιος της έγινε αυτοκράτορας. Για κακή της τύχη βέβαια, ο Νέρωνας δεν την ήθελε, οπότε και έβαλε να την δολοφονήσουν.
Βασίλισσα Θεοδώρα, Βυζαντινή Αυτοκρατορία: Από χορεύτρια του ιπποδρόμου, ανέβηκε στον θρόνο, αφού παντρεύτηκε τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Ι, με τον οποίο κυβέρνησαν μαζί το Βυζάντιο. Μάλιστα, πάλεψε πολύ για τα γυναικεία δικαιώματα και θεωρείται Αγία από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ισαβέλλα της Γαλλίας, Βασίλισσα της Αγγλίας: Παντρεμένη με τον ομοφυλόφιλο Εδουάρδο ΙΙ, γέννησε τα παιδιά του, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Βασιλιάς Εδουάρδος ΙΙΙ, ενώ είχε κρυφή σχέση με τον Δούκα Roger Mortimer, εχθρό της Βρετανίας. Αφού έβαλε να δολοφονήσουν τον σύζυγο της ανέβηκε στον θρόνο, όμως όλα τελείωσαν όταν την έδιωξε ο Εδουάρδος ο Τρίτος.
Βασίλισσα Fredegund Merovingian, Φραγκική Αυτοκρατορία: Μέσα από μια σειρά δολοφονιών, προσπάθησε να κρατήσει το όνομα της στον θρόνο και μετά τον θάνατο της, την πορεία της, συνέχισε ο γιος της Clotar.
Πριγκίπισσα Όλγα, Κίεβο: Η χήρα του Πρίγκιπα Ιγκόρ, πήρε την αιματηρή της εκδίκηση, σκοτώνοντας αρκετό κόσμο, ώστε να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας στην χώρα της. Εκτός από την εμπλοκή της στην διακυβέρνηση, διεκδίκησε και χαμένες περιοχές, όμως πέρα από την εκδίκηση και την εξουσία, το βασικό κίνητρο της Όλγας, ήταν ο Χριστιανισμός, για αυτό και είχε βαπτιστεί «Έλενα», στο Βυζάντιο.