Αυτό το τούρκικο γλυκό είναι φτιαγμένο από κάτι που δεν φαντάζεστε
Λένε πως είναι πεντανόστιμο
Δημοσίευση 15/7/2016 | 00:38
Το κρέας δεν ακούγεται και σαν το καταλληλότερο υλικό για την παρασκευή γλυκών, στην περίπτωση του tavuk göğsü όμως αυτός ο κανόνας δεν ισχύει. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο που βασικό συστατικό του είναι το στήθος κοτόπουλο! Σύμφωνα με τον μύθο, το tavuk göğsü εμφανίστηκε πριν από πολλούς αιώνες, όταν ένας από τους σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θέλησε να φάει κάτι γλυκό στη μέση της νύχτας.
Όμως οι μάγειρες στο Παλάτι του Τοπκαπί το μόνο υλικό που είχαν στην κουζίνα τους ήταν το κοτόπουλο. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το εν λόγω επιδόρπιο δεν περιέχει καθόλου κρέας, όμως πραγματικά στη γεύση δεν θα σας θυμίσει με τίποτα ότι υπάρχει κοτόπουλο. Οι Τούρκοι μάγειρες που ειδικεύονται σε αυτό το γλυκό, λένε ότι η γεύση του κοτόπουλου δεν είναι εμφανής επειδή το κόβουν σε μικρά κομματάκια και το βράζουν μέχρι να διαλυθεί, σαν πουτίγκα.Ο σκοπός άλλωστε αυτής της συνταγής είναι να δώσει μια διαφορετική νότα στις κλασσικές πουτίγκες.
Την εκπληκτική αυτή συνταγή, μοιράστηκε μάγειρας του εστιατορίου Özkonak στην Κωνσταντινούπολη, όπου εδώ και πέντε δεκαετίες προσφέρει αυτό το ιδιαίτερο παρασκεύασμα. Όπως είπε δεν είναι ένα γλυκό που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας. Για την συνταγή αυτή πρέπει να βράσετε τρία λίτρα γάλα και να προσθέσετε μισό κιλό ζάχαρη, καθώς και τα κομμάτια από το κοτόπουλο, που όμως δεν τα βρίσκεται στα κρεοπωλεία, αλλά πρέπει να πάτε σε... φάρμα! Και αφού τα βάλετε σε ένα μεγάλο δοχείο με γάλα, περιμένετε να κρυώσουν και μετά τα βάζετε σε μια ξύλινη επιφάνεια. Χρειάζονται 20 λεπτά στη σόμπα, πάνω σε μια μεταλλική σχάρα όπου κόβονται σε ακόμα μικρότερα κομμάτια.
Επιπλέον, όσον αφορά τη ζάχαρη, είναι ανάλογη με τα υλικά που χρησιμοποιούνται, δηλαδή με το γάλα και τα λιπαρά που περιέχει ή με το κρέας. Και μπορεί το tavuk göğsü να είναι μια παράδοση χρόνων, όμως θεωρείται ένα ασυνήθιστο πιάτο από κάποιους Τούρκους, ενώ προφανώς και στην ιδέα του να τρως γλυκό από κρέας στον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι κάτι που δημιουργεί ευχάριστες εντυπώσεις.
Το θέμα είναι όμως, ότι στην γεύση δεν έχει καμία σχέση με τις άσχημες σκέψεις που μπορεί να κάνετε για αυτό. Οι ντόπιοι πάντως, όταν θέλουν να πειράξουν έναν ξένο δεν του αποκαλύπτουν το βασικό συστατικό αυτής της πουτίγκας, παρά μόνον όταν φάει τη μισή και λίγο παραπάνω. Δείτε την παρασκευή του tavuk göğsü στο βίντεο που ακολουθεί: