E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Ισπανικό χωριό που είναι καταραμένο από την Καθολική Εκκλησία!

Αιώνες μετά, κανένας Πάπας δεν έχει καταφέρει να εξαγνίσει την περιοχή

Δημοσίευση 2/8/2016 | 00:18

Το Ισπανικό χωριό που είναι καταραμένο από την Καθολική Εκκλησία!

Στους λόφους της οροσειράς Macayo, στην Αραγονία της Ισπανίας, κρύβεται ένα μικρό και ήσυχο χωριό με το όνομα Trasmoz, το οποίο σύμφωνα με την τοπική παράδοση φέρει μια τεράστια κατάρα. Κάποτε, αποτελούσε έναν πολυσύχναστο οικισμό με πληθυσμό γύρω στα 10.000 άτομα, σήμερα όμως έχει μόλις 62 κατοίκους, από τους οποίους μόνον οι 30 μένουν μόνιμα εκεί.

Για πολλούς όμως η πτώση της περιοχής έχει να κάνει με την κατάρα που της έριξε η Καθολική Εκκλησία πριν  από κάποιους αιώνες για λόγους που σχετίζονταν με τη μαγεία. Στην ιστορία του αναφέρονται θρύλοι με μάγισσες και παγανιστικές τελετές, ενώ ακόμα και τo κάστρο που υπήρχε κάποτε εκεί, σύμφωνα με την παράδοση λέγεται ότι χτίστηκε μέσα σε μια νύχτα από έναν μάγο εν ονόματι Mutamín. Το ποιες από αυτές τις ιστορίες όμως είναι αληθινές και ποιες είναι φήμες από την Εκκλησία, είναι αδιαευκρίνιστο.

Ο φύλακας του κάστρου λέει ότι οι φήμες αυτές ξεκίνησαν τον 13ο αιώνα από τους κατοίκους του σαν τέχνασμα, με σκοπό να ελέγχουν τους ντόπιους για να μην μπλέκονται στα συμφέροντα και τις δουλειές τους. Φαίνεται ότι το σενάριο τους δούλεψε τελικά. Και μπορεί η φήμη αυτή να βοήθησε τους απατεώνες, όμως έδωσε και ένα λόγο στην Εκκλησία να επέμβει, σε μια περιοχή που ήταν αρκετά πλούσια, με τα μεταλλεία και την ξυλεία της, η οποία όμως λόγο μιας νομοθεσίας δεν πλήρωνε φόρους στο μοναστήρι της Veruela που βρισκόταν εκεί κοντά.

Αυτό φυσικά εξόργιζε την Εκκλησία, επομένως μόλις οι φήμες εμφανίστηκαν ο επίσκοπος του μοναστηριού άδραξε την ευκαιρία και τιμώρησε το χωριό, ζητώντας από τον αρχιεπίσκοπο της Tarazona να το αφορίσει. Αυτό σήμαινε, ότι οι κάτοικοι του δεν είχαν πλέον το δικαίωμα της εξομολόγησης ή των ιερών ευχών από την Καθολική Εκκλησία. Αντί όμως οι κάτοικοι του να ζητήσουν συγχώρεση, συνέχισαν τη διαμάχη τους με το μοναστήρι. Η Εκκλησία ποτέ της δεν ξέχασε το περιστατικό και το 1511 ο ηγούμενος της Veruela έριξε την τεράστια κατάρα του, η οποία ήταν από το Βιβλίο των Ψαλμών και αναφέρεται στον ψαλμό 108. Μάλιστα πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάρα της Καθολικής Εκκλησίας.  

Έκτοτε βέβαια, η κατάρα αυτή έχει αναιρεθεί από έναν Πάπα, όμως μόνο ένας Πάπας θα είναι αυτός που θα μπορέσει να τη διαγράψει για πάντα και μέχρι σήμερα αυτός δεν έχει εμφανιστεί. Επιπροσθέτως, το Trasmoz είναι το μόνο χωρίο στην Ισπανία που μέχρι και σήμερα δεν έχει σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία. Τα επόμενα χρόνια η περιοχή κατέρρευσε, με το κάστρο να καίγεται το 1520 και τον πληθυσμό του να μειώνεται δραματικά. Σήμερα τα περισσότερα σπίτια θέλουν επισκευές και οι δρόμοι είναι άδειοι πάντα, ενώ δεν υπάρχουν σχολεία ή μαγαζιά εκεί. Το μόνο καλό στην όλη υπόθεση, είναι ότι αυτές οι ιστορίες έφεραν απίστευτο τουρισμό στην περιοχή, καθώς κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκεπτών σπεύδουν εκεί, με σκοπό να το δουν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μια 80χρονη Κορεάτισσα κατάφερε να φτάσει στις φιναλίστ Miss Universe

Πρόσωπα 08.10.2024
Η ζωή είναι γεμάτη ωραίες εκπλήξεις

Τα κορίτσια του Moulin Rouge

Ιστορικά 08.10.2024
Οι δυο διασημότερες χορεύτριες του θρυλικού Moulin Rouge

Η ελληνική πόλη που έχει γίνει πόλος έλξης για γυρίσματα ταινιών και σειρών

Stories 08.10.2024
Όλο και περισσότερες παραγωγές κατευθύνονται προς τα εκεί

Γιατί υπάρχει ο Τζόκερ στις τράπουλες;

Ιστορικά 08.10.2024
Μόλις στο τέλος του 19ου αιώνα εμφανίστηκε ο Τζόκερ στις τράπουλες.

Ο «Δολοφόνος των Αυτόματων Πωλητών» που δεν έπιασε ποτέ η αστυνομία

Stories 08.10.2024
Σκότωσε 12 ανυποψίαστα θύματα στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του ’80

Πώς ένας άντρας έφτιαξε μόνος του, ένα ολόκληρο δάσος

Περιβάλλον Χτες
Η ιστορία του είναι ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει αποφασιστικότητα, επιμονή και βαθιά αγάπη για το περιβάλλον.

Η 10χρονη Παλαιστίνια από τη Γάζα που μοιράζει συνταγές μαγειρικής και πολλή έμπνευση

Stories Χτες
«Προσπαθώ να ξεφύγω από την αγωνία του πολέμου, να φέρω χαρά στον εαυτό μου, να κάνω εμένα και τους άλλους ευτυχισμένους και να ξεπλύνω τη θλίψη»

Eντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μεγάλο βάθος στο Ικάριο Πέλαγος

Ιστορικά Προχτές
Πρόκειται για το HMS TROOPER που εντοπίστηκε σε βάθος 253 μέτρων

Μεγάλοι ζωγράφοι που πέθαναν «στην ψάθα»

Πρόσωπα Προχτές
Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες πέρασαν τη ζωή τους σε συνθήκες φτώχειας και αφάνειας

Πως το TikTok έφτασε να έχει έσοδα 10 δισ. δολάρια

Stories Προχτές
Κατάφερε να γίνει η πρώτη εφαρμογή, που δεν είναι παιχνίδι, που έφτασε αυτό το ποσό