Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 17ης Αυγούστου
Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία
Δημοσίευση 16/8/2016 | 16:48
1896 – Μπρίτζετ Ντρίσκολ: Το πρώτο πεζό θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος
Στις 17 Αυγούστου του 1896, η 44χρονη Αγγλίδα, Μπρίτζετ Ντρίσκολ, έγινε τυο πρώτο πεζό θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.
Εκείνη την ημέρα, προσπάθησε να διασχίσει τον δρόμο στην περιοχή του Κρισταλ Πάλας στο Νότιο Λονδίνο, όπου και χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο Άρθουρ Έντσολ.
Η σύγκρουση της προκάλεσε πολλαπλά πράγματα στο κεφάλι και πέθανε ακαριαία. Η ταχύτητα του αυτοκινήτου δεν ξεπερνούσε τα 6 με 7 χιλιόμετρα την ώρα. Η κόρη της Ντρίσκολ, που βρισκόταν μαζί της, τραυματίστηκε σοβαρά αλλά τελικά επέζησε.
Οι δικαστικές αρχές θεώρησαν την υπόθεση ως ένα τυχαίο γεγονός, ενώ η ειρωνεία ήταν πως ο ιατροδικαστής ευχήθηκε «ένα τέτοιο δυστύχημα να μην ξανασυμβεί ποτέ»...
1944 – Οι Γερμανοί με το «Μπλόκο της Κοκκινιάς» προκαλούν τον θάνατο σε εκατοντάδες Έλληνες
Η σημερινή περιοχή της Νίκαιας, γνωστή τότε και ως Κοκκινιά, είχε αντιστασιακή δράση, με τους κατοίκους να συντάσσονται σε μεγάλο βαθμό με το ΕΑΜ. Οι Γερμανοί ήταν εξοργισμένοι με τους κάτοικους της περιοχής και φρόντιζαν να κάνουν συχνά επιθέσεις.
Η μεγαλύτερη από αυτές έγινε στις 17 Αυγούστου του 1944, όταν Γερμανοί και τάγματα ασφαλείας (περίπου 2.500 συνολικά) συγκέντρωσαν στην πλατεία Οσίας Ξένης όλον τον ανδρικό πληθυσμό της Κοκκινιάς, ηλικίας από 14 έως 60.
Στις 9 η ώρα το πρωί, οι συγκεντρωμένοι διατάζονται να γονατίσουν. Ανάμεσα τους, Έλληνες δωσίλογοι, φορώντας τις κουκούλες, κατονομάζουν τους αντιστασιακούς και τα στελέχη του ΕΑΜ. Οι Γερμανοί τους βασάνισαν με φριχτό τρόπο σε γειτονικά οικόπεδα ή υπόγεια.
Περίπου 120 άτομα εκτελέστηκαν το ίδιο απόγευμα. Μαζί τους 30 ακόμα κάτοικοι της περιοχής σκοτώνονται σε επεισόδια κατά των Γερμανών. 100 σπίτια καίγονται. Τα θύματα τελικά ξεπερνούν τα 300, ενώ 6.000 άνδρες οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. 1.200 από αυτούς μεταφέρθηκαν ύστερα από λίγες μέρες σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου πολλοί από από αυτούς, βρήκαν τον θάνατο.
1969 – 400.000 άτομα παρακολουθούν την τελευταία μέρα του φεστιβάλ του Γούντστοκ
Ένα τριήμερο για να γιορτάσουν την Ροκ μουσική, εξελίχθηκε στην θρυλικότερη συναυλία όλων των εποχών και σε κίνημα για την ειρήνη, την σeξουαλικη απελευθέρωση και τα ίσα δικαιώματα.
Το Γούντστοκ, κοντά στην πόλη Γουάιτ Λεικ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, από τις 15 μέχρι και της 17 Αυγούστου του 1969, συγκέντρωσε πάνω από 400.000 κόσμο, καθώς και τα γνωστότερα ονόματα της ροκ μουσικής, όπως ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζάνις Τζόπλιν και οι The Who.
Ο διοργανωτής μη περιμένοντας αυτή την προσέλευση, εμπνεύστηκε ένα σύστημα, το οποίο παραδόξως δούλεψε. Για τρεις ημέρες, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έζησαν κολλητά ο ένας στον άλλο στο πιο άβολο περιβάλλον και δεν υπήρξε ούτε λογομαχία. Για όσους πήγαν εκεί, το Γούντστοκ δεν ήταν ένα μουσικό φεστιβάλ αλλά μια ολόκληρη εμπειρία, ένα φαινόμενο, μια περιπέτεια, μια παρ’ ολίγον καταστροφή και κατά μια άποψη, μια μάχη για επιβίωση.
2004 – O Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Τζούντο, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας
Στις 17 Αυγούστου του 2004, ο 18χρονος τότε «τζουντόκα» Ηλίας Ηλιάδης, αφήνει άφωνο όλο τον κόσμο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Αγωνίστηκε στα 81 κιλά και πέτυχε μεγάλη νίκη στον τελικό, όταν επικράτησε του Ουκρανού Ρόμαν Γκόντιουκ.
Ο Ηλίας Ηλιάδης στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, αλλά αποκλείστηκε από τον Ολλανδό Χουϊζίνγκα. Το 2012, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.
Η 17η Αυγούστου 2004 είναι η σημαντικότερη μέρα στην ζωή του Ηλία Ηλιάδη, όχι μόνο για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου αλλά και γιατί την ίδια μέρα, έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του Ναταλία Γρηγοριάδη, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά.