Lost In Translation: ομαδική έκθεση στο Snehta residency
Δημοσίευση 22/7/2016 | 00:57
Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016, στις 20:00-22:00
Διάρκεια: Παρασκευή 22 / Σάββατο 23 / Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016
Ώρες λειτουργίας: 5 - 9 μ.μ
Το Snehta residency σας προσκαλεί από τις 21 Ιουλίου 2016 στην έκθεση Lost In Translation των Joey Chin (Σιγκαπούρη), Maëlle Gross (Ελβετία) και Kevin Hunt (Μ.Βρετανία) που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα από το πρόγραμμά μας.
Η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν έγινε αντιληπτό στην επικοινωνία, ότι οι προθέσεις δεν είναι σαφείς, σε κάνουν να νοιώθεις χαμένος μέσα σε πράγματα που σε απασχολούν. Τα έργα που παρουσιάζουμε στο Snehta δανείζονται τον τίτλο από την ταινία της Sofia Coppola καθώς τα διατρέχει η ίδια ιδέα του να είσαι χαμένος στην μετάφραση. Ο καλλιτέχνης μεταφράζει διαρκώς τις σκέψεις του στα έργα του αλλά ο φόβος του μήπως διαβαστεί διαφορετικά του προκαλεί μεγάλη αγωνία ώστε να είναι ακριβής και σαφής σ’ αυτό που εννοεί.
Για τους επισκέπτες καλλιτέχνες ο τίτλος Lost in Translation δεν αποτελεί κλισέ αφού τα έργα τους προφανώς είναι επηρεασμένα τόσο από την ταξιδιωτική τους εμπειρία όσο και από την προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος προκειμένου να εισχωρήσει και να κατανοήσει μια νέα κουλτούρα και μάλιστα μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι καλλιτέχνες έχουν ερευνήσει και έχουν θεωρήσει δεδομένο αυτόν τον παράγοντα. Βρήκαν μάλιστα τρόπους αρκετά συγκεκριμένους και αποφασιστικούς για να προσεγγίσουν την πόλη μας και τον χαρακτήρα της που όπως καλά γνωρίζουμε είναι εξόχως ιδιαίτερος. Στο σημείο αυτό το Snehta νοιώθει βαθιά ικανοποίηση που βλέπει το βασικό θεματικό του περιεχόμενο γύρω από την πόλη της Αθήνας να υλοποιείται μέσω των έργων και του προβληματισμού τους. Πραγματικά οι καλλιτέχνες δεν έχουν την αίσθηση της μετατόπισης αλλά χρησιμοποιούν τη θέση της θέασής τους ως εργαλείο για να προκαλέσουν ερωτήματα και να εξετάσουν σημαντικά και πρακτικά θέματα όπως χαρακτηριστικά τη σχέση μεταξύ εικόνας και αντικειμένου, τον συσχετισμό μεταξύ δεδομένου και αφήγησης, γλώσσας και κουλτούρας. Αποσπούν την προσοχή μας στην διαρκή έρευνα γύρω από το νόημα και την ερμηνεία, μέσα από λέξεις, εικαστικά έργα, στα αντικείμενα, αλλά και στον μεταξύ τους διάλογο.
Εικαστική επιμέλεια: Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη
Βιογραφικά
Kevin Hunt (1983). Ζεί και εργάζεται στο Λίβερπουλ ως εικαστικός καλλιτέχνης και επιμελητής. Είναι απόφοιτος του North Wales School of Art and Design, 2005, με BA σε Fine Art. Πρόσφατες εκθέσεις του είναι η hings we didn’t have before, Pump House Gallery, Λονδίνο; SCOUSE HOUSE (Volume’s I & II) στο Syson, Νότιγχαμ και κατά τη διάρκεια του NORTH Festival, Warrington; Finite Project Altered When Open, David Dale Gallery, Γλασκώβη. Ο Kevin υπήρξε διευθυντής του The Royal Standard μεταξύ 2007 και 2011 και αυτή τη στιγμή κάνει συνεπιμέλεια στο MODEL, μία πλατφόρμα που εστιάζει στην έρευνα και τον πειραματισμό με θέμα την artist-led δραστηριότητα του Λίβερπουλ. Πολύ πρόσφατα επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση, good things come 17 καλλιτεχνών που ασχολούνται με το θέμα των διαστάσεων και του χρόνου στην The Gallery στο Plymouth College of Art, Πλίμουθ.
Η Joey Chin (1986) είναι συγγραφέας και visual poet απο τη Σιγκαπούρη. Έχει λάβει το MFA της από το City University του Hong Kong. Η ακαδημαϊκή δημιουργική και μικτή γλωσσικά δουλειά της στα Κινέζικα, Γερμανικά, Μαλαισιανά και Αγγλικά έχουν παρουσιαστεί παγκοσμίως, όπως στα QLRS and Writing the City (Σιγκαπούρη), The Transnational, Hayden’s Ferry Review, Drunken Boat, the Anthropology και Humanism Journal (ΗΠΑ), The Missing Slate (Πακιστάν), Ma La Journal (Κίνα). Επικείμενες εκδόσεις της συμπεριλαμβάνουν τα This Bridge Called Language (ΗΠΑ) and Balik Kampung III (Σιγκαπούρη).
Το έργο της που παρουσιάζει στο Snehta με τίτλο: “Calling the Current Conversation” έχει υλοποιηθεί με την οικονομική υποστήριξη του National Arts Council (Singapore) και τη συνεργασία της καλλιτέχνιδας με τον Ρωμανό Κουτεδάκη (εικόνες). Βοήθεια και συμβουλές της έδωσαν επίσης η επιμελήτρια και καλλιτέχνης Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, ο Αύγουστος Βεϊνόγλου και Becky Campbell του SNEHTA Residency. Επίσης συνεργάστηκε με την Μαριάννα Ασημακοπούλου, τους Faribah και Hassan από το κέντρο ημέρας Βαβέλ και τον Θεόφιλο Παπαδόπουλο.
Η Maëlle Gross γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελβετία. Αποφοίτησε με τ’επαίνου από το Geneva University of Art and Design (BA σε Fine Art) και στη συνέχεια σπούδασε στο Goldsmiths του Λονδίνου όπου το 2015 έλαβε MFΑ. Εργάζεται κυρίως σε βίντεο, φωτογραφία και εγκαταστάσεις. Η πρόσφατη πρακτική της κυμαίνεται μεταξύ video art και ντοκιμαντέρ όπου ο μύθος και πραγματικότητα συμπλέκονται. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά ζητήματα συνδέει το μερικό και το καθημερινό με το διαχρονικό και το οικουμενικό.
Η Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία της τέχνης στο University College London (UCL) και Καλές Τέχνες στο Saint Martins College of Art and Design και στο Chelsea College of Art and Design του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τον Οκτώβριο του 2015 είχε στην γκαλερί Έλικα την πρώτη της ατομική έκθεση. Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα εργάζεται και ως επιμελήτρια. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.