«Μήπως να αγοράσουμε την Ελλάδα;» ρώτησαν τον πρόεδρο της Apple
Τι απάντησε ο Tim Cook στη συνέλευση των μετόχων
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 24/2/2012 | 00:00
H 23η Φεβρουαρίου ήταν η μέρα για την ετήσια Γενική Συνέλευση της Apple, στα κεντρικά γραφεία της στο Cupertino της Καλιφόρνια. Η ανακοίνωση που έγινε άφησε πολλά στόματα ανοιχτά: η Apple έχει αυτή τη στιγμή 97,6 δισ. δολάρια (περίπου 72,9 δισ. Ευρώ) ρευστό αποθεματικό στα ταμεία της! Το «πρόβλημα» που προκύπτει είναι πώς αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα με τον καλύτερο τρόπο. Ένας εκ των μετόχων της Apple ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο της εταιρίας Tim Cook «μήπως να αγοράζαμε την Ελλάδα;»…
Η απάντηση του Tim Cook ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής και ψύχραιμη: «Εξετάζουμε διάφορα ενδεχόμενα, αλλά όχι κάτι τέτοιο»!
Της στιχομυθίας αυτής είχε προηγηθεί η δήλωση του Tim Cook ότι τα ρευστά διαθέσιμα της Apple «είναι κατά πολύ περισσότερα απΆ όσα χρειάζονται για να λειτουργήσει και να επεκταθεί η εταιρεία»! Την ίδια στιγμή η μετοχή της καλπάζει και οι πωλήσεις της σημειώνουν ρεκόρ. Και τότε άρχισε μια συζήτηση για το πώς να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα και οι μέτοχοι κλήθηκαν να προτείνουν «λύσεις».
Προφανώς ο άγνωστος επενδυτής έθεσε το ερώτημα χάριν εντυπωσιασμού και χιούμορ, παρόλα αυτά τα μεγέθη αξίζουν μια σύγκριση. Το ελληνικό δημόσιο χρέος έκλεισε για το 2011 στα 367,9 δισ. Ευρώ (πριν το περίφημο PSI). Το έλλειμμα για το 2011 (αύξηση του χρέους) ήταν 27,7 δισ. Ευρώ, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα του δημοσίου στο τέλος του 2011 ήταν μόλις 3,5 δισ. Ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η τελευταία δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε προβλέπει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 130 δισ. Ευρώ (σε 3 έτη), ενώ μέσα από το «κούρεμα» του χρέους το ελληνικό δημόσιο θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά περίπου 100 δισ. Ευρώ.
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι τα ασύλληπτα υψηλά διαθέσιμα αποθεματικά έχουν την εξήγησή τους. Η Apple δεν έχει δώσει μέρισμα στους μετόχους της από το 1995, οπότε και ο Steve Jobs επέστρεψε στην εταιρεία. Όλα τα κέρδη της έμεναν στο ταμείο και επενδύονταν εσωτερικά, οδηγώντας στην ανάπτυξη της εταιρείας. Παρόλα αυτά, αρκετοί οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι ώρα για την εταιρεία να επανεξετάσει την τακτική της, καθώς πολλοί από τους μετόχους της θεωρούν ότι πρέπει ένα μέρος των χρημάτων να επιστραφεί σΆ αυτούς.