Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 22ης Ιουλίου
Τι έγινε σαν σήμερα στην ιστορία
Δημοσίευση 22/7/2016 | 00:57
1942 – Ολοκαύτωμα: Ξεκινά η συστηματική μεταφορά Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας
Μετά την εισβολή τους στην Πολωνία, οι Nαζί δημιούργησαν γκέτο, όπου φυλάκιζαν τους Εβραίους (και ορισμένους Ρομά). Τους κρατούσαν εκεί μέχρι να μεταφερθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εκτελεστούν. Το γκέτο της Βαρσοβίας ήταν το μεγαλύτερο, με 380.000 κρατουμένους. Τα γκέτο ήταν εξαιρετικά συνωστισμένοι χώροι, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι βρήκαν τον θάνατο από αρρώστιες, όπως ο τύφος.
Στις 22 Ιουλίου του 1942, οι Γερμανοί ξεκίνησαν την μαζική μεταφορά των κρατουμένων του γκέτο της Βαρσοβίας. Περίπου 300.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν μέσα σε 52 ημέρες με τρένα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τρεμπλίνκα. Οι απόπειρες εξεγέρσεων στο γκέτο της Βαρσοβίας αλλά και σε εκείνο του Μπάλιστοκ, πνίγηκαν στο αίμα από τον οργανωμένο γερμανικό στρατό. Όσοι αντιστάθηκαν εκτελέστηκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης.
1943 – Μεγάλη διαδήλωση στην καθολική Ελλάδα: Οι Έλληνες αντιδρούν για την παραχώρηση ελληνικών εδαφών στην Βουλγαρία. Τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.
Στις 14 Ιουλίου, στην κατεχόμενη Ελλάδα, οι Γερμανοί με ανακοίνωσή τους, παραχωρούσαν τα εδάφη ανατολικά του Αξιού ποταμού στην Βουλγαρία, που ήταν σύμμαχός τους. Οι Βούλγαροι ήδη κατείχαν τα εδάφη ανατολικά των Σερρών. Με την απόφαση των Γερμανών (που δεν παραχωρούσαν όμως την Θεσσαλονίκη), οι Βουλγαροι θα επέκτειναν την δική τους κατοχή στα ελληνικά εδάφη. Το ελληνικό αντάρτικο απασχολούσε τους Γερμανούς περισσότερο απ’ όσο ήθελαν, οπότε αποφάσισαν να «ξεφορτωθούν» ένα μέρος του.
Η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας ήταν άμεση. Οι Έλληνες ξεπέρασαν κάθε φόβο και βγήκαν στους δρόμους, μπροστά από τα γερμανικά τάγματα, για να διαδηλώσουν. Στις 22 Ιουλίου, οι διαδηλωτές στην Αθήνα ήταν μεταξύ 200.000 και 500.000.
Τα κατοχικά θωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Οι σύρραξη γενικεύτηκε. Ο απολογισμός της σύρραξης ήταν 30 νεκροί και 300 τραυματίες, ενώ ακόμα 500 άτομα συνελήφθησαν. Πρόσωπο της ημέρας η 17χρονη Παναγιώτα Σταθοπούλου, που έβαλε το σώμα της μπροστά από τανκς και έπεσε νεκρή από τα εχθρικά πυρά.
Μπροστά στην μαχητικότητα των Ελλήνων, οι Γερμανοί πήραν πίσω την προ οχταημέρου απόφασή τους και τα εδάφη δεν παραχωρήθηκαν τελικά στους Βούλγαρους.
1974 – Ο Νίκος Σαμψών αναγγέλλει την ένωση με την Ελλάδα, την ώρα που τα τούρκικα τανκς βγαίνουν στην Κερήνεια
Στις 20 Ιουλίου, με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, είχε ξεκινήσει η μαρτυρική ιστορία της Μεγαλονήσου. Η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» των ελληνικών στρατευμάτων δεν κατάφερε να κάνει μεγάλη ζημιά στον εχθρό. Στις 22 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Κύπρου (που τοποθετήθηκε στο αξίωμά του από την Χούντα) Νίκος Σαμψών, αναγγέλλει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά τανκς εισβάλλουν στην Κερήνεια. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής Χένρυ Κίσινγκερ (που είχε και αυτός ρόλο στη τουρκική εισβολή), μεσολάβησε ώστε οι δυο εμπόλεμες πλευρές να κάνουν ανακωχή. Κάτι που κατάφερε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Οι Τούρκοι όμως παραβίασαν και την ανακωχή αλλά και την διάταξη του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, καταλαμβάνοντας ολόκληρη την Κερήνεια και ρίχνοντας αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Την ίδια ώρα προσγείωσαν περί τα 80 αεροπλάνα στην Αγύρτα. Προώθησαν επίσης όλες τις δυνάμεις τους και περικύκλωσαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Οι ελληνοκύπριοι από την άλλη σεβάστηκαν πλήρως την παύση πυρός. Όμως σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων ελληνοκυπρίων, οι Τούρκοι προέβησαν σε ωμότητες κατά του άμαχου πληθυσμού. Κάτι που δεν πλήρωσαν ποτέ...
2012 - Κακοποιείται άγρια από νεαρό Πακιστανό μία 15χρονη κοπέλα, η Μυρτώ, στην παραλία Χρυσή Ακτή της Πάρου.
Στις 22 Ιουλίου, στην Χρυσή Ακτή της Πάρου έγινε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η 15χρονη Μυρτώ, βρισκόταν για διακοπές στο νησί. Εκείνη την ημέρα δεν έκανε μπάνιο και πήγε μια βόλτα. Πάνω στην βόλτα, η κακιά στιγμή την έφερε μπροστά στο 21χρονο Πακιστανό κηπουρό, Αχμέτ Βακάς.
Ο νεαρός Πακιστανός επιτέθηκε στην 15χρονη Μυρτώ, χτυπώντας της δυνατά με μια μεγάλη πέτρα στο κεφάλι. Τη βίασε, ύστερα χτύπησε το κεφάλι της στα βράχια, της πήρε το κινητό και εξαφανίστηκε.
Εννέα μέρες μετά την επίθεση ο Πακιστανός μετέβη στην Αθήνα. Όμως η πρωτοφανής κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών, την ώρα που η μικρή Μυρτώ χαροπάλευε σε νοσοκομείο της Αττικής, έφτασε λίγο αργότερα στα ίχνη του και τον οδήγησε στην δικαιοσύνη.
Η ωμότητα της απολογίας του ήταν ανατριχιαστική. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε πως το έκανε γιατί «του άρεσε». Η ποινή φυλάκισης που του επέβαλλε το δικαστήριο ήταν ισόβια συν 25 χρόνια. Η έφεση με διαρκής αναβολές, θα εκδικαστεί το 2017. Η οικογένεια ζει ακόμα μέσα στην ανασφάλεια, την ώρα που η νεαρή Μυρτώ δεν έχει επανέλθει ακόμα στο 100%, υποφέροντας από επιληπτικές κρίσεις και έλλειψη συνείδησης. Πέρασε άλλωστε περίπου 19 μήνες σε νοσοκομεία της Ελλάδας και της Αμερικής και υποβλήθηκε σε έξι επεμβάσεις, τέσσερις από αυτές στον εγκέφαλο.
Φωτογραφίες της Μυρτώς πριν και μετά την αποφράδα ημέρα:
Φωτογραφίες του 21χρονου Πακιστανού: