Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 28ης Ιουλίου
Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία
Δημοσίευση 28/7/2016 | 00:22
1914 – Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στην Σερβία. Έτσι ξεκινά ο Α΄παγκόσμιος Πόλεμος
Στις 28 Ιουλίου, ύστερα από την αγνόηση της προσπάθειας γεφύρωσης της τεταμένης κατάστασης από την πλευρά της Σερβίας, η Αυστροουγγαρία με τις πλάτες των Γερμανών, κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Σερβίας. Ακολούθησε ένα ντόμινο κυρήξεων πολέμου, που πυροδότησε την αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Ρώσοι υποστήριξαν την Σερβία, οι Γερμανοί την Αυστροουγγαρία και στο πόλεμο προσχώρησαν λίγο αργότερα και οι Γαλλοι. Ο “Μεγάλος Πόλεμος” όπως τον είπαν τότε, κράτησε τέσσερα χρόνια και είχε ως απολογισμό κοντά στα 19 εκατομμύρια νεκρούς.
1941 – Η ανακοίνωση του Γ' Ραιχ, που αναγκάζει την Τράπεζα της Ελλάδος να στηρίζει οικονομικά τα γερμανικά στρατεύματα. Έναρξη κατοχικών δανείων.
Με ανακοίνωση του το Γ' Ραιχ, στις 28 Ιουλίου του 1941, ξεκίνησε τον αναγκαστικό δανεισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανακοίνωση έλεγε:
«Η Τράπεζα της Ελλάδος δέον όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επαρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς, ώστε να εξασφαλισθεί μηνιαίως δια τας ανάγκας του γερμανικού στρατού ποσόν μέχρις 25 εκατομμυρίων μάρκων».
Το Βερολίνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τους στρατιωτικούς και στρατηγικούς του στόχους στην ευρύτερη ελληνική περιοχή, Λιβύη-Μ.Ανατολή-Βαλκάνια, είχε υποχρεώσει την Ελλάδα να κεφαλαιοδοτεί και να συντηρεί τα στρατεύματα που στάθμευαν σ’αυτήν και είχαν πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή της.
Οι υπέρογκες δαπάνες του ελληνικού κράτους που πήγαιναν προς τα γερμανικά στρατεύματα, ήταν η κύρια αιτία που ξέσπασε ο μεγάλος λιμός στην Ελλάδα και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων πολιτών.
Τα κατοχικά δάνεια που αναφέρονται μέχρι σήμερα, έχουν ως εναρκτήρια ημερομηνία την 28η Ιουλίου του 1941. Το μεγάλο δάνειο, που αποφασίστηκε ένα χρόνο αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής, ερρήμην της Ελλάδας, έφτασε το 1,5 δισ. δραχμές, ενώ ακολούθησαν και άλλες “λεηλασίες” του ελληνικού χρήματος.
Το υψος του δανείου έφτασε σχεδόν τα 230 εκατ. δολάρια, με την αξία που είχαν το 1946. Υπολογίζεται σήμερα πως το μέγεθος των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα φτάνει από 200 έως 500 δισ. ευρώ(!), αν και χρειάζονται πολλοί υπολογισμοί τεκμηρίωσης.
Μεχρι σήμερα, οι Γερμανοί αρνούνται την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης με τα παρακάτω επιχειρήματα:
- Το δάνειο εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου.
- Από το δάνειο παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Το επανέλαβε και μετά το 1990 παρά τη ρηματική διακοίνωση του Μαρτίου 1967.
- Ύστερα από 70 χρόνια δεν μπορεί να εγείρονται τέτοιες απαιτήσεις. (Η Ελλάδα το διεκδικεί από το 1945).
1974 – Γεννιέται ο Αλέξης Τσίπρας
Στις 28 Ιουλίου του 1974, γεννήθηκε από εύπορη αθηναϊκή οικογένεια, ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σπόυδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, αφού αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Έγινε για πρώτη φορά γνωστός στο ευρύ κοινό, από τις μαθητικές καταλήψεις της περιόδου 1990-1991, ενώ συνέχισε την πολιτική του δράση και στις αριστερές φοιτητικές παρατάξεις.
Ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά του Συνασπισμού, του οποίου και εξελέγη πρόεδρος (αφού έβαλε υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων), το 2009. Επι προεδρίας του, ο ΣΥΡΙΖΑ πια, μεγάλωσε πολύ ως κόμμα και έφτασε τον Ιανουάριο του 2015 να κερδίσει τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, που σαν σήμερα κλείνει τα 42 του χρόνια, έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
2005 – Ο ΙΡΑ (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός), ανακοινώνει πως αφήνει πισω του την ένοπλη δράση ύστερα από 36 χρόνια δράσης
Ο ΙΡΑ ιδρύθηκε το 1919 και ήταν το κυρίως μέρος του στρατού που πολέμησε με την Μεγαλή Βρετανία για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας. Το 1922 διαλύθηκε όμως από το 1969, ιδρύθηκε ξανά, ως ανεπίσημη στρατιωτική δύναμη, με στόχο την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του νησιού (και του κομματιού της Βορείου ιρλανδίας), από την βρετανική κτήση.
Για 36 χρόνια, ο ΙΡΑ συμμετείχε σε τρομοκρατικά χτυπήματα μετατρέποντας πολλές φορές το Μπέλφαστ σε πεδίο μάχης. Η δράση του πέρασε και στο έδαφος της Αγγλίας με επιθέσεις στο Hyde Park και στο Brighton. Οι νεκροί από τις επιθέσεις του ΙΡΑ έφτασαν τους 1.800, συμπεριλαμβανομένων και 650 πολιτών.
Στις 28 Ιουλίου του 2005 και ύστερα από την εμφύλια διαμάχη στις τάξεις της οργάνωσης την δεκαετία του '90, ο ΙΡΑ ανακοίνωσε πως σταματά την ένοπλη δράση και πως από εκεί και πέρα, θα παλέψει με ειρηνικά μέσα για την ανεξαρτητοποίηση ολόκληρου του ιρλανδικού νησιού.