Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 19ης Ιουλίου
Τι έγινε σαν σήμερα στην ιστορία
Δημοσίευση 18/7/2016 | 14:48
1941 – Ο Ουίνστων Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης, με τα δυο δάκτυλα να σχηματίζουν ένα «V» (Victory)
Το 1941 ο πόλεμος μαινόταν στην Ευρώπη. Οι Ναζί είχαν ξεκινήσει την προέλαση τους και φαίνόταν πως δεν θα σταματούσαν πουθενά. Στις 19 Ιουλίου του 1941, ο Ουίνστων Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας τότε, έδωσε το σύνθημα παρατείνοντας τα δυο του δάκτυλα, που σχημάτισαν ένα «V». Αυτή η απλή χειρονομία συμβόλιζε πολλά περισσότερα από ότι αρχικά έδειχνε.
Από τον Ιανουάριο, είχε ξεκινήσει μια καμπάνια αφύπνισης η οποία είχε πάρει το όνομα «V for Victory». Χρειαζόταν όμως κάποιον για να απογειωθεί. Κι αυτός ο κάποιος βρέθηκε στο πρόσωπο του πανέξυπνου πρωθυπουργού της Βρετανίας, που την χρησιμοποίησε σε όλη την διάρκεια του πολέμου, στην πολιορκία του Λονδίνου και σε όλοκληρη την εκστρατεία των συμμάχων.
Από τότε, έχει καθιερωθεί, πως αυτή η χειρονομία ισούται με το σήμα της νίκης.
1969 – Πεθαίνει ο μεγάλος συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης
Ο Στρατής Μυριβήλης γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1892 στην Συκαμιά της Λέσβου. Το κανονικό του όνομα ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος.
Αν και δεν του άρεσε το σχολείο, βρήκε ερέθισμα στην λογοτεχνία και αναμείχθηκε στους πνευματικούς κύκλους του νησιού, που τότε γνώριζε μεγάλη πνευματική άνθηση (Αιολική σχολή). Εργάστηκε λίγο ως δάσκαλος και συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά. Το 1912, μετακομίζει στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Φιλοσοφική και Νομική Σχολή.
Κατατάχθηκε αργότερα στον στρατό και πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και στην Μικρασιατική εκστρατεία. Παρ’ όλο αρχικά που υπήρξε σοσιαλιστής, αργότερα έγινε φανατικός αντικομουνιστής και ύμνησε το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά.
Το 1922 επέστρεψε στην Λέσβο. Συνεργάστηκε σχεδόν με όλες τις μεγάλες εφημερίδες της εποχής (Καθημερινή, Ακρόπολις κ.α.). Για 17 χρόνια, όταν επέστρεψε στην Αθήνα, εργάστηκε στην Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, ενώ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Τα κυριότερα του έργα είναι «Η ζωή εν τάφω» (1924), «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» (1932), «Η Παναγιά η γοργόνα» (1939) και οι συλλογές διηγημάτων του (Το πράσινο βιβλίο, Το γαλάζιο βιβλίο, Το κόκκινο βιβλίο, Το βυσινί βιβλίο).
Πέθανε στις 19 Ιουλίου του 1969 σε ηλικία 77 ετών από βρογχοπνευμονία.
2004 – Ύστερα από 44 χρόνια, το τραμ επαναλειτουργεί στην Αθήνα
Το 1960, οι γραμμές του τραμ ξηλώθηκαν για να δώσουν την θέση τους στα τρόλεϊ. Το υπουργείο Δημοσίων Έργων, είχε προβλέψει πως θα λυνόταν κατά πολύ το κυκλοφοριακό πρόβλημα που είχε αρχίσει να δημιουργείται. Οι φήμες βέβαια μιλούν και για διαμάχη του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την Βρετανική εταιρεία που ήλεγχε την Ηλεκτρική Εταιρεία Μεταφορών, την «Πάουερ» (αργότερα έγινε η δημόσια ΔΕΗ).
Για 44 χρόνια, το τραμ έγινε μια νοσταλγία για τους παλιούς Αθηναίους και ακουγόταν μόνο μέσα από παλιά λαϊκά άσματα. Το 2004, στο πλαίσιο των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου, εγκαινιάστηκαν οι νέες γραμμές του τραμ, που ξεκινούσαν από το Σύνταγμα, χώριζαν στο Παλαιό Φάληρο και έφταναν σε Πειραιά και Βούλα αντίστοιχα. Μαζί με το μετρό, το τραμ έφτιαξε ένα ευρύτατο σύστημα συγκοινωνιών στην ελληνική πρωτεύουσα.
Καθώς η διαδρομή του τραμ περνάει από την παραλιακή, το τραμ είναι ένα άκρως δημοφιλές μέσο μεταφοράς τους καλοκαιρινούς μήνες.
2010 – Δολοφονείται με ψυχρό τρόπο ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Σέχτα»
Ο Σωκράτης Γκιόλιας υπήρξε ένας πολυπράγμων δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1973 στην Γερμανία. Από το 1992 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Συνεργάστηκε μαζί του μέχρι και το 2008. Επίσης εργάστηκε για πολλά χρόνια σε αθλητικές εφημερίδες (συντάκτης στίβου), στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84. Το όνομα του ήταν επίσης συνδεδεμένο με το blog troktiko, έναν ιστότοπο με διαφορετικό «στυλ» από τους άλλους.
Στις 19 Ιουλίου του 2010, κάποιοι άγνωστοι του χτύπησαν το κουδούνι και με μια πρόφαση του είπαν να κατέβει κάτω. Όταν εκείνος βγήκε από την πολυκατοικία, δέχθηκε 16 σφαίρες και έπεσε νεκρός. Την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα», με την δικαιολογία ότι ο Σωκράτης Γκιόλιας εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα μέσω του blog troktiko. Κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί. Όπως δεν βρέθηκε και τίποτα άλλο σε σχέση με την υπόθεση, με τον φάκελο να παραμένει ανοιχτός.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά και πληθαίνουν όσο δεν λύνεται η υπόθεση. Το σίγουρο είναι πως το 2010, ύστερα από πολλές δεκαετίες, ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.