Genius loci: έκθεση 10 νέων εικαστικών στη Λέσβο με έργα εμπνευσμένα από τη Λέσβο
Δημοσίευση 27/7/2016 | 00:22
Στέγη Σ. Τρύφων, Λιμάνι Μολύβου (Μήθυμνας)
Εγκαίνια: Κυριακή 14 Αυγούστου 2016, στις 8 μ.μ.
Διάρκεια: 12 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 7-11μμ.
Νύχτες ποίησης: 14 & 15 Αυγούστου 2016, στις 10 μ.μ.
Δέκα φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνέονται από την Λέσβο, την ιστορία, το τοπίο και τους ανθρώπους της, στη νέα έκθεση της Στέγης Σ. Τρύφων που πραγματοποιείται από τις 12 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακαλύψτε τους.
Έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο από δέκα πρωτοεμφανιζόμενους εικαστικούς παρουσιάζει η αίθουσα τέχνης στο γραφικό λιμάνι του Μολύβου. Στην έκθεση Genius Loci, σε επιμέλεια της Χριστίνας Σγουρομύτη, οι συμμετέχοντες φοιτητές της ΑΣΚΤ εστιάζουν στο νησί της Λέσβου, μέσα από μια πληθώρα πρακτικών, την ανθρωπογεωγραφία, την ιστορία, το φυσικό τοπίο και τον πολιτισμικό πλούτο που περιβάλλει το βορειανατολικό αυτό άκρο του Αιγαίου.
Αφετηρία στάθηκε το επιτόπιο καλλιτεχνικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016 με τη συμμετοχή φοιτητών της Σχολής από τα Τμήματα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής και το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης.
«Ο όρος “Genius Loci” ή το “Πνεύμα του Τόπου” χρησιμοποιείται για να περιγράψει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας περιοχής, ενώ ιστορικά σηματοδοτεί ένα “πέπλο” προστασίας που εκτείνεται καθ’ όλο το γεωγραφικό φάσμα και περιβάλλει τους κατοίκους, αλλά και τους φιλοξενούμενους που διέρχονται του χώρου» σημειώνει η επιμελήτρια. «Οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, εισερχόμενοι στον τόπο, επιχειρούν να αποτυπώσουν ο καθένας μια ξεχωριστή πτυχή αυτής της ατμόσφαιρας. Με όχημα τη σύγχρονη εικαστική γλώσσα προσεγγίζουν παραδοσιακές πρακτικές όπως η μεταλλουργία, η υφαντική και η ζωγραφική στο ξύλο. Εννοιολογικά εμπνέονται από την ιστορία των αρχαίων και νεότερων χρόνων, την ιδιαιτερότητα του φυσικού τοπίου, τα τοπικά παραδοσιακά επαγγέλματα, τη λογοτεχνική και ποιητική γραφή. Η οπτική αυτή ανακινεί μνήμες του παρελθόντος, ενώ την ίδια στιγμή φέρνει στο προσκήνιο σύγχρονες προβληματικές όπως η απόσυρση των παραδοσιακών τεχνικών, ο λήθαργος της ποιητικής γλώσσας και της εικαστικής γραφής που χάνονται στη βοή των μητροπόλεων, αλλά και καίρια ζητήματα ταυτότητας που εγείρουν οι πληθυσμιακές μετατοπίσεις που συντελούνται στον πολιτισμικό άξονα της περιοχής και διαμορφώνουν το νέο γεωπολιτικό χάρτη».
Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι Άννα Τζώρτζη, Γιάννης Σωτηρίου, Ορέστης Καρύδας, Ραφαέλλα Τσόπτση, Ναταλία Κουρσούμη, Μαρία Λίζα Ρεντλ-Παππά, Χριστίνα Αντωνιάδη, Γιώργος Χατζησπύρου, Εριφύλη Δουκέλη, Ελπίδα Μπελάλη.
Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν δύο Νύχτες Ποίησης στις 14 και 15 Αυγούστου (στις 10 μ.μ.). Στο νησί της Σαπφούς, νέοι ποιητές θα μοιραστούν στίχους του τότε και του τώρα υπό τον τελετουργικό παλμό κρουστών. Συμμετέχουν οι ποιητές: Νίκος Ερηνάκης, Εσμεράλδα Γκέκα, Αλέξανδρος Λαβράνος, Αχιλλέας Τσούτσης. Στα κρουστά ο Στέφανος Παπαναστασίου.
Το «Genius Loci» διοργανώνεται από το Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ και τον πολιτιστικό οργανισμό Στέγη Σ. Τρύφων, όπου και φιλοξενείται. Τοπόσημο στο λιμάνι του γραφικού Μολύβου (Μήθυμνα), το κτίριο της Στέγης Σ. Τρύφων είναι ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα του παραδοσιακού οικισμού και στο παρελθόν στέγασε τις δραστηριότητες του ελαιουργείου-σαπωνοποιείου της οικογένειας Τρύφων. Στον ίδιο χώρο πέρσι η εικαστικός Χριστίνα Σγουρομύτη επιμελήθηκε το αφιέρωμα «Άγνωστος καλλιτέχνης / Unknown artist», στο οποίο παρουσιάστηκαν δημιουργίες που φιλοτέχνησαν τη διετία 1958-59 γνωστοί σήμερα ζωγράφοι όταν, ως φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, βρέθηκαν στη Λέσβο και αντέγραψαν παλιότερα έργα τέχνης, χειροτεχνίας και αγιογραφίας, καθώς και έργα καταξιωμένων σύγχρονων δημιουργών τα οποία πρότειναν έναν κριτικό αναστοχασμό πάνω σε όψεις της νέο-ελληνικής ταυτότητας και της παράδοσης.
Η έκθεση «Genius Loci» πραγματοποιείται κατά το διάστημα 12/8-10/9 παράλληλα με το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου (www.molyvosfestival.com). Στη 2η διοργάνωσή του, στις 16-19/8/2016, το φεστιβάλ εστιάζει στο θέμα «Σταυροδρόμια». Σ’ ένα χωριό που ανέκαθεν υπήρξε κομβικό σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει την αξία της διαφορετικότητας μέσα από τη μουσική συνύπαρξη κορυφαίων μουσικών από όλο τον κόσμο. Ιδρύτριες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του φεστιβάλ είναι η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν και συνιδρυτής και αρωγός του ο Δημήτρης Τρύφων.
Εισήγηση εργαστηρίου και επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Σγουρομύτη, συνεργάτης Δ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής ΑΣΚΤ